ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ιταλία – Αυστρία: Διπλωματικό επεισόδιο φαίνεται να προκάλεσε η απόφαση της Αυστρίας να στείλει στρατό στα σύνορα

Ιταλία – Αυστρία: Διπλωματικό επεισόδιο φαίνεται να προκάλεσε η απόφαση της Αυστρίας να στείλει στρατό στα σύνορα

Το σχέδιο της Αυστρίας να επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους και ενδεχομένως να αναπτύξει στρατό στα σύνορα με την Ιταλία προκειμένου να σταματήσει τη συρροή μεταναστών θα έχει επιπτώσεις στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας, προειδοποίησε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Ο υπουργός Μάρκο Μινίτι τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία κατεπείγουσα κατάσταση στο μεθοριακό πέρασμα Μπρένερ, στις Άλπεις, όπου θα εφαρμοστούν τα μέτρα. “Ειλικρινά αιφνιδιάστηκα από τα σχόλια του Αυστριακού υπουργού Άμυνας”, του Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μινίτι. “Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη και πρωτοφανή πρωτοβουλία που, αν δεν διορθωθεί άμεσα, θα έχει αναπόφευκτα συνέπειες στη συνεργασία (των δύο χωρών) στον τομέα της ασφάλειας”, συνέχισε.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Αυστρίας μετά τις δηλώσεις του Ντόσκοζιλ για την ανάπτυξη στρατιωτών στα σύνορα.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Αυστριακός υπουργός ανακοίνωσε ότι η Βιέννη σχεδιάζει να αποκαταστήσει «λίαν συντόμως» τους ελέγχους και να αναπτύξει στρατιώτες στα σύνορά της με την Ιταλία, αν δεν επιβραδυνθεί η ροή των μεταναστών.

«Αναμένω ότι πολύ σύντομα θα χρειαστούν έλεγχοι στα σύνορα καθώς και μια αποστολή στρατιωτικής αρωγής», δήλωσε ο Ντόσκοτσιλ. Τα μέτρα αυτά θα είναι «αναπόφευκτα, αν η ροή (των μεταναστών) προς την Ιταλία δεν επιβραδυνθεί».

Αξιωματούχοι του αυστριακού υπουργείου Άμυνας είχαν δηλώσει νωρίτερα σήμερα πως τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα έχουν μετακινηθεί κοντά στα σύνορα με την Ιταλία και είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στο πολυσύχναστο αλπικό πέρασμα.

Η Αυστρία, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση στα τέλη του 2015, επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορά της με την Ουγγαρία και είχε ανακοινώσει ότι ήταν έτοιμη να κάνει το ίδιο και στα σύνορα με την Ιταλία. Από τους χιλιάδες μετανάστες που αποβιβάζονται κάθε εβδομάδα στην Ιταλία, ορισμένοι προσπαθούν να φτάσουν στη βόρεια Ευρώπη περνώντας από τη διάβαση του Μπρένερ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όμως ο αριθμός των διελεύσεων παραμένει μικρός και σταθερός, μολονότι στην Ιταλία έχουν φτάσει από τις αρχές Ιανουαρίου περίπου 85.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον Χέλμουτ Τόματς, τον επικεφαλής της αστυνομίας του Τιρόλου, 15-25 μετανάστες εντοπίζονται σε καθημερινή βάση και περίπου 40 τα Σαββατοκύριακα. Δεν διευκρίνισε πόσοι από αυτούς στέλνονται πίσω στην Ιταλία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.