ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

RBS-15 Gungir: Ερχεται από τη Σκανδιναβία το όπλο του μέλλοντος (φωτο-βίντεο)

RBS-15 Gungir: Ερχεται από τη Σκανδιναβία το όπλο του μέλλοντος (φωτο-βίντεο)

Η Saab ανακοίνωσε τον RBS15 Gungnir (“Δόρυ του Όντιν”) έναν επόμενης γενιάς πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας, τον οποίο και παρουσίασε για πρώτη φορά στο Farnborough International Airshow 2018.

Τα συστήματα πυραύλων της οικογένειας RBS15, είναι σχεδιασμένα για να ικανοποιούν τις ανάγκες των πιο απαιτητικών επιχειρησιακών περιβαλλόντων. Δεδομένων των συνεχώς μεταβαλλόμενων και εξελισσόμενων απειλών, οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και το πυραυλικό σύστημα RBS15 Gungnir παρέχει τη λύση.

Το νέο πυραυλικό σύστημα συνεχίζει την παράδοση των προκατόχων του συνδυάζοντας την αξιόπιστη ικανότητα αυτόνομου πλήγματος παντός καιρού πυραύλων RBS15, αλλά χρησιμοποιώντας ένα σχεδιασμό που του επιτρέπει να ξεκλειδώσει ένα νέο μελλοντικό επίπεδο δυναμικού ανάπτυξης.

“Το RBS15 Gungnir αναπτύσσεται σε εκδόσεις αέρος-επιφανείας, αλλά και εδάφους-επιφανείας και επιφανείας-επιφανείας που προσφέρουν εξαιρετικά βελτιωμένες δυνατότητες, σε σύγκριση με άλλα συστήματα πυραύλων στην αγορά. Με βελτιωμένη εμβέλεια που ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα και με ιδιαίτερα προηγμένο σύστημα στόχευσης, δίνει τη δυνατότητα να πλήξει οποιοδήποτε στόχο, υπό όλες τις συνθήκες», λέει ο Görgen Johansson, Αντιπρόεδρος και επικεφαλής του επιχειρησιακού τμήματος της Saab Dynamics.

Η δυνατότητα εμπλοκής στόχων τόσο από τον αέρα όσο και από τη ξηρά, αλλά και τη θάλασσα δίνει τη δυνατότητα να εκτελούνται συντονισμένες επιθέσεις με πολλαπλούς πυραύλους κατά ενός ευρέος φάσματος ναυτικών και χερσαίων στόχων, αυξάνοντας έτσι την ευελιξία και την επιτυχία της αποστολής.

Ενώ το RBS15 Mk3 προσφέρει τις δυνατότητες που χρειάζονται οι δυνάμεις σήμερα, το RBS15 Gungnir ενσωματώνεται επίσης στην προϋπάρχουσα πλατφόρμα RBS15 για την εκπλήρωση των αμυντικών απαιτήσεων του αύριο. Το σύστημα είναι συμβατό με τα παλαιότερα μοντέλα, έτσι μια επένδυση στο Mk3 ανοίγει σήμερα μια ομαλή πορεία προς τη μετάβαση στο Gungnir αύριο.

Το συμβόλαιο για την έκδοση της επόμενης γενιάς του προγράμματος ανάπτυξης και παραγωγής RBS15 συνάφθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2017 με τη Σουηδική Αμυντική Υπηρεσία Εξοπλισμών (FMV). Αυτή η επόμενη γενιά συστημάτων RBS15 ονομάζεται Gungnir. Η σύμβαση του Μαρτίου 2017 ανήλθε σε 3,2 δισεκατ. SEK με τις παραδόσεις να είναι προγραμματισμένες για να πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο 2017-2026.

Η οικογένεια πυραύλων RBS15 παράγεται από κοινού από τις Saab και Diehl Defense GmbH & Co. KG και χρησιμοποιείται από διάφορα πολεμικά ναυτικά, παράκτιες αμυντικές θέσεις και αεροπορικές δυνάμεις από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Κροατία, την Ταϊλάνδη και άλλες χώρες.

Το όνομα Gungnir προέρχεται από τη σκανδιναβική μυθολογία και αναφέρεται στο δόρυ της του θεού Όντιν που δεν αστοχούσε ποτέ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.