ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Ισλαμικό Κράτος: Ο «χαλίφης» αλ-Μπαγκντάντι σε δυσμένεια και δέσμιος σκιώδους ηγεσίας

Ισλαμικό Κράτος: Ο «χαλίφης» αλ-Μπαγκντάντι σε δυσμένεια και δέσμιος σκιώδους ηγεσίας

Τη στιγμή που Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν την είδηση, πως ο ηγέτης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός, «φουντώνουν» τα σενάρια από την Κυριακή ότι ο αρχιτρομοκράτης ζει, αλλά δεν παίζει κανένα πλέον ρόλο στην ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους και διατηρείται απλά ως «εικόνα». Διόλου απίθανο, σαν άλλος Δαρείος να παραδοθεί δολοφονημένος, από τους ίδιους του τους συντρόφους.

Όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, το Ισλαμικό Κράτος «περιόρισε τον ρόλο του ηγέτη του και έστειλε ένα δωδεκαμελές ηγετικό συμβούλιο στα συριακά εδάφη [που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος] υπό την ονομασία Επιτροπή Διαπραγματεύσεων, για να ηγηθεί της οργάνωσης».

Αυτό το δωδεκαμελές συμβούλιο φαίνεται πως αποτελεί πλέον την ηγεσία των εξτρεμιστών στα εδάφη που ελέγχουν στη Συρία και στο Ιράκ και είναι υπεύθυνοι για όλες τις αποφάσεις.

Ο ίδιος διέψευσε ότι ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Ράκα, ωστόσο είναι εμφανές ότι παρουσιάζοντας τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι ως διακοσμητικό εμμέσως επιβεβαιώνει ότι ο «χαλίφης» δεν υφίσταται πλέον.

Υπάρχει βεβαίως και η πιθανότητα σκοπίμως το Ισλαμικό Κράτος να διαδίδει ότι ο ηγέτης του, σε περίπτωση που είναι ακόμα ζωντανός, ότι δεν παίζει πλέον κανένα ουσιαστικό ρόλο για να τον «προστατέψει».

Πάντως και στο πρόσφατο παρελθόν είχαν υπάρξει δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι έχει χάσει την απόλυτη μοναρχική εξουσία του, ή ότι ουδέποτε ήταν ο χαρισματικός ηγέτης όπως παρουσιάστηκε και ότι από πίσω του υπάρχει αφανής μυστική ηγεσία που κινεί τα νήματα.

Την Κυριακή η συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι ο ηγέτης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, σκοτώθηκε το Σάββατο από αεροπορική επιδρομή στη Ράκα της Συρίας.

Ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι τα τελευταία τρία χρόνια της «βασιλείας» του τραυματίστηκε αρκετές φορές από αεροπορικές επιδρομές, ωστόσο, πάντοτε κατάφερνε να επιβιώσει ενώ οι πάντες γύρω του πέθαιναν.

Ο επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ αρχιτρομοκράτης με το ποσό των 25 εκ. δολαρίων, είναι Ιρακινός με καταγωγή από τη Σαμάρα.

Το καλοκαίρι του 2014 αυτοανακηρύχθηκε χαλίφης όλων των μουσουλμάνων αλλά εκτός των οπαδών του δεν τον αναγνωρίζει κανείς σε αυτό το αξίωμα.

Συνελήφθη από τους Αμερικανούς του 2004.

Το 2010 ανέλαβε τον παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ μετά τον θάνατο του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, τη μετέπειτα οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

Η ανάπτυξη του Ισλαμικού κράτους στην Συρία έφερε τον Μπαγκντάντι σε ανταγωνισμό με το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, την οργάνωση Άλ Νούσρα.

Στη συνέχεια η Αλ Κάιντα ζήτησε από τον Μπαγκντάντι να περιορίσει την δράση του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ. Εκείνος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να αποκηρυχθεί από την Αλ Κάιντα τον Φεβρουάριο του 2014.

Η Ράκα ήταν μέχρι πρότινος η ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ. Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η πολιορκία της από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προηγούμενες πληροφορίες υπηρεσιών πληροφοριών ανέφεραν ότι ο Μπαγκντάντι κινούνταν στην έρημο μεταξύ Συρίας και Ιράκ και ότι μάλλον είχε επιλέξει την επαρχία Ντέιρ Αλ Ζουρ της ανατολικής Συρίας. Είναι επιβεβαιωμένο ότι το Ισλαμικό Κράτος μετέφερε την «πρωτεύουσά» του στην πόλη Αλ Μαγιαντίν της ανατολικής Συρίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.