Μείωση κατά 600 εκ. δολάρια του προϋπολογισμού των κυανόκρανων του ΟΗΕ

Μείωση κατά 600 εκ. δολάρια του προϋπολογισμού των κυανόκρανων του ΟΗΕ

Τη μείωση του προϋπολογισμού των κυανόκρανων κατά 600 εκατομμύρια δολάρια, ή κατά 7,2%, προβλέπει μια καταρχήν συμφωνία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η οποία συνήφθη έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν εβδομάδες μετά την απαίτηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να ελαττωθούν σημαντικά οι δαπάνες για ειρηνευτικές αποστολές, δήλωσε σήμερα διπλωμάτης χώρας-μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτή η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί την Παρασκευή από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Τα Ηνωμένα Έθνη θα δαπανήσουν 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια για ειρηνευτικές αποστολές την επόμενη χρονιά, ένα ποσό αισθητά μειωμένο από τα 7,87 δισεκ. δολάρια που προβλέπονται φέτος, διευκρίνισε ο διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι ΗΠΑ, η χώρα που συνεισφέρει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των Ηνωμένων Εθνών για τις ειρηνευτικές αποστολές, αξίωνε να μειωθεί η δαπάνη κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ήτοι κατά σχεδόν 13%.

Οι αποστολές του ΟΗΕ οι οποίες θα επηρεαστούν περισσότερο είναι αυτές στο Νταρφούρ του Σουδάν και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι οποίες είναι και οι πλέον πολυδάπανες (πάνω από 1 δισεκ. δολάρια η καθεμιά).

Όμως θα προωθηθούν «συστηματικές» περικοπές στις δαπάνες όλων των επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ, υπό την έντονη πίεση των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον συνεισφέρει το 28,5% του συνόλου του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών αποστολών (7,87 δισεκ. δολάρια) και το 22% του προϋπολογισμού για τη λειτουργία των υπηρεσιών του ΟΗΕ (5,4 δισεκ. δολάρια).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.