Εν μέσω αραβικού εμπάργκο οι ΗΠΑ πωλούν F-15 στο Κατάρ

Εν μέσω αραβικού εμπάργκο οι ΗΠΑ πωλούν F-15 στο Κατάρ

Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και των υπολοίπων αραβικών χωρών του Κόλπου είχαν διαταραχθεί, με αποκορύφωμα μάλιστα τον ολοτελή αποκλεισμό του νησιωτικού κράτους από πρώην φίλιες δυνάμεις, όπως η Σαουδική Αραβία. Τη στιγμή λοιπόν, που μαίνεται ο ιδιότυπος και ξαφνικός αυτός διπλωματικός και εμπορικός αποκλεισμός, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν το αναπάντεχο.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δρομολογήσουν την πώληση 36 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-15 στη Ντόχα, παρά και τις επικρίσεις Ν.Τραμπ προς το «χρυσό» Εμιράτο για υποστήριξη της τρομοκρατίας (σ.σ. Ιράν), στα βήματα των «Σαούδ» και των άλλων μοναρχών της Αραβικής.

Βέβαια, υπενθυμίζεται ότι στο Κατάρ στεγάζεται η ισχυρότερη Αμερικανική βάση στη περιοχή.

Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις υπέγραψε τη σχετική συμφωνία ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον ομόλογό του από το Κατάρ, Χαλίντ αλ Ατίγια.

Βέβαια, η πώληση των μαχητικών προετοιμαζόταν από καιρό καθώς το Στέητ Ντιπάρτμεντ είχε δώσει το πράσινο φως απ’ τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου η υλοποίηση της συμφωνίας θα αυξήσει την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και του Κατάρ. Ωστόσο η ολοκλήρωση της συμφωνίας γίνεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία κλιμακώνονται δραματικά οι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ του Κατάρ κι άλλων αραβικών χωρών.

Την ίδια ώρα δύο πλοία του αμερικανικού ναυτικού κατέπλεαν στη Ντόχα για να συμμετάσχουν σε κοινή στρατιωτική άσκηση με το ναυτικό του Κατάρ. Το εμιράτο φιλοξενεί την μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση της Μέσης Ανατολής με 11.000 στρατιώτες και πάνω από 100 πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ.

Η διένεξη του Κατάρ με Άραβες γείτονές του στον Περσικό Κόλπο ξέσπασε λίγο μετά τη θριαμβευτική υποδοχή του Αμερικανού προέδρου στη Σαουδική Αραβία και την επικύρωση της συμφωνίας για την πώληση οπλικών συστημάτων αξίας 110 δισ δολαρίων στο Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία αναδείχθηκε σε μεγάλο νικητή της πρώτης περιοδείας του Τραμπ στη Μέση Ανατολή.

Στις αρχές Ιουνίου η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κι άλλες αραβικές χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τον Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και συνεργάζεται κρυφά με το Ιράν, θανάσιμο εχθρό της Σαουδικής Αραβίας κι έκλεισαν τα σύνορα αποκλείοντας πρακτικά το εμιράτο, που θα φιλοξενήσει το 2022 το μουντιάλ.

Η Τουρκία έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της ως μέρος μιας προσπάθειας να επιλυθεί η κρίση, ενώ το Κουβέιτ, γειτονική χώρα και μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπο (GCC), συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως διαμεσολαβητής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Σαϊντ Ραάντ αλ Χουσεϊν εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της διπλωματικής κρίσης στο Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις που του επέβαλαν η Σαουδική Αραβία κι οι άλλες χώρες είναι υπέρμετρες και «μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά σε μεγάλο βαθμό τις ζωές χιλιάδων γυναικών, παιδιών και ανδρών». Κι απηύθυνε έκκληση για ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.