14 F-16 block 70 παρήγγειλε η Σλοβακία!

14 F-16 block 70 παρήγγειλε η Σλοβακία!

H Σλοβακία αποφάσισε να παραγγείλει 14 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 block 70 για να αντικαταστήσει τα “MiG-29”.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοινώσε την Τετάρτη ότι το “F-16” υπερίσχυσε έναντι του “Saab Gripen”.

Σε ανακοίνωση στον ιστότοπο του υπουργείο, ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Γκαϊντός δήλωσε οτι τα αμερικανικής κατασκευής αεριωθούμενα επιλέχθηκαν επειδή είναι “τα πλέον εξελιγμένα μηχανήματα”, και η ανακοίνωση του υπουργείο ανέφερε οτι τα αμερικανικά αεροπλάνα ήταν φθηνότερα σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποιήθηκε μέχρι το 2040.

Ωστόσο, το υπουργείο δεν ανέφερε την τελική τιμή στην προμήθεια των “F-16”, άλλα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο “Reuters” μετέδωσε οτι το χρηματικό ποσό ίσως να ειναι 1,1 δισεκατομμύριο € (1,3 δισ.$) για 14 μαχητικά.

“Χαιρόμαστε που η Σλοβακία επέλεξε το “F-16 Block 70”, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της “Lockheed”, Τζον Λοσινγκέρ. “Η συνεργασία αυτή θα προσφέρει νέες ικανότητες στις σλοβακικές ένοπλες δυνάμεις και ενισχύει την στρατηγική συνεργασία της Σλοβακίας με το NATO και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής”.

Τον Απρίλιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ενέκρινε την ενδεχόμενη πώληση 14 αεροσκαφών “F-16V Block 70/72” στη Σλοβακία, προσδιορίζοντας οτι διαδικασία για την παραλαβή αυτών των αεροσκαφών θα πρέπει να είναι αρκετά ομαλή.

Η επιλογή των αμερικανικών αεριωθούμενων από την Σλοβακία έναντι του σουηδικού ομολόγου τους ειναι αξιοσημείωτη σε περιφερειακό πλαίσιο, καθώς δύο απο τους κοντινότερους γείτονες της -Ουγγαρία και Τσεχική Δημοκρατία- χρησιμοποιούν το “Gripen”. Η Πολωνία, ωστόσο, διαθέτει “F-16”, όπως και ένας αριθμός χωρών του NATO.

Η πώληση των “F-16” από την “Lockheed” στην Σλοβακία ειναι η δεύτερη παραγγελία από την στιγμή που η εταιρεία αποφάσισε να μεταφέρει την γραμμή παραγωγής από το Φόρτ Ουόρθ του Τέξας στην Γκρίνβιλ της Νότιας Καρολίνα.

Η σλοβακική πώληση, σε συνδυασμό με την συμφωνία του Μπαχρέιν που οριστικοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, θα βοηθήσει την “Lockheed” να διατηρήσει ζωντανή την παραγωγή του “F-16” ενώ ο μεγαλύτερος ενδεχόμενος πελάτης της, η Ινδία, σκέφτεται τι θέλει ακριβώς από το μελλοντικό μαχητικό της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.