Κλιμάκωση των επιχειρήσεων του στρατού κατά των ισλαμιστών μαχητών στις Φιλιππίνες – Περισσότεροι από 300 νεκροί (φωτό)

Κλιμάκωση των επιχειρήσεων του στρατού κατά των ισλαμιστών μαχητών στις Φιλιππίνες – Περισσότεροι από 300 νεκροί (φωτό)

Με την υποστήριξη αεροπορικών μέσων και του πυροβολικού, ο στρατός των Φιλιππίνων κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις του εναντίον των ισλαμιστών μαχητών, οι οποίοι έχουν οχυρωθεί σε συνοικίες της πόλης Μαράουι.

Οι μάχες στην περιοχή έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους, μέσα σε περίπου ένα μήνα. Καπνός και φλόγες υψώνονται από τους θύλακες που παραμένουν ακόμη υπό τον έλεγχο των μαχητών, καθώς αεροσκάφη έπληξαν το Σάββατο αυτές τις ζώνες για να υποστηρίξουν τις χερσαίες δυνάμεις που προσπαθούν να εκδιώξουν τους ισλαμιστές αντάρτες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι μονάδες του στρατού υποστηρίχθηκαν από ελικόπτερα MG520 και μαχητικά αεροσκάφη FA50. Ασταμάτητες ριπές αυτομάτων όπλων έδιναν μια ιδέα για το εύρος και τη σφοδρότητα των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ANC, που επικαλέστηκε αξιωματικούς του στρατού, στην περιοχή μεταφέρθηκαν ενισχύσεις, συνολικά 400 άνδρες, από το κεντρικό τμήμα της χώρας.

Εκατοντάδες αντάρτες, υποστηριζόμενοι από ξένους μαχητές, σύμφωνα με τις αρχές, κυρίευσαν τη Μαράουι στις 23 Μαΐου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μουσουλμανική πόλη των Φιλιππίνων. Οι αντάρτες ύψωσαν στην πόλη τα μαύρα λάβαρα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με τις αρχές, επρόκειτο για μια απόπειρα να εγκαθιδρυθεί ένα «χαλιφάτο» στην περιοχή.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε κήρυξε αμέσως μετά στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρη την επαρχία Μιντανάο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ο απολογισμός των μαχών ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 329 νεκρούς, εκ των οποίων 225 ήσαν αντάρτες, 59 στρατιωτικοί και 26 άμαχοι.

Τα υπόλοιπα 19 θύματα είναι άνθρωποι που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των μαχών και πέθαναν από αφυδάτωση εξαιτίας οξείας διάρροιας, διευκρίνισε τοπικός αξιωματούχος.

Πάνω από 309.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Μαράουι και τα περίχωρά της, σύμφωνα με τις αρχές των Φιλιππίνων.

Πάνω από εκατό ισλαμιστές συνεχίζουν να προβάλλουν αντίσταση σε τέσσερις συνοικίες της πόλης, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Ρεστιτούτο Παντίγια.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.