Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις προελαύνουν προς τη Ράκα

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις προελαύνουν προς τη Ράκα

Μια αραβοκουρδική συμμαχία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, οι ΣΔΔ προέλασαν ακόμη περισσότερο σήμερα προς τη Ράκα, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, φθάνοντας ως τα τείχη της Παλιάς Πόλης, ανέφεραν ένας εκπρόσωπος της παράταξης αυτής και μια μη κυβερνητική οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία.

Οι ΣΔΔ άρχισαν την επίθεση στη Ράκα την περασμένη Τρίτη, με στόχο την εκδίωξη των τζιχαντιστών του ΙΚ, έπειτα από μια πολύμηνη εκστρατεία για την απομόνωσή της.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι ΣΔΔ κατέλαβαν τη βιομηχανική περιοχή Σαναά σήμερα, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους στο ανατολικό τμήμα της πόλης, ενώ έφθασαν ως τα τείχη της Παλιάς Πόλης.

Ο Άχμαντ Μοχάμεντ, εκπρόσωπος των ΣΔΔ, δήλωσε ότι οι μαχητές της συμμαχίας έφθασαν στα τείχη, ενώ πρόσθεσε πως ακόμη μαίνονται σφοδρές μάχες στην περιοχή ας Σαναά και ότι η συνοικία αυτή δεν είναι ακόμη στα χέρια τους και εντελώς ασφαλής.

Η Παλιά Πόλη, ανατολικά από το κέντρο τα πόλης, περιβάλλεται από δύο πλευρές από τείχη που οικοδόμησε τον όγδοο αιώνα το χαλιφάτο των Αββασιδών, που είχε ανακηρύξει τη Ράκα πρωτεύουσά του για ένα διάστημα.

Κάτοικοι δήλωσαν σήμερα ότι η περιοχή της Παλιάς Πόλης υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς με βαριά πυροβόλα. Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εκτιμά ότι τη Ράκα — που το ΙΚ απέσπασε από Σύρους αντάρτες το 2014, όταν είχε κάνει μια αστραπιαία προέλαση καταλαμβάνοντας μεγάλες εκτάσεις της συριακής και της ιρακινής επικράτειας — υπερασπίζονται 3.000 ως 4.000 τζιχαντιστές. Αποτελεί κέντρο τόσο των στρατιωτικών ηγετών της οργάνωσης όσο και των μεσαίων στελεχών της.

Εξάλλου οι ΣΔΔ προέλασαν στο βόρειο τμήμα της Ράκας, καταλαμβάνοντας ένα κτιριακό συγκρότημα όπου βρίσκεται μια βιομηχανία ζάχαρης. Οι εγκαταστάσεις έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

Αφότου άρχισε η επιχείρηση οι ΣΔΔ, που υποστηρίζονται από την αεροπορία του διεθνούς συνασπισμού, έχουν καταλάβει εδάφη στο δυτικό, το ανατολικό και το βόρειο τμήμα της Ράκας.
Οι μάχες έχουν αναγκάσει μεγάλους αριθμούς πολιτών να τραπούν σε φυγή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.