ΑΜ-39 Exocet: Τι θα μπορούσε να επιτύχει κατά του τουρκικού Ναυτικού (βίντεο)

ΑΜ-39 Exocet: Τι θα μπορούσε να επιτύχει κατά του τουρκικού Ναυτικού (βίντεο)

Οι σχεδιασμοί των Επιτελών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εκτός από την ισχυρή οχύρωση της Θράκης και των νησιών που αναφέρει η έκθεση της CIA, πέφτουν πάνω και στην τεράστια πιθανότητα χρήσης εκ μέρους της Ελλάδας και ειδικά της Πολεμικής Αεροπορίας ενός όπλου με καταγεγραμμένη ιστορία από καταστροφικά πλήγματα κατά πλοίων.

Η χρήση αυτού του όπλου σε βάρος του τουρκικού Στόλου στο Αιγαίο η στην Α.Μεσόγειο θα μπορούσε να αποβεί κρίσιμα αρνητική για την επιβίωσή του.

Ο λόγος για το βλήματα κατά σκαφών επιφανείας AM-39 Exocet.

Πρόκειται για τον πύραυλο που η χρήση του από τους Αργεντίνους στον πόλεμο των Φώκλαντ και από τους Ιρακινούς στον Περσικό Κόλπο είχε τεράστια ποσοστά επιτυχίας, εξουδετερώνοντας ή ακόμα και βυθίζοντας μεγάλα πλοία.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πυραύλου που έχει εμβέλεια περίπου 70 χιλιόμετρα είναι τα εξής:

Καθοδήγηση: INS & Active radar με δυνατότητα Sea Skimming 3-5m

Πολεμική Κεφαλή: 165 kg

Εμβέλεια: 38 NM

Βάρος: 670 kg

Άνοιγμα Πτερύγων: 1,1m

Μήκος: 4,7m

Διάμετρος: 35cm

Ταχύτητα: 0.94 mach

Τύπος Φέροντος Αεροσκάφους: Μ-2000 BGM/ EGM

Ο πύραυλος αυτός έχει πέντε εκδόσεις εκ των οποίων η Ελλάδα διαθέτει σίγουρα τους τρεις. Την έκδοση εκτόξευσης από επίγεια πλατφόρμα (νταλίκα), την έκδοση εκτόξευσης από πλοία και εκείνη της εκτόξευσης από αεροπλάνα.

Ειδικά η τελευταία «πονοκεφαλιάζει» τους επιτελείς της Άγκυρας καθώς ο συνδυασμός Μιράζ 2000 και πύραυλος Exocet μπορεί, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, να καταστρέψει ή να θέσει εκτός υπηρεσίας πολλές μεγάλες μονάδες του τουρκικού στόλου και ειδικά τα αποβατικά πλοία του και τις φρεγάτες.

Στον πόλεμο των Φώκλαντς το 1982 ο πύραυλος Exocet βύθισε τα 2 από τα έξι πλοία που έχασαν οι Βρετανοί.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1987, ιρακινά μαχητικά εκτόξευσαν ένα πύραυλο Exocet πλήττοντας την φρεγάτα των ΗΠΑ USS Stark, σκοτώνοντας 37 μέλη του πληρώματος και τραυματίζοντας άλλα 21 ενώ το πλοίο αχρηστεύτηκε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.