Η Κίνα δημοσιοποιεί την εισαγωγή σε υπηρεσία του J-10

Η Κίνα δημοσιοποιεί την εισαγωγή σε υπηρεσία του J-10

Μόλις τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου η Κινεζική αεροπορία για πρώτη φορά δημοσιοποίησε φωτογραφίες και βίντεο για την εισαγωγή σε υπηρεσία του νέου της μαχητικού Jian-10 (J-10) που έχει αναπτυχθεί εγχωρίως.

Η δημοσιοποίηση, που έγινε μέσω της κρατικής τηλεόρασης China Central Television (CCTV) και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Xinhua, προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς αναλυτές αφού πρόσφατα είχαν ακυρωθεί δύο επιδείξεις του μαχητικού, γεγονός που είχε δημιουργήσει την υποψία ύπαρξης σημαντικών προβλημάτων στην ανάπτυξη του. Η πιο πρόσφατη ήταν η προγραμματισμένη στη διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης του Zhuhai τον Νοέμβριο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η επίδειξη ακυρώθηκε μετά από εντολή του Κινέζου προέδρου Hu Jintao, ο οποίος προεδρεύει επίσης και της κεντρικής επιτροπής στρατιωτικών του κόμματος. Το J-10 έχει αποτελέσει το πιο μυστικοπαθές και καλά προφυλαγμένο από τα «αδιάκριτα» μάτια των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών πρόγραμμα στην ιστορία της Κίνας. Από τα τέλη της δεκαετίας που έγινε γνωστή η ύπαρξη του περιβλήθηκε από ένα πέπλο φημών και εκτιμήσεων όσον αφορά τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του. Ίσως για αυτό η δημοσιοποίηση καλής ευκρίνειας βίντεο και φωτογραφιών που δίνουν αρκετά αναλυτική εικόνα των φυσικών χαρακτηριστικών του αεροσκάφους προκάλεσε έκπληξη. Σε ένα βίντεο μάλιστα το μαχητικό παρουσιάζεται να ανεφοδιάζεται στον αέρα από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού HU-6.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί σε υπηρεσία 40 μονοθέσια μαχητικά J-10A έχουν εισαχθεί σε υπηρεσία και επιχειρούν από δύο αεροπορικές βάσεις, τη Wuhu στην Στρατιωτική Περιοχή Nanjing απ’ όπου επιχειρεί το 9ο Σύνταγμα (σμηναρχία) της 3ης Μεραρχίας (πτέρυγας), και τη Mengzi στη Στρατιωτική Περιοχή Chengdu, από όπου επιχειρεί το 132ο Σύνταγμα της 44ης Μεραρχίας (πτέρυγας). Μερικά διθέσια μαχητικά J-10B με αριθμούς σειράς που αρχίζουν από «10541» έχουν εντοπισθεί να επιχειρούν από την αεροπορική βάση Wuhu. Η κατασκευή των αεροσκαφών γίνεται την τελευταία διετία από την Chengdu Aircraft Industry Corp China και ο συνολικός αριθμός των αεροσκαφών που πρόκειται να παραχθούν σε αυτή τη φάση εκτιμάται σε 250 περίπου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.