«Zapad 2017»: Η στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας με την Λευκορωσία «απάντηση» στην προκλητικότητα του ΝΑΤΟ (βίντεο)

«Zapad 2017»: Η στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας με την Λευκορωσία «απάντηση» στην προκλητικότητα του ΝΑΤΟ (βίντεο)

Στις 14-20 Σεπτεμβρίου 2017 αναμένεται να λάβει χώρα η κοινή άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας εν ονόματι «Zapad» («Δύση»).

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από τον υπουργό Άμυνας της Λευκορωσίας, Αντρέι Ραβκόβ, τον Ιούλιο του 2017 κοντά στους 13.000 Λευκορώσους στρατιώτες θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση.

Αναλυτές από την Δύση εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός Ρώσων στρατιωτών και στελεχών ασφαλείας θα κυμανθεί από 60.000 έως 100.000 άτομα κάνοντας την άσκηση αυτήν την μεγαλύτερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Η άσκηση αυτή έρχεται ως ένα μήνυμα στην ολοένα και αυξανόμενη κινητικότητα του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας δείχνοντας ότι οι ρωσικές ΕΔ δεν έχουν απολύτως τίποτα να φοβηθούν.

Τα στρατεύματα μαζεύονται στη Λευκορωσία, στη Βαλτική Θάλασσα και τον θύλακα του Καλίνινγκραντ, καθώς επίσης και άλλες περιοχές στη δυτική Ρωσία. Επισήμως, οι Ρώσοι ενημέρωσαν το ΝΑΤΟ – προς αποφυγή παρανοήσεων – ότι στην άσκηση θα συμμετάσχουν 13.000 στρατιώτες, δυτικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι στην άσκηση θα λάβει μέρος περί των 100.000 ανδρών και γυναικών.

Στην άσκηση λαμβάνουν μέρος 800 τεθωρακισμένα άρματα μάχης, αλλά και ένας ιστορικός σχηματισμός τεθωρακισμένων ο οποίος πολέμησε τα ναζιστικά στρατεύματα. Ο σχηματισμός διαλύθηκε το 1998 μέχρι την απόφαση επανασύστασης του το 2015 απ’ τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Zapad το 1981:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.