Γιάννης Αντωνιάδης: Ο μηχανικός της BAE Systems που έδωσε στα UAVs των ΗΠΑ απίστευτες δυνατότητες (βίντεο)

Γιάννης Αντωνιάδης: Ο μηχανικός της BAE Systems που έδωσε στα UAVs των ΗΠΑ απίστευτες δυνατότητες (βίντεο)

Ποιος βρίσκεται πίσω από την επανάσταση στις δυνατότητες των αμερικανικών UAVs της τελευταίας οκταετίας; Ενας Έλληνας, ο μηχανικός Γιάννης Αντωνιάδης που εργάζεται για την BAE Systems.

Σήμερα πλέον είναι κοινό μυστικό στα εργαστήρια των ΗΠΑ ότι αυτός είναι ο σχεδιαστής του επαναστατικού συστήματος παρακολούθησης, στο οποίος μάλιστα του έχει δώσει κι ένα ελληνικό όνομα: ARGUS, ο σκύλος με τα πολλά κεφάλια που φύλαγε τον Αδη κατά την ελληνική μυθολογία!

Η αμερικανική Defense Advanced Projects Agency, γνωστή και ως DARPA, επέβλεψε την ανάπτυξη της ARGUS η οποία έχει κόστος περίπου $18 εκατομμύρια!

Το Σύστημα Παρακολούθησης Εδάφους Υπέρ-υψηλής ανάλυσης σε Πραγματικό Χρόνο (Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System – ARGUS) που ανέπτυξε ο Γιάννης Αντωσιάδης, προσφέρει ζωντανή εικόνα στο χρήστη ο οποίος μπορεί να διακρίνει το χρώμα της μπλούζας του ανθρώπου-στόχου από ύψος 20.000 ποδών!

Οι συγκεκριμένες επιδόσεις καθίστανται εφικτές χάριν σε ένα ηλεκτρο-οπτικό σύστημα βίντεο των 27 gigapixel το δευτερόλεπτο στα 10 με 15 Hz το οποίο καλύπτει μια έκταση περίπου 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων από ύψος… 6 χιλιομέτρων και διακρίνει αντικείμενα μεγέθους 15 εκατοστών.

Το σύστημα Argus ενσωματώνει πολυάριθμους αισθητήρες CMOS οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα κοινό οπτικό υποσύστημα και παράγουν ένα μωσαϊκό υψηλής ευκρίνειας.

Η σύνθεση και επεξεργασία του εν λόγω μωσαϊκού πραγματοποιείται μέσα στην κάμερα (με επεξεργαστή εικόνας της BAE) και ανέρχεται στα δέκα terabyte το δευτερολεπτο. Ο τελικός χρήστης λαμβάνει βίντεο πραγματικού χρόνου και υψηλής ευκρίνειας σε 65 κανάλια με δυνατότητα εγκλωβισμού συγκεκριμένων αντικειμένων (π.χ. οχημάτων).

Ο Αντωνιάδης κατάφερε την κατασκευή ενός ηλεκτρο-οπτικού συστήματος που μόνο οι αμερικανικοί και οι ρωσικοί δορυφόροι έχουν επιτύχει να δίνουν ανάλογης υψηλής ανάλυσης εικόνα από το διάστημα, αλλά όχι εικόνα σε πραγματικό χρόνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.