Λέσβος: Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν την εξέγερση των μεταναστών- Πέντε τραυματίες (φωτό, βίντεο) (upd)

Λέσβος: Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν την εξέγερση των μεταναστών- Πέντε τραυματίες (φωτό, βίντεο) (upd)

[Ανανέωση]

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και Μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου κατέπνιξαν το απόγευμα την εξέγερση των Αφρικανών κυρίως μεταναστών, η οποία είχε ξεκινήσει το μεσημέρι, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έγιναν περισσότερες από 30 συλλήψεις μεταναστών.

Επίσης, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί τραυματισμένοι, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπως και ένας τουλάχιστον μετανάστης. Υπενθυμίζουμε

Μια ακόμα εξέγερση μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου λαμβάνει χώρα αυτή την στιγμή. Οι μετανάστες σπάνε τα αυτοκίνητα των κατοίκων και έχουν ανάψει φωτιές παντού

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας της Λέσβου για να καταστείλουν την εξέγερση μεταναστών στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας.

Οι μετανάστες διαμαρτύρονται για μία ακόμα φορά για τον εγκλωβισμό τους στη Λέσβο καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκονται εκεί από τις 20 Μαρτίου 2016 αλλά και για τις απελάσεις κάποιων από αυτούς στην Τουρκία που δεν τηρούσαν φυσικά τις προϋποθέσεις για να γίνει δεκτή η αίτηση ασύλου τους

Οι μετανάστες έχουν βάλει φωτιές μέσα και έξω από το Hotspot της Μόριας, ενώ δεν αφήνουν να πλησιάσει κανείς, αλλά ούτε και τα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία βρίσκονται από την πρώτη στιγμή εκεί, αλλά δεν μπορούν να επιχειρήσουν για την κατάσβεση των εστιών της φωτιάς.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεση της φωτιάς βοηθούν από αέρος δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα Πετζετέλ.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και Μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, όπου πριν λίγο έγινε γνωστό ότι τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Αφρικανοί κυρίως μετανάστες άναψαν φωτιές μέσα στο κέντρο και στα γύρω ελαιόδεντρα, ενώ πέταξαν πέτρες στα ΜΑΤ που έσπευσαν στην περιοχή. Με τη ρίψη δακρυγόνων απάντησαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Πρόκειται για τη δεύτερη εξέγερση μεταναστών μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών.

Οι μετανάστες έχουν κλείσει το δρόμο με κάδους απορριμάτων τους οποίους καίνε, ενώ έχουν προκαλέσει ζημιές σε πολλά ΙΧ αυτοκίνητα. ‘Εχουν καταστραφεί πάνω από δέκα αυτοκίνητα ιδιωτικής εταιρείας ενοικιάσεων, τα οποία είχαν εκμισθωθεί από την Frontex, όπως είπε σε ιστοσελίδα ο ιδιοκτήτης τους Γιώργος Σιταράς.

Όπως δήλωσε σε ιστοσελίδα, ο πρόεδρος της κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη: «Γίνεται χαμός, οι Αφρικανοί έχουν ταμπουρωθεί μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και πετάνε πέτρες στα ΜΑΤ. Έβαλαν φωτιά στα ελαιόδεντρα γύρω από το Κέντρο και ευτυχώς που ήρθαν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και έσβησαν τη φωτιά. Μάθαμε ότι έρχεται για ενίσχυση και μία διμοιρία των ΜΑΤ. Δεν ξέρω που θα πάει αυτή η κατάσταση, δεν φαίνεται να εκτονώνεται».

%20

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δύο αεροπλάνα Πετζετέλ επιχείρησαν από αέρος στην περιοχή και έσβησαν τις φωτιές στα ελαιόδεντρα, ενώ επίγειες δυνάμεις έσβησαν τις πυρκαγιές σε κάδους απορριμάτων που ήταν γύρω από το hotspot και στους οποίους είχαν βάλει φωτιά οι εξεγερμένοι. Επιτόπου παραμένουν 14 πυροσβέστες με εφτά οχήματα, μήπως μπορέσουν αργότερα να επιχειρήσουν και μέσα στο Κέντρο Υποδοχής, καθώς οι μετανάστες δεν αφήνουν να πλησιάσει κανείς.

Κατά δεκάδες βγήκαν από Κέντρο Υποδοχής πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως γυναίκες και μωρά για να σωθούν. Επίσης, εγκλωβισμένοι ήταν για αρκετή ώρα και εργαζόμενοι μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι τελικά κατάφεραν να αποχωρήσουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.