ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Υπό έλεγχο η κατάσταση στο Αμβούργο μετά τα βίαια επεισόδια (φωτό, βίντεο) (upd)

Υπό έλεγχο η κατάσταση στο Αμβούργο μετά τα βίαια επεισόδια (φωτό, βίντεο) (upd)

Υπό έλεγχο έθεσε σήμερα η αστυνομία την κατάσταση στους δρόμους του Αμβούργου…

Βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας επενέβησαν, αφού οι διαδηλωτές πέρασαν μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας στους δρόμους βάζοντας φωτιές, στήνοντας οδοφράγματα και λεηλατώντας.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των ηγετών της G20, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα σημεία που είχαν οχυρωθεί οι τελευταίοι διαδηλωτές στη συνοικία Σαντσενφίρτελ.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα και φορτηγά, έσπασαν τζάμια τραπεζών, λεηλάτησαν καταστήματα και έριξαν κομμάτια από τις πλάκες του πεζοδρομίου, αλλά και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.

Περίπου 197 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί έπειτα από δύο ημέρες συγκρούσεων με τους διαδηλωτές, ενώ χθες η αστυνομία έκανε δεκάδες προσαγωγές και προχώρησε σε 19 συλλήψεις.

Οι συμμετέχοντες στη G20 δήλωσαν ότι δεν είχαν δει ποτέ ως τώρα διαδηλωτές τόσο κοντά στον χώρο που διεξάγονταν οι εργασίες, αν και τελικά δεν κατάφεραν να τις εμποδίσουν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, οικοδέσποινα της συνόδου, θέλησε να πραγματοποιηθεί η G20 στο Αμβούργο, μια πόλη γνωστή για τη ριζοσπαστική της παράδοση, επιθυμώντας να εδραιώσει τον ηγετικό ρόλο της χώρας της με μια επίδειξη της ακλόνητης δέσμευσής της στην ελευθερία του λόγου, την ελευθερία του συναθροίζεσθαί και την υπεράσπιση της διαφορετικής άποψης.

«Κατανοώ απολύτως τις ειρηνικές διαδηλώσεις, όμως οι βίαιες θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο», τόνισε χθες η Μέρκελ.

Οι περισσότεροι από τους 100.000 διαδηλωτές ήταν ειρηνικοί και βγήκαν στους δρόμους κρατώντας πανό που έγραφαν ότι οι ηγέτες της G20 δεν είναι ευπρόσδεκτοί ή συμμετείχαν σε πορείες με ποδήλατα φορώντας πολύχρωμες στολές.

Όταν οι ηγέτες της G20 συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν μια συναυλία με έργα του Μπετόβεν στο συναυλιακό κέντρο Έλμπφιλαρμονί στη μία όχθη του ποταμού Έλβα, οι διαδηλωτές από την απέναντι όχθη έβαλαν δυνατά στα μεγάφωνα Τζίμι Χέντριξ.

Παρά κάποιες δραματικές σκηνές, με την αστυνομία να κυνηγά μέλη του Black bloc πάνω σε σκαλωσιές καθώς προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο σε στέγες, η σύνοδος με χιλιάδες συμμετέχοντες από δεκάδες χώρες διεξήχθη χωρίς πρόβλημα.

Ωστόσο η αστυνομία δεν έδωσε άδεια στην αυτοκινητοπομπή της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ να αναχωρήσει από το ξενοδοχείο όπου διέμενε για μια επίσκεψη στο ιστορικό λιμάνι της πόλης, ενώ οι διαδηλωτές καθυστέρησαν τα λεωφορεία που μετέφεραν τους επισκέπτες από το δείπνο με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες χθες.

Το Αμβούργο συγκλονίζεται για δεύτερη ημέρα απο τα σοβαρότερα επεισόδια που έχουν συμβεί στην πόλη καθώς χιλιάδες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά της συνάντησης των G20.

Η γερμανική Αστυνομία ζήτησε ήδη επειγόντως ενισχύσεις καθώς τουλάχιστον 160 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί και έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας.

https://twitter.com/DRUDGE_REPORT/status/883398485508210689

Αργά το απόγευμα αστυνομικός στον οποίο επιτέθηκε πλήθος ανθρώπων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έριξε προειδοποιητική βολή προκειμένου να μπορέσει να ξεφύγει, έγινε γνωστό από την γερμανική Αστυνομία.

«Αστυνομικός δέχθηκε επίθεση από πρόσωπα με βίαιες διαθέσεις στη συνοικία Σαντσενφέρτελ και έριξε μια προειδοποιητική βολή» ανέφερε η αστυνομία του Αμβούργου στον λογαριασμό της στο Twitter.

Ο αστυνομικός «κατάφερε τελικά να ξεφύγει μπαίνοντας σε ένα κατάστημα και να βρεθεί σε ασφάλεια» σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι κουκουλοφόροι σπάνε ό,τι βρίσκουν, καίνε αυτοκίνητα, πετάνε πέτρες στους αστυνομικούς και αυτοί απαντούν κυρίως με «κανόνια» νερού και σπρέι πιπεριού. Άγριο κυνηγητό σαν τη γάτα με το ποντίκι στους δρόμους της έρημης πόλης.

https://twitter.com/LizziePhelan/status/883399626916732928

Χθες σημειώθηκαν επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στη μεγάλη πορεία αναρχικών στην ψαραγορά (Fischmarkt) του Αμβούργου, σε μια πορεία που η επέλεξε να φέρει το όνομα «Welcome to Hell».

Βέβαια και εκεί υπήρχαν εξαιρέσεις, όπως ο Γερμανός Γιόαχιμ Ρολχόιζερ, από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα των Εξαρχείων, που ήρθε εδώ «για να εκφράσει την ένστασή του κατά αυτής της συνάντησης κορυφής» όπως είπε στην DW. Επειδή τέτοιες συναντήσεις «δεν έχουν καμία σχέση με τη βελτίωση της πραγματικής ζωής των ανθρώπων της εργατικής τάξης».

Η αστυνομία του Αμβούργου ζήτησε σήμερα ενισχύσεις για να αντιμετωπίσει τις πολυάριθμες διαδηλώσεις κατά της συνόδου κορυφής της G20.
«Το αίτημα για ενισχύσεις βρίσκεται σε εξέλιξη» ώστε να «ανακουφισθούν οι δυνάμεις που εμπλέκονται ήδη», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Μονάδες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Βερολίνου και του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χολστάιν, που συνορεύει με το Αμβούργο στη βόρεια Γερμανία, ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν την αποστολή πολλών εκατοντάδων αστυνομικών.

Οι δυνάμεις της τάξης έχουν ήδη κινητοποιήσει περισσότερα από 20.000 άτομα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια στο Αμβούργο, παρόλα αυτά δεν φαίνεται να δείχνουν ότι ελέγχουν την κατάσταση.

Η αστυνομία λόγω των ταραχών συνιστά στους κατοίκους να μην χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους στο κέντρο της πόλης.


Το Αμβούργο αυτές τις μέρες μοιάζει με πόλη βγαλμένη από οργουελικό εφιάλτη, όπως γράφει χαρακτηριστικά η DW. Ασφάλεια σε ύψιστο βαθμό, επιτήρηση που αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Σε όλη την πόλη κυκλοφορούν νυχθημερόν αυτοκινητοπομπές της αστυνομίας αλλά και του στρατού, τα μέσα μεταφοράς λειτουργούν με πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις, τα αυτοκίνητα -που υπό κανονικές συνθήκες προκαλούν μεγάλα μποτιλιαρίσματα στο κέντρο του Αμβούργου- απουσιάζουν, τα ταξί έχουν σταματήσει από χθες να εξυπηρετούν πολίτες. Ενίοτε μόνο βλέπει κανείς μοναχικούς ποδηλάτες.

Ωστόσο, ακόμη και κάποιοι από τους αστυνομικούς που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο Αμβούργο εκφράζουν την έκπληξή τους για την έκταση της κινητοποίησης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αστυνομικός από το Σλέσβιχ Χολστάιν στην DW τέτοιου είδους και μεγέθους αστυνομικές επιχειρήσεις είναι κάτι πρωτόγνωρο για την ήρεμη κατά τα λοιπά μεταπολεμική Γερμανία και πολλοί αστυνομικοί μπορεί να μην ξαναζήσουν κάτι παρόμοιο στην επαγγελματική τους ζωή.


Ακόμη όμως και στο πεδίο του «δρόμου» υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Χθες σημειώθηκαν επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στη μεγάλη πορεία αναρχικών στην ψαραγορά (Fischmarkt) του Αμβούργου, σε μια πορεία που η επέλεξε να φέρει το όνομα «Welcome to Hell». Βέβαια και εκεί υπήρχαν εξαιρέσεις, όπως ο Γερμανός Γιόαχιμ Ρολχόιζερ, από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα των Εξαρχείων, που ήρθε εδώ «για να εκφράσει την ένστασή του κατά αυτής της συνάντησης κορυφής» όπως είπε στην DW. Επειδή τέτοιες συναντήσεις «δεν έχουν καμία σχέση με τη βελτίωση της πραγματικής ζωής των ανθρώπων της εργατικής τάξης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.