Δεκατέσσερις νεκρούς άφησε «πίσω» της η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

Δεκατέσσερις νεκρούς άφησε «πίσω» της η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως οι μαχητές έφεραν βαρύ οπλισμό και πως η επίθεση είχε στόχο τα προάστια της πόλης .

Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την πλέον σφοδρή επίθεση – τους τελευταίους 18 μήνες – που εξαπέλυσαν χθες βράδυ οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ ενάντια στην πόλη Μαϊντουγκούρι, μια μέρα πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη εκεί του ασκούντος χρέη προέδρου Γέμι Οσινμπάτζο σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων.

Το Μαϊντουγκούρι στην Πολιτεία Μπόρνο, στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας βρίσκεται στην καρδιά της εξέγερσης των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ που διαρκεί ήδη οκτώ χρόνια. Σύμφωνα με την αστυνομία πάντως, δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι.

«Συνολικά 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πολλαπλές εκρήξεις, 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν και ακόμη ένας άνθρωπος πέθανε σε ένοπλη επίθεση», τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας της Πολιτείας σε δημοσιογράφους.

Εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι άκουγαν εκρήξεις και σφοδρή ανταλλαγή πυρών για τουλάχιστον 45 λεπτά στα νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά προάστια της πόλης. Χιλιάδες πολίτες τράπηκαν σε φυγή.

Ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε πως αρκετά κτίρια πυρπολήθηκαν και ο στρατός απώθησε τους μαχητές μετά από μια ώρα.

Ο Οσινμπάτζο προχώρησε στην επίσκεψή του στο Μαϊντουγκούρι για να ανακοινώσει την έναρξη ενός προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας για τους εσωτερικά εκτοπισμένους από την ένοπλη εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της προεδρίας.

Ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι έχει παραδώσει την εξουσία στον Οσινμπάτζο από την 7η Μαΐου, όταν και αναχώρησε για την Βρετανία με αναρρωτική άδεια.

Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την εκστρατεία της Μπόκο Χαράμ για να εγκαθιδρύσει ένα χαλιφάτο στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ, ενώ περίπου 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, δημιουργώντας μία από τις πλέον επείγουσες ανθρωπιστικές κρίσεις σε διεθνές επίπεδο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.