ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Οι κυρώσεις-«χάδια» που επέβαλαν οι Αμερικανοί με «βαριά» καρδιά στην Άγκυρα δείχνουν αδυναμία

Οι κυρώσεις-«χάδια» που επέβαλαν οι Αμερικανοί με «βαριά» καρδιά στην Άγκυρα δείχνουν αδυναμία

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ (ή καλύτερα ανακοίνωσαν) στην Άγκυρα δεν μπορούν να προκαλέσουν κανενός είδους ζημιά στην Τουρκία πέρα από το να φέρουν ειρωνικά «χαμόγελα» και να επιτρέψει στον Ρ.Τ.Ερντογάν να επιβάλλει και αυτός με την σειρά του κυρώσεις κατά των ΗΠΑ (προφανώς ισοδύναμες) με αποτέλεσμα επικοινωνιακά να φαίνεται ότι οι Αμερικανοί τρώνε και «ξύλο».

Κάτι που άλλωστε είναι φανερό εδώ και πολύ καιρό στην υπόθεση της παραλαβής των F-35 όπου έγινε σαφές ότι οι Αμερικανοί έχουν υποχρεωθεί να αποδεχτούν την παράδοσή τους στους Τούρκους και να «καταπιούν» την αγορά των ρωσικών S-400

Πέραν αυτού οι Τούρκοι πέτυχαν την αναβολή και ίσως για πολλές δεκαετίες, ιδρύσεως κουρδικού κράτους στα σύνορά τους και επί της ουσίας έχουν καταλάβει και προσαρτήσει εδάφη της Βόρειας Συρίας που εκ των πραγμάτων δεν τους ανήκουν.

Σημειώνεται ότι για την «προσάρτηση» (ανάκτηση στην πραγματικότητα αφού έχει ρωσικό πληθυσμό και ιστορικά ανήκε στην

Η Άγκυρα θα προβεί σε αντίποινα, αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις για τη δίκη του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, προειδοποίησε ήδη ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν.

H Toυρκία όχι μόνο κατάφερε να πετύχει τους αντικειμενικούς της σκοπούς στην Συρία αλλά ανακοινώθηκε ότι εντός εβδομάδων θα ξεκινήσουν οι κοινές περιπολίες Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτών στη Συρία.

Την ανακοίνωση την έκανε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ο οποίος πρόσθεσε αυτό που ήταν ήδη γνωστό: «Ήδη γίνονται χωριστές περιπολίες».

Κοινές στρατιωτικές περιπολίες στη Συρία ξεκινούν σε διάστημα εβδομάδων οι ΗΠΑ και η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Ματίς.

«Πιστεύω ότι μιλάμε για διάστημα εβδομάδων», «Δεν ξέρω πόσες. Δύο, τέσσερις, έξι, πάντως δεν πιστεύω ότι μιλάμε για μήνες», είπε σε δημοσιογράφους ο Ματίς.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ήδη τουρκικές και αμερικανικές δυνάμεις, περιπολούν χωριστά στα συριακά εδάφη.

Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της Τουρκίας για την οποια πολλοί έλεγαν ότι δεν θα παραλάβει ούτε τα F-35, τα οποία κατά δήλωση του Αμερικανού ΥΠΑΜ θα τα παρει κανονικότατα.

Επέβαλε την δική της ατζέντα στην περιοχή και εμπόδισε την ίδρυση κουρδικού κράτους έξω από τα σύνορά της. Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι και την Ερμπίλ στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι οι Τουρκικές και Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις διαμόρφωσαν από κοινού τις λεπτομέρειες και το σχεδιασμό για τις κοινές περιπολίες. Ήδη ο απαραίτητος εξοπλισμός για την εκπαίδευση του προσωπικού, βρίσκεται στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

«Τόσο από την τουρκική πλευρά, όσο και από την πλευρά της συμμαχίας, συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε με αυτές τις περιπολίες, μια σταθερή γραμμή χωρίς βιαστικές κινήσεις», πρόσθεσε ο κ. Ματίς.

Στις 18 Ιουνίου, τουρκικές και αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν να περιπολούν στην Μανμπριζ στο πλαίσιο της επιβολής του σχεδίου τους για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην πόλη.

Η συριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η παρουσία των Τουρκικών και Αμερικανικών δυνάμεων, αποτελεί παραβίαση της ακεραιότητας της Συρίας. Ούτε οι ΗΠΑ αλλά ούτε και η Τουρκία έχουν την έγρκιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις τους στη Συρία.

Τι προκύπτει από όλα αυτά; Ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ, τουλάχιστον για τώρα θα είναι για το «θεαθήναι». Βέβαια θα εξαρτηθούν πολλά και από την ρητορική της Τουρκίας, όπως και για τα αντίποινα που θα εφαρμόσει.

Πάντως οι Αμερικανοί φοβούνται να χάσουν γεωπολιτικά την Τουρκία γιατί ο Ερντογάν είναι θνητός και τα Στενά… αιώνια. Συνεπώς περιμένουν υπομονετικά την κάποτε νομοτελειακή αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή και θεωρούν ότι τότε θα μπορέσουν να επαναφέρουν την Άγκυρα στην δυτική επιρροή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια ολική ρήξη όμως τώρα αυτό το ενδεχόμενο θα το απέκλειε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.