ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αυξημένη ζήτηση μεταχειρισμένων αμερικανικών F-16 απ΄ τους Ευρωπαίους συμμάχους – Υπάρχουν αρκετά για όλους; (βίντεο)

Αυξημένη ζήτηση μεταχειρισμένων αμερικανικών F-16 απ΄ τους Ευρωπαίους συμμάχους – Υπάρχουν αρκετά για όλους; (βίντεο)

Την στιγμή που οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, σκέφτονται να αναπτύξουν τις άμυνές τους επενδύοντας σε κάποιο μαχητικό αεροσκάφος το F-16 εμφανίζεται πρώτο στην λίστα των υποψηφίων αεροσκαφών.

Οι συμμαχικές χώρες ζητούν μεταχειρισμένα F-16 απ’ τις ΗΠΑ όμως δεν υπάρχουν αρκετά σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται αξιωματικοί της αμερικανικής Αεροπορίας (U.S. Air Force – USAF).

«Υπάρχει ζήτηση για πολλά απ’ τα F-16 μας από πολλούς Ευρωπαίους μας συμμάχους» είπε η Χάιντι Γκραντ αναπληρωτής γραμματέας της αμερικανικής Αεροπορίας για τις Διεθνείς Υποθέσεις κατά την διάρκεια του «Air Show» του Παρισιού.

Το F-16 κατασκευάστηκε αρχικά απ’ την General Dynamics το 1974 και απ’ το 1993 παράγεται απ΄ την Lockheed Martin. Είναι αρκετά ελκυστικό σε πολλά απ’ τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Στα τέλη του 2016 η Ρουμανία πήρε 6 F-16 απ’ την Πορτογαλία μετά από μια συμφωνία που είχε εγκριθεί το 2013. Ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα τόνισε ότι «πολλά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης θα μπορούσαν να κάνουν παρόμοιες συμφωνίες».

Με αυτήν την συμφωνία η Ρουμανία μπήκε στο κλαμπ της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας και του Βελγίου που έχουν ενταγμένα F-16 στο οπλοστάσιό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι Ολλανδία και Δανία σχεδιάζουν να αγοράσουν τo F-35.

«Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από κάποιες χώρες για τo F-35. Μπορεί να ψάχνουν να εκχωρήσουν τα F-16 τους και κάποιο κράτος-μέλος να θέλει να αγοράσει τον πλεονάζον αριθμό μαχητικών αεροσκαφών» είπε η Γκραντ.

«Είναι πιο προσιτή μια αγορά F-16 με τους δικούς τους προϋπολογισμούς και προσπαθούμε να κάνουμε αυτές τις τριμερείς διαπραγματεύσεις να δουλέψουν όσο καλύτερα μπορούμε» συμπλήρωσε.

Μάλιστα η κα. Γκραντ τόνισε ότι «υπάρχει επίσης πολύ ενδιαφέρον και για καινούρια F-16».

Δείτε το βίντεο:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.