O συριακός Στρατός κατανίκησε τους ισλαμιστές σε περιοχές της Ράκα

O συριακός Στρατός κατανίκησε τους ισλαμιστές σε περιοχές της Ράκα

Ο συριακός Στρατός μπήκε σήμερα στην επαρχία της Ράκας και κατέλαβε δύο χωριά, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μια προέλαση που συμπίπτει με την έναρξη της επιχείρησης –με τη στήριξη των ΗΠΑ– για την ανακατάληψη της ομώνυμης πόλης.

Ο συριακός Στρατός και οι σύμμαχοί του πέρασαν στη Ράκα από τη γειτονική επαρχία του Χαλεπιού. Τα χωριά που κατέλαβαν οι κυβερνητικές δυνάμεις, το Χιρμπέτ Μόχσεν και το Χιρμπέτ αλ Σάμπα, απέχουν περίπου 80 χιλιόμετρα από την πόλη της Ράκας και βρίσκονται 7 χιλιόμετρα νοτίως του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη Ράκα με το Χαλέπι.

Στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκας που στηρίζεται από τις ΗΠΑ μετέχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία Αράβων και Κούρδων μαχητών. Τον Μάιο, η Δαμασκός χαρακτήρισε “νόμιμο” τον αγώνα των Κούρδων κατά του Ισλαμικού Κράτους, διαμηνύοντας ότι οι στρατιωτικές προτεραιότητές της είναι η απελευθέρωση του Ντέιρ αλ Ζορ και της περιοχής Μπάντια, στα σύνορα με την Ιορδανία και το Ιράκ. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι στους στόχους της να παρέμβει στην εκστρατεία των SDF για τη Ράκα.

Στο μεταξύ, μια από τις κυριότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρα στη Συρία προειδοποίησε σήμερα ότι οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί στη Ράκα κινδυνεύουν να σκοτωθούν είτε από ελεύθερους σκοπευτές του ΙΚ είτε από τις νάρκες, αν προσπαθήσουν να φύγουν από την πόλη. Από την άλλη, αν παραμείνουν κινδυνεύουν να γίνουν “ανθρώπινες ασπίδες” για τους τζιχαντιστές.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) επισήμανε ότι από την περασμένη εβδομάδα παρατηρείται μείωση του αριθμού των αμάχων που φεύγουν από την ντε φάκτο “πρωτεύουσα” των ισλαμιστών. “Αυτό ίσως να υποδηλώνει ότι το ΙΚ σκοπεύει να χρησιμοποιήσεις τους 200.000 παγιδευμένους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες”, ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων του τμήματος Μέσης Ανατολής της IRC, Τόμας Γκαροφάλο. “Αυτοί που θα προσπαθήσουν να δραπετεύσουν αφού προωθηθούν στην πόλη οι SDF κινδυνεύουν να σκοτωθούν από τις νάρκες, από τους ελεύθερους σκοπευτές του ΙΚ και από τις αεροπορικές επιδρομές”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γκαροφάλο, οι ομάδες της IRC που δραστηριοποιούνται στα βόρεια της πόλης έχουν ήδη κληθεί να βοηθήσουν ανθρώπους που τραυματίστηκαν από νάρκες στην προσπάθειά τους να φύγουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η IRC παρέχει υγειονομική περίθαλψη αλλά και μετρητά σε ανθρώπους που φεύγουν από την περιοχή για να γλιτώσουν από τις μάχες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.