Σύριοι και Τούρκοι ετοιμάζονται να επιτεθούν εναντίον των Κούρδων στην Συρία

Σύριοι και Τούρκοι ετοιμάζονται να επιτεθούν εναντίον των Κούρδων στην Συρία

Μια ομάδα Σύρων ανταρτών ανέφερε σήμερα ότι τα μέλη της ετοιμάζονται να ενωθούν με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και να εξαπολύσουν μια νέα, μεγάλη επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία, γεγονός που θα δημιουργήσει άλλο ένα μέτωπο στην ήδη περίπλοκη σύρραξη.

Ο στόχος της επιχείρησης αυτής είναι να ανακτηθούν τα αραβικά χωριά εντός του συριακού εδάφους, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, τα οποία κατέλαβαν πέρσι οι Κούρδοι μαχητές, είπαν οι αντάρτες που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

“Υπάρχει μια επερχόμενη, εκτεταμένη κοινή επιχείρηση που σχεδιάζουμε με τον τουρκικό στρατό για να εκδιώξουμε αυτούς τους εξτρεμιστές αυτονομιστές (τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού-YPG) από τη γη μας” είπε ο Μουστάφα Σετζάρι, υψηλόβαθμο στέλεχος της αντάρτικης οργάνωσης Λίουα αλ Μουτάσεμ, που υποστηρίζεται από τη Δύση και την Τουρκία.

Η Άγκυρα θεωρεί τις YPG τρομοκρατική οργάνωση, παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Η Τουρκία συγκεντρώνει άρματα, πυροβολικό και στρατιώτες στη συριακή πόλη Αζάζ, την τελευταία πόλη πριν από τα σύνορα, σύμφωνα με τους Σύρους αντάρτες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία μετά την περσινή επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στον βορρά της χώρας αυτής.

Ο επικεφαλής των YPG είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters την Τετάρτη ότι η ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά σε περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο θα ισοδυναμούσε με “κήρυξη πολέμου”. Την ίδια ημέρα πάντως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, μαζί με τις δυνάμεις των ανταρτών, εφόσον χρειαστεί.

Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση τους δύο συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή: από τη μια τις YPG και από την άλλη την Τουρκία, η οποία είναι και μέλος του ΝΑΤΟ. Σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται να εκτροχιαστούν οι επιχειρήσεις που διεξάγονται, με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, για την ανακατάληψη της Ράκας. Οι Κούρδοι μαχητές αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση αυτή.

Δύο διοικητές των ανταρτών είπαν ότι οι τουρκικές δυνάμεις σταθμεύουν σε πολλά σημεία στα περίχωρα της Αζάζ αλλά και προς τα νοτιοδυτικά, στην πόλη Μάραε, με τις δυνάμεις των YPG δυτικότερα. Βασικός στόχος της επιχείρησης είναι η ανακατάληψη του Τελ Ριφάατ, μιας πόλης στα νοτιοδυτικά της Αζάζ την οποία κατέλαβαν οι YPG τον Φεβρουάριο του 2016, εκδιώκοντας από εκεί τους αντάρτες.

Το Τελ Ριφάατ και οι γύρω περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Μενίγ έπεσαν στις YPG την ώρα που οι Σύροι αντάρτες προσπαθούσαν να αποκρούσουν την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας που στηρίζονταν από τη Ρωσία και το Ιράν. Η μάχη αυτή ήταν το πρελούδιο για την ήττα τους στο ανατολικό Χαλέπι — τη μεγαλύτερη αποτυχία τους μέχρι σήμερα στον πόλεμο.

Λόγω των μαχών, τουλάχιστον 150.000 κάτοικοι των χωριών αυτών έφυγαν αναζητώντας καταφύγιο στην Αζάζ. Σήμερα οι περισσότεροι φιλοξενούνται σε τουλάχιστον πέντε προσφυγικούς καταυλισμούς στα τουρκικά σύνορα και η επιστροφή τους στις εστίες τους είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες για τους αντάρτες.

Ο Σετζάρι είπε ότι οι δυνάμεις των ανταρτών είχαν συνομιλίες με εκπροσώπους των YPG, παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών, ώστε να αποφευχθεί μια σύγκρουση για τα χωριά αυτά, όμως οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν. “Έχουμε εξαντλήσει όλες τις ειρηνικές λύσεις και αναζητούσαμε μια ειρηνική έκβαση. Εκείνοι (οι YPG) δεν μας άφησαν άλλη επιλογή από τη στρατιωτική”, υποστήριξε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.