Πρώτη παρουσίαση του E-2D Advanced Hawkeye

Πρώτη παρουσίαση του E-2D Advanced Hawkeye

H Νorthrop Grumman Corporation παρουσίασε στις αρχές του τρέχοντος μήνα στις εγκαταστάσεις της στο St. Augustine της Φλόριντα τη νέα έκδοση της πλατφόρμας εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου του Αμερικανικού ναυτικού, το Ε-2D Advanced Hawkeye.

To πρόγραμμα ανάπτυξης της νέας έκδοσης του Hawkeye ξεκίνησε το 2001 και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο της χρονιάς εκείνης. Το αεροσκάφος που παρουσιάστηκε από την εταιρεία είναι το πρώτο από τα δύο πρωτότυπα που θα χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή του προγράμματος των πτητικών δοκιμών. Το συμβόλαιο για την κατασκευή τους, ύψους 2 περίπου δις δολαρίων, ήταν το αρχικό που υπέγραψε στο τέλος του 2001 η Northrop Grumman για την ανάπτυξη του αεροπλάνου. Με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Αμερικανικού ναυτικού, υπάρχει πρόβλεψη για την προμήθεια 75 συνολικά E-2D Advanced Hawkeye. Ενώ εξωτερικά το –D δεν διαφέρει σε σύγκριση με το –C, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και φυσικά ο εξοπλισμός αποστολής της νέας έκδοσης είναι εντελώς νέος. Το σημαντικότερο κομμάτι του τελευταίου βέβαια είναι το νέο ραντάρ έρευνας APY-9 που αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin Corporation. Έχει τη δυνατότητα εντοπισμού μικρότερων σε διαστάσεις στόχων σε μεγαλύτερες αποστάσεις και παράλληλα με την κεραία μηχανικής σάρωσης, χρησιμοποιεί και κεραία ηλεκτρονικής σάρωσης, λειτουργώντας και ως ενεργό σύστημα (AESA). H λειτουργία της κεραίας ηλεκτρονικής σάρωσης, παρέχει τη δυνατότητα στους ελεγκτές αεράμυνας του αεροσκάφους, να εστιάζουν σε συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένες περιοχές. Από εκεί και πέρα οι νέοι σταθμοί εργασίας των ελεγκτών αεράμυνας στο εσωτερικό της ατράκτου του αεροσκάφους, είναι εντελώς διαφορετικοί σε σύγκριση με τους παλαιούς, ενώ υπάρχει πλήρης εξοπλισμός συστημάτων δορυφορικών επικοινωνιών και ανταλλαγής δεδομένων και φυσικά νέα συστήματα ασφαλώς επικοινωνιών. Περνώντας στον εξοπλισμό του ίδιου του αεροπλάνου, το πιο εντυπωσιακό και άμεσα εμφανές κομμάτι του είναι οπωσδήποτε ο νέος εντελώς ψηφιακός θάλαμος διακυβέρνησης. Το πρόγραμμα των πτητικών δοκιμών αναμένεται να αρχίσει μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο, με την συνεργασία του Αμερικανικού ναυτικού και οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν μέσα στο 2011.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.