ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Αποστομωτική ειλικρίνεια από τον Ιταλομαροκινό μακελάρη του Λονδίνου: «Θα γίνω τρομοκράτης!» (φωτό, βίντεο)

Αποστομωτική ειλικρίνεια από τον Ιταλομαροκινό μακελάρη του Λονδίνου: «Θα γίνω τρομοκράτης!» (φωτό, βίντεο)

Υπό αμφισβήτηση τίθεται η αποτελεσματικότητα των βρετανικών αρχών καθώς ο τρίτος τζιχαντιστής των επιθέσεων στο Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου, ο 22χρονος Γιουσέφ Ζάγμπα, όταν τον είχαν σταματήσει στο αεροδρόμιο της Μπολόνια το 2016 είχε πει στους αστυνομικούς: «Θα γίνω τρομοκράτης!».

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο Ζάγμπα είχε προσπαθήσει να ταξιδέψει το 2016 στην Κωνσταντινούπολη με ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή προκειμένου όπως πιστεύεται να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Η μητέρα του που μίλησε σε ιταλικά ΜΜΕ υποστηρίζει ότι ο 22χρονος ριζοσπαστικοποιήθηκε από υλικό που βρήκε στο διαδίκτυο και ότι οι άλλοι δύο τζιχαντιστές που συμμετείχαν στην επίθεση, ο Κουράμ Μπατ και ο Ρασίντ Ρεντουάν, ήταν φίλοι του.

Αυτό που «πρόδωσε» τον Ζάγμπα όταν τον Μάρτιο του περασμένου έτους προσπάθησε να φτάσει στη Συρία ήταν η εμφανώς αγχωμένη στάση του όταν έφτασε στο γκισέ του αεροδρομίου της Μπολόνια. «Θέλω να γίνω τρομοκράτης» είπε στους αστυνομικούς που τον σταμάτησαν ενώ στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκε προπαγανδιστικό υλικό το οποίο φέρεται να επιβεβαιώνει ότι ήθελε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Μετά το περιστατικό αυτό οι Ιταλικές αρχές ανήρτησαν πληροφορίες για τον Ζάγμπα στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για ύποπτους τζιχαντιστές αλλά οι βρετανικές αρχές μέσω της Σκότλαντ Γιαρντ υποστηρίζουν ότι «ποτέ δεν ήταν αντικείμενο έρευνας από εμάς».

Η μητέρα του, αντίθετα, δηλώνει ότι έκτοτε οι Ιταλικές αρχές παρακολουθούσαν τον γιο της.

Ο Ζάγμπα γεννήθηκε στο Μαρόκο τον Ιανουάριο του 2015 και ξεκίνησε να σπουδάζει ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά όταν οι γονείς του χώρισαν, τότε αυτός σε ηλικία 20 ετών μετανάστευσε μαζί με τη μητέρα του στην Ιταλία.

Η τελευταία φορά που μίλησε μαζί της ήταν την περασμένη Πέμπτη, 48 ώρες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, με την ίδια να δηλώνει ότι «τώρα καταλαβαίνω ότι ήταν ένα τηλεφώνημα για “αντίο”. Δεν μου είπε κάτι συγκεκριμένο απλά ήταν τέτοιος ο τόνος της φωνής του».

«Μου μιλούσε για τη Συρία ως τον ιδανικό τόπο για να ζήσει ως αγνός Μουσουλμάνος. Αλλά ο τρόπος που μιλούσε γι’ αυτό έδειχνε ότι είχε υποστεί πλύση εγκεφάλου από το διαδίκτυο. Εγώ τον προειδοποίησα για όσα έβλεπε εκεί αλλά δεν μπόρεσαν να του αλλάξω γνώμη» συμπλήρωσε η μητέρα του Ζάγμπα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ οι αρχές της Ιταλίας είχν ενημερώσει το Λονδίνο για τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει για τον Ζάγμπα τόσο για όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο της Μπολόνια όσο και για πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει από έρευνες στο σπίτι του αλλά μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο τι μορφής ήταν αυτή η ειδοποίηση.

O Γιουσέφ Ζάγμπα:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.