ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ μια μεγάλη αποκλειστικότητα: Η παρουσίαση του F-35 στην Πολεμική Αεροπορία – Ολα τα στοιχεία!

Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ μια μεγάλη αποκλειστικότητα: Η παρουσίαση του F-35 στην Πολεμική Αεροπορία – Ολα τα στοιχεία!

Το περιεχόμενο της παρουσίασης του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 Lightning II στην Πολεμική Αεροπορία και σε ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από το μικτό κλιμάκιο της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin και της αμερικανικής Αεροπορίας (USAF).

Οι δύο παρουσιάσεις άφησαν άφησαν εντυπωσιασμένα τόσο τα στελέχη της ΠΑ “έσβησαν’ μύθους και ανέδειξαν επιχειρησιακά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Αεροπορία το συντομότερο δυνατόν, από την στιγμή που σε ένα χρόνο από σήμερα η τουρκική Αεροπορία εντάσσει το νέο μαχητικό στην δύναμή της.

Στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο ελάχιστος αριθμός των μαχητικών που θα αρκούσαν για να μπορέσει να εκτελέσει τις απαραίτητες αποστολές το μαχητικό, ο χρόνος ένταξης και επιχειρησιακής αξιοποίησης στην Πολεμική Αεροπορία, το πώς το μαχητικό χωρίς καν να πολεμήσει (!) μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο και πολλά άλλα!

Επίσης συζητήθηκε στο παρασκήνιο των δύο ενημερώσεων, η απόδοση των μαχητικών F-35, στις ασκήσεις της USAF, αλλά και της RAF απέναντι στα Eurofighter. Τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά, απέναντι σε ένα από τα καλύτερα μαχητικά 4ης γενιάς.

Ολόκληρη η παρουσίαση με αρκετές διαφάνειες που χρησιμοποιήθηκαν στις παρουσιάσεις θα τα βρείτε στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Ιουλίουπου κυκλοφορεί με πλούσια ύλη κι δεκάδες ακόμα αναλύσεις, έρευνες και άρθρα.

Πιο συγκεκριμένα διαβάστε στην νέα «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» που κυκλοφορεί;

F-35 Lightning II: Η παρουσίαση του μαχητικού στην Πολεμική Αεροπορία Όλα τα εντυπωσιακά στοιχεία

Μια παρουσίαση που άργησε αρκετά χρόνια πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας την 1η Ιουνίου: Μικτό κλιμάκιο της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin και της αμερικανικής Αεροπορίας, παρουσίασαν τις δυνατότητες του μαχητικού F-35 ενώ την παρουσίαση την παρακολούθησαν και κορυφαία στελέχη του υπουργείου.

Tην επομένη η ίδια ενημέρωση έγινε στον Α/ΓΕΑ και ένα ολιγομελές επιτελείο ανώτατων στελεχών της ΠΑ.

LEOPARD-1Α5: Τα προγράμματα αναβάθμισης της ελληνικής «λεοπάρδαλης»

Η εμφάνιση του Leopard 1 το 1965 αποτέλεσε την επαναφορά της Γερμανίας στο χώρο που γνώριζε καλά από τον Β’ΠΠ: Αυτόν της σχεδίασης και κατασκευής ισχυρών αρμάτων Με χαρακτηριστικά όπως η ταχύτητα, η ισχύς πυρός, η εργονομία και η αξιοπιστία. Το Leopard 1 έμελλε να αποτελέσει τη βάση για μια νέα γενιά αρμάτων μάχης, η οποία συνεχίζει την εξέλιξή της μέχρι και σήμερα.

Mirage 2000EGM/BGM: Η επιζητούμενη αναβάθμιση και η πιθανότητα απόκτησης μεταχειρισμένω αεροσκαφών από το Κατάρ

Πιεστική είναι με την πάροδο του χρόνου η ανάγκη για την ενίσχυση της ΠΑ, με δεδομένο ότι τα τελευταία 30 νέα μαχητικά που παρέλαβε ήταν το 2009, ενώ στο μεταξύ μεσολάβησε η απόσυρση περισσότερων από 50 μαχητικών (A-7E/RF-4E) – πρακτικά χωρίς κανέναν αντικαταστάτη. Παράλληλα διογκώνεται το πρόβλημα των Mirage 2000EGM/BGM τα οποία δεν εκσυγχρονίστηκαν και υστερούν τεχνολογικά, παρά το γεγονός ότι έχουν να προσφέρουν πολλά στην αποτρεπτική ισχύ της χώρας ως φορείς των AM-39 Exocet. Οι πρόσφατες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνουν τόσο την φημολογούμενη παραχώρηση μαχητικών του τύπου από το Κατάρ (σχεδόν εφάμιλλα των Mirage 2000-5Mk2) όσο και το ενδεχόμενο υποβολής μιας βελτιωμένη προσφοράς εργασιών εκσυγχρονισμού των EGM/BGM της ΠΑ από την κατασκευάστρια εταιρία Dassault.

Ο ΕΣ αναζητεί μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ!Υποψήφια: Μ2A3 Bradley, BMP-3M, CV-90, ASCOD

Σε αναζήτηση μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ έχει καταφύγει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, προκειμένου να κλείσει το χάσμα και η επικίνδυνη κατάσταση που διαγράφεται σήμερα στο ισοζύγιο ισχύος των χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή του Εβρου, κυρίως, αλλά και των νησιών του Αιγαίου δευτερευόντως, από την έλλειψη σύγχρονων ΤΟΜΑ που θα συνοδεύσουν τα LEO2HEL/A4 στην μάχη. Υπενθυμίζεται ότι κίνηση τεθωρακισμένων μονάδων χωρίς υποστήριξη Πεζικού, θεωρείται σήμερα απονενοημένη κίνηση (πάντα ήταν, αλλά τώρα με τα σύγχρονα ελαφρά αντιαρματικά όπλα είναι καθαρή αυτοκτονία)…

ΤΟΥΡΚΙΚΑ KORNET-E Vs LEOPARD-2HELΠοιες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης των ελληνικών αρμάτων;

Η ύπαρξη 80 αντιαρματικών συστημάτων Kornet-E μαζί με 800 βλήματα και διάφορα υλικά υποστήριξης στο τουρκικό οπλοστάσιο, σε συνδυασμό με τα συντριπτικά αποτελέσματα που είχαν οι βολές Kοrnet-E κατά των τουρκικών αρμάτων LEO2A4 στην Συρία, αποτελούν αυτή την στιγμή κορυφαία ανησυχία για την Διεύθυνση Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ και βέβαια τις Ταξιαρχίες του Δ’ΣΣ.

ΙDEF 2017: Η εκτόξευση της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας…

817 εταιρείες από 50 χώρες πάνω από 2000 διαφορετικά οπλικά συστήματα και βιομηχανικά πρότυπα και 4 ημέρες διμερών συνεργασιών είχε η 13η έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF-17 που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 9-12 Μαΐου όπου το σύνολο των τουρκικών βιομηχανιών έκανε επίδειξη των πραγματικά αλματωδών βημάτων της προσπαθώντας να λανσαριστεί ως η 6η στη παγκόσμια κατάταξη χώρα εξαγωγέα στρατιωτικού υλικού.

Ο στόχος φιλόδοξος και για πολλούς εξωπραγματικός καθώς μέχρι το 2023 η τουρκική αμυντική βιομηχανία προσδοκά αγορές ύψους 25 δις.δολαρίων το χρόνο κάτι που σημαίνει πάνω από 15 φορές τον παραγόμενο όγκο πωλήσεων σε σχέση με σήμερα που έφτασε τα 1,68δις.δολάρια.

«BAYONET MINOTAUR 2017»: Έλληνες αλεξιπτωτιστές εν δράσει!

Μια άκρως ενδιαφέρουσα και ρεαλιστική άσκηση μεταξύ δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του US Army και Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ ολοκληρώθηκε πρόσφατα επισφραγίζοντας τη στενή σχέση που έχει σημειωθεί στην αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Η «BAYONET MINOTAUR – 2017», αφορούσε συνεκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ «ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ») με την 173 [Infantry Brigade Combat Team (Airborne) – IBCT (A) των ΗΠΑ.

Στα 171 δισ.$ ο προϋπολογισμός του αμερικανικού Ναυτικού για το 2018; Περισσότερα F/A-18 και F-35.

Η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού για το αμερικανικό Ναυτικό στο κογκρέσο αφορά το σύνολο δράσεων και προμηθειών που προβλέπονται για το 2018.

Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών: Η επίλεκτη μονάδα του ΕΣ στην Σερβία.

Στην Σερβία βρέθηκε το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) στα τέλη Μαΐου προκειμένου να πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση με την 63η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων του Σερβικού Στρατού.

Ακόμη διαβάστε στο ένθετο ΓΕΩ:

Ν.Τραμπ και Σαουδική Αραβία: Ο «εξαγνισμός» και η φωτιζόμενη σφαίρα

Στην πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο εξωτερικό, είχαμε μοναδικές καταστάσεις. Αν εξαιρέσουμε τις απαστράπτουσες εμφανίσεις με τις εντυπωσιακές Μελάνια και Ιβάνκα Τραμπ, που θάμπωσαν τους Σαουδάραβες σεΐχηδες, τα υπόλοιπα ήταν ένα μοναδικό «δούνε και λαβείν» , όπου ο καλός επιχειρηματίας Τραμπ, που τώρα είναι πλανητάρχης, έκανε ένα εντυπωσιακό εμπορικό «deal» αξίας περίπου 350 δις δολαρίων με τους Σαουδάραβες, δίνοντας εγγυήσεις για την διατήρηση και την ασυλία του Ουαχαμπικού Σαουδαραβικού καθεστώτος, με αντάλλαγμα εκτοξεύοντας απειλές κατά των εχθρών του, δηλαδή κατά του Ιράν.

Ο F. Ratzel, ο ζωτικός χώρος και η Τουρκία

Ο Φρίντριχ/Φρειδερίκος Ράτσελ (Friedrich Ratzel, 1844-1904) ήταν Γερμανός γεωγράφος, ακαδημαϊκός (καθηγητής Γεωγραφίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου και εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας) και εθνογράφος, επηρεασμένος από την σκέψη του Δαρβίνου. Είναι γνωστός σαν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο ‘’Lebensraum’’ (έγραψε βιβλίο με αυτό το όνομα το 1901), που σημαίνει Ζωτικός Χώρος, ενώ έθεσε τα θεμέλια της Γεωπολιτικής επιστήμης, την οποία ανέπτυξε θεωρητικά και της οποίας θεωρείται πνευματικός πατέρας, αναπτύσσοντας την έννοια της Πολιτικής Γεωγραφίας (γερμ. Politische Geographie) που αναγνώρισε την επιστημονική προέλευση της Γεωπολιτικής ανάλυσης στην επιστήμη της Γεωγραφίας, της Οικονομίας και της Πολεμολογίας.

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ: Η δράση των ελληνικών υποβρυχίων στον Β’ΠΠ

Η δράση των υποβρυχίων του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του Β’ΠΠ υπήρξε έντονη αλλά και με βαρύ φόρο αίματος. Συνολικά 8 υποβρύχια μετείχαν στον Β’ΠΠ από το 1940 έως και το 1944. Από αυτά θα χαθούν κατά τη διάρκεια του πολέμου τα 4, εκ των οποίων τα 3 από εμβολισμό και το ένα από αεροπορικό βομβαρδισμό. Πρόκειται για τα «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» (εμβολισμός από γερμανικό σκάφος), «ΠΡΩΤΕΥΣ»(εμβολισμός από ιταλικό σκάφος), «ΤΡΙΤΩΝ»(εμβολισμός από γερμανικό) και «ΓΛΑΥΚΟΣ» (από βαρβαρισμό σε λιμένα της Μάλτας).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.