Ούτε ένας ζωντανός στους τρεις τελευταίους ορόφους του «Πύργου της κολάσεως»! (σκληρά βίντεο)

Ούτε ένας ζωντανός στους τρεις τελευταίους ορόφους του «Πύργου της κολάσεως»! (σκληρά βίντεο)

Ούτε ένας ζωντανός δεν υπάρχει στους τρεις τελευταίους ορόφους του «Πύργου της Κολάσεως» στο Λονδίνο που καταστράφηκε σήμερα από τη τρομερή πυρκαγιά.

Αν και δεν έχει σβήσει ακόμα, η φωτιά στον πύργο Γκρένφελ, χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως μία από τις χειρότερες που έχουν χτυπήσει τη Βρετανία, σε όλη της την ιστορία, καθώς οι φλόγες τύλιξαν ένα κτήριο 27 ορόφων, μετά από μόλις 15 λεπτά. Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει έξι θανάτους, με τη Scotland Yard να λέει ότι ο αριθμός αναμένεται να ανέβει σημαντικά, ένας κάτοικος της περιοχής που εργάζεται μαζί με τους διασώστες, στην προσπάθεια να εντοπιστούν οι όποιο επιζώντες προχώρησε σε μία ανατριχιαστική μαρτυρία: «Κανείς από τους τρεις τελευταίους ορόφους δεν έχει επιζήσει!»

«Έχουμε στα χέρια μας μια λίστα αγνοούμενων. Είναι τόσοι πολλοί. Πιθανόν να είναι πάνω από 50, μπορεί και πάνω από 100». Η αστυνομία δεν μπορεί να πει ακόμα με βεβαιότητα πόσοι είναι οι ακριβείς αριθμοί θυμάτων, τραυματιών και αγνοουμένων, καθώς η φωτιά είναι ακόμα αναμμένη, αν και υπό έλεγχο, 12 ώρες μετά τη στιγμή που ξεκίνησε.

Η πυρκαγιά που σάρωσε τον 27ώροφο πύργο του Λονδίνου, σε μόλις 15 λεπτά, από την έκρηξη του ψυγείου σε διαμέρισμα του 2ου ορόφου, θεωρείται μια από τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της Βρετανίας, εν μέσω φόβων ότι δεν έχει επιβιώσει κανείς από όσους έμεναν στους τρεις τελευταίους ορόφους.

Εξι άτομα είναι επιβεβαιωμένο ότι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την πυρκαγιά στο Grenfell Tower στο δυτικό Λονδίνο, με τη Scotland Yard να αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Ενοικοι από τους υψηλότερους ορόφους πετούσαν τα παιδιά τους από τα παράθυρα και στη συνέχεια πηδούσαν και οι ίδιοι στο κενό σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθούν. Αλλοι έφτιαχναν αυτοσχέδια σχοινιά με σεντόνια και κουβέρτες, ακόμη και αυτοσχέδια αλεξίπτωτα.

Ενα μωρό το οποίο η μητέρα του το πέταξε από το 10ο όροφο επέζησε με μόνο μερικά σπασμένα κόκαλα και μώλωπες, καθώς το έπιασαν από κάτω άτομα που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης και διάσωσης.

Οι παγιδευμένοι, αρκετοί από τους οποίους θεωρείται ότι είναι ακόμη εγκλωβισμένοι ακούστηκαν να ικετεύουν για τη ζωή τους, ενώ κουνούσαν λευκές πετσέτες και έκαναν σήματα με φακούς και κινητά τηλέφωνα σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή των πυροσβεστών.

Εκείνοι που κατάφεραν να εγκαταλείψουν το κτίριο εγκαίρως και να γλιτώσουν ανέφεραν ότι το εσωτερικό του πύργου ήταν «σαν την κόλαση επί γης» καθώς περνούσαν πάνω από νεκρούς. Ισχυρίζονταν ακόμη ότι δεν ακούστηκε κανένας συναγερμός φωτιάς, το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης δεν λειτουργούσε και η μοναδική σκάλα ήταν αποκλεισμένη.

Οι πρώτες φωτογραφίες που ελήφθησαν στο εσωτερικό του πύργου Grenfell αποκρύπτουν την έκταση της τραγωδίας μετά την καταστροφική πυρκαϊά, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων, αν και ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να ανεβεί δραματικά.

Εκ πρώτης όψεως αυτή η φωτογραφία απ’ το υπόγειο κλιμακοστάσιο του κτιρίου δεν δείχνει να έχει τραβηχτεί στο ίδιο συγκρότημα διαμερισμάτων που αποτεφρώθηκε σήμερα το πρωί. Κι αυτό γιατί οι εικόνες απ’ έξω δείχνουν ότι το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς μετά την πυρκαϊά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ενώ οι πάνω όροφοι έγιναν στάχτη, οι κάτω δείχνουν να μην έχουν υποστεί τόσο σημαντικές καταστροφές.

Ένας ένοικος κατάφερε να μπει σε χώρο του υπογείου, που δεν τον άγγιξαν άμεσα οι φλόγες και τράβηξε φωτογραφίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Daily Mirror και δίνουν μόνον μια μερική εικόνα της καταστροφής στους πάνω ορόφους.

Σχεδόν αποκρύπτουν την φρίκη μέχρι που εντοπίζει το βλέμμα τη σορό ενός ανθρώπου να κείτεται στο έδαφος του κλιμακοστασίου κοντά σε κάποια παιδικά ποδήλατα, παιχνίδια και λίμνες νερού.

Είναι άγνωστο αν το θύμα, που κάλυψαν με σεντόνι οι διασώστες, πέθανε από την εισπνοή καπνού ή από τις φλόγες ή αν πήδηξε για να σωθεί.

Οι λίμνες του νερού εκεί κοντά δίνουν μόνον μια μικρή αίσθηση της τεράστιας ποσότητας νερού που έριξαν οι πάνω από 200 πυροσβέστες στην πύρινη λαίλαπα στην προσπάθειά τους να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Παιδικά παιχνίδια διακρίνονται εκεί κοντά, είτε παρατημένα απ’ τους ενοίκους ή φυλασσόμενα στο χώρο αυτό.

Το δωμάτιο όπου ελήφθησαν οι φωτογραφίες δείχνει ανέγγιχτο σε σχέση με τις εικόνες του αποτεφρωμένου κτιρίου στα ψηλότερα επίπεδα.

Πυροσβεστική: Θα επιχειρούμε 24 τουλάχιστον ακόμα ώρες στον πύργο

Για τουλάχιστον ακόμα 24 ώρες θα επιχειρούν οι πυροσβέστες στην πυρκαγιά του 24ώροφου κτιρίου εργατικών κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία.

«Ήταν μια πολύ μεγάλη και πολύ σοβαρή πυρκαγιά. Αναμένω ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου θα είναι στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς για τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες», δήλωσε η Επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Κότον δήλωσε επίσης ότι ένας αριθμός πυροσβεστών υπέστη ελαφρά τραύματα κατά τη διάρκεια του συμβάντος, στο οποίο τουλάχιστον έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 70 τραυματίστηκαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.