ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

ΗΠΑ: Δυσκολία πλήρους διαθεσιμότητας των μόλις 186 F-22 Raptor!

ΗΠΑ: Δυσκολία πλήρους διαθεσιμότητας των μόλις 186 F-22 Raptor!

Kαι όμως ακόμα και οι ΗΠΑ έχουν πρόβλημα να συντηρήσουν τον στόλο των 186 μαχητικών F-22 που διαθέτουν. Η διαθεσιμότητα δοκιμάζεται από τις προκλήσεις συντήρησης και την οργάνωση των μονάδων.

Ένα stealth μαχητικό διαθέτει ένα ειδικό επικάλυμμα το οποίο για να συντηρηθεί απαιτεί και χρόνο και χρήμα, αυτό είναι κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την διαθεσιμότητα

H απόφαση της USAF να οργανώσει τα F-22 σε μοίρες των 18-21 μαχητικών με μόλις 1-2 μοίρες ανά πτέρυγα δημιούργησε επιπλέον πρβολήματα στην διαθεσιμότητα των αεροσκαφών

Συνήθως οι αμερικανικές μοίρες διαθέτουν 24 μαχητικά και κάθε πτέρυγα διαθέτει τρεις μοίρες για λόγους συντήρησης με συνεργασία μεταξύ των μοιρών.

Όμως αν και η αεροπορία έχει οργανώσει τις μοίρες των F-22 με το σκεπτικό ότι θα δρουν από συγκεκριμένη βάση, εντούτοις αναπτύσσει μόνο τμήμα της μοίρας και το άλλο τμήμα της αγωνίζεται να κρατήσει υπηρεσιακά τα εναπομείναντα αεροσκάφη.

Η USAF δεν έχει μεταβάλει την οργάνωση του στόλου των F-22 Raptor από το 2010. Αυτό επηρεάζει και την εκπαίδευση των πιλότων τους. Οι πιλότοι αυτών των μαχητικών αεροπορικής κυριαρχίας (air dominance) πρέπει να εκπαιδεύονται καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και η έλλειψη δεν αναπληρώνεται με συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις όπου τα F-22 δεν πετούν όπως θα πετούσαν σε πολεμικές αποστολές για να μην αποκαλύψουν τις μοναδικές δυνατότητες του αεροσκάφους.

Επίσης τα F-22 συμμετέχουν σε επιχειρήσεις αναχαίτισης στην Αλάσκα και τη Χαβάη. Τα μαχητικά αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες αποστολές καθώς στις περιοχές αυτές δεν διατίθενται άλλα μαχητικά.

Το F-22 σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ως το βασικό μαχητικό αεροπορικής υπεροχής της USAF. Τα μόλις 186 διαθέσιμα μαχητικά έχουν ζωτική σημασία για την εκτέλεση αποστολών αεροπορικής υπεροχής, σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Τα τελευταία 15 χρόνια η USAF τα χρησιμοποίησε και σε άλλες αποστολές. Τώρα φαίνεται να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση προηγμένων απειλών, αλλά τα χρησιμοποιεί για την υποστήριξη επιχειρήσεων εν εξελίξει.

Με την ένταξη σε υπηρεσία του F-35, η USAF αποκτά ένα ακόμα προηγμένο μαχητικό αν και το F-35 έχει σχεδιαστεί κυρίως για επιχειρήσεις αέρος-εδάφους και θεωρείται πως λειτουργεί συμπληρωματικά με το F-22 και όχι ως αντικαταστάτης του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σίγουρο είναι ότι το κόστος συντήρησης και των δύο μαζί θα εκτοξευτεί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.