ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Όλες οι επιλογές στο τραπέζι – Ντ. Τραμπ σε Κιμ Γιονγκ Ουν: «Ελπίζω να μην χρειαστούν τα πυρηνικά μας» (φωτό, βίντεο)

Όλες οι επιλογές στο τραπέζι – Ντ. Τραμπ σε Κιμ Γιονγκ Ουν: «Ελπίζω να μην χρειαστούν τα πυρηνικά μας» (φωτό, βίντεο)

Το «μπρα-ντε-φερ» ΗΠΑ και Βορείου Κορέας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Η χώρα-παρίας της Κορεατικής Χερσονήσου συνεχίζει και απειλεί την παγκόσμια ειρήνη με το πυρηνικό της πρόγραμμα, τις δοκιμές ICBM αλλά και την άκρως επιθετική ρητορική της για «καταστροφή των ΗΠΑ».

Ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όμως ξεκαθαρίζει την στάση του δηλώνοντας ότι η Βόρεια Κορέα θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν» αν απειλήσει ποτέ ξανά τη χώρα του ο ηγέτης της Βορείου Κορέας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απάντησε λέγοντας ότι σχεδιάζει πυραυλική επίθεση κατά των αμερικανικών βάσεων του Γκουάμ τεντώνοντας ακόμη περισσότερο το σχοινί.

Σε μήνυμα του στο λογαριασμό του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος γράφει ότι η πρώτη του εντολή ως Προέδρου ήταν «η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, το οποίο είναι ισχυρότερο από ποτέ».

Ο ίδιος τόνισε πως «ελπίζει να μην αναγκαστούν ποτέ οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν αυτή την δύναμη», προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν θα υπάρξει ποτέ στιγμή που δεν θα είναι το πιο ισχυρό έθνος στον κόσμο».

Τίλερσον: Στέλνει ισχυρό μήνυμα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον υποβάθμισε σήμερα την προειδοποίηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι προσπαθούσε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε μια γλώσσα που να είναι κατανοητή από τον ηγέτη της χώρας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν προσγειωθεί στη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού, την οποία απείλησε να χτυπήσει η Πιονγκγιάνγκ, ο Τίλερσον δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει επικείμενη απειλή από τη Βόρεια Κορέα. «Πιστεύω ότι οι Αμερικάνοι θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι τη νύχτα, να μην ανησυχούν για αυτή τη ρητορική των τελευταίων ημερών», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι αυτό που απλά διαβεβαίωνε ο πρόεδρος είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν την δυνατότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους απολύτως απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, και τους συμμάχους μας, και αυτό θα κάνουμε», δήλωσε ο Τίλερσον.

Η διεθνής κοινότητα είχε «μια αρκετά καλή εβδομάδα» σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε, επικαλούμενος τις νέες κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις ισχυρές δηλώσεις που διατυπώθηκαν σε συνάντηση ηγετών στην Ασία. «Ως απάντηση σε αυτό, η ρητορική της Βόρειας Κορέας έχει απλά κλιμακωθεί, έχει γίνει πιο ηχηρή και πιο απειλητική», δήλωσε ο Τίλερσον σε δημοσιογράφους.

«Άρα, πιστεύω ότι ο πρόεδρος, αυτό που κάνει ο πρόεδρος είναι να στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα σε μια γλώσσα που θα καταλάβει ο Κιμ Γιονγκ Ουν, διότι δεν φαίνεται να μπορεί να καταλαβαίνει τη διπλωματική γλώσσα».

Οι ΗΠΑ ήθελαν να καταστήσουν σαφές ότι έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους συμμάχους τους, δήλωσε, και να «αποφύγουν κάποιο λάθος υπολογισμό» από την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Τίλερσον εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διεθνείς πιέσεις, περιλαμβανομένης της ανάμειξης της Κίνας και της Ρωσίας, μπορούν να πείσουν τη Βόρεια Κορέα να επανεξετάσει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες και να ξεκινήσει το διπλωματικό διάλογο. Δήλωσε επίσης ότι ποτέ δεν σκέφθηκε να ακυρώσει την επίσκεψή του στο Γκουάμ.

Β. Κορέα: Απειλεί τις ΗΠΑ με πυραυλική επίθεση στη νήσο Γκουάμ

Εκπρόσωπος του Λαϊκού Στρατού της Κορέας δήλωσε μέσω του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA ότι το πρόγραμμα επίθεσης θα “τεθεί σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή με πολλαπλό και διαδοχικό τρόπο” μόλις λάβει την απόφαση ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Σε άλλη δήλωση που αποδίδεται σε διαφορετικό εκπρόσωπο του στρατού, η Βόρεια Κορέα δήλωσε επίσης ότι μπορεί να εκτελέσει μια επίθεση για προληπτικούς λόγους εάν οι ΗΠΑ εκδηλώσουν σημάδια πρόκλησης, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο κυβερνήτης του Γκουάμ, από την πλευρά του, δήλωσε πως αυτά που λέει η Β. Κορέα περί “εκδίκησης κατά των ΗΠΑ” δεν αποτελούν απειλή για το νησί, που είναι προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο. Ο ίδιος είπε πως θα συναντηθεί με τον στρατό και τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών για να συζητήσει το θέμα, όμως δεν υπάρχει αλλαγή στο επίπεδο συναγερμού. Το Γκουάμ είναι αμερικανικό έδαφος με Αμερικανούς πολίτες, “δεν είμαστε μόνο μια στρατιωτική εγκατάσταση”, είπε.

Το Παρίσι εκτιμά πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δείχνει αποφασιστικότητα έναντι της Βόρειας Κορέας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέδειξε απέναντι στη Βόρεια Κορέα μια «αποφασιστικότητα» που «όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι είχαν», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ.

«Η αποφασιστικότητα του Αμερικανού προέδρου όπως εκφράστηκε το βράδυ είναι σε κάθε περίπτωση η αποφασιστικότητα που είχαν όλοι οι αμερικανοί πρόεδροι, επειδή δεν μπορούν να δεχθούν ότι ένα μέρος του εδάφους τους μπορεί να είναι αντικείμενο πυρών πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων», δήλωσε ο Καστανέρ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σε μια σαφή ρητορική κλιμάκωση ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε καταστροφολογικές απειλές εναντίον της Βόρειας Κορέας λόγω των πυρηνικών φιλοδοξιών της, υποσχόμενος «πυρ και οργή», ενώ η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι εξετάζει σχέδια για ενδεχόμενο πυραυλικό πλήγμα στο Γκουάμ, που είναι αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό ωκεανό.

Η Γαλλία παρακολουθεί «με ανησυχία» την κρίση με τους πυρηνικούς πυραύλους του βορειοκορεατικού καθεστώτος, είπε ακόμη ο Καστανέρ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του Παρισιού, με την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για «υπευθυνότητα και αποκλιμάκωση».

«Η Γαλλία είναι έτοιμη να διαθέσει όλες τις καλές υπηρεσίες της ώστε να μπορέσουμε να εξεύρουμε μια ειρηνική λύση», είπε, χαιρετίζοντας την «ομόφωνη» απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας «αλλά και της Κίνας», στην έγκριση, το Σάββατο, ενός ψηφίσματος για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Έκκληση για ψυχραιμία από Γερμανία και Κίνα

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τους Βορειοκορεάτες και τους Αμερικανούς να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» μετά «την κλιμάκωση στις δηλώσεις» ανάμεσα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την Πιονγκγιάνγκ, που αλληλοαπειλήθηκαν με στρατιωτικά αντίποινα.

«Παρακολουθούμε με τη μεγαλύτερη ανησυχία την κλιμάκωση στις δηλώσεις γύρω από την κορεατική χερσόνησο, η κατάσταση είναι αληθινά σοβαρή. Το να προσθέσουμε τον ήχο από τις στρατιωτικές μπότες σίγουρα δεν θα βελτιώσει τα πράγματα, η στρατιωτική οδός δεν μπορεί να είναι λύση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ.

«Καλούμε συνεπώς όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε. Παράλληλα, το Βερολίνο ζήτησε από την Κίνα και τη Ρωσία να αποθαρρύνουν την Πιονγκγιάνγκ από το να επιδιώξει πολιτικές που θα οδηγούσαν σε στρατιωτική κλιμάκωση στην Κορεατική χερσόνησο

«Ο στόχος της Γερμανικής κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση και να διευθετηθεί η διένεξη στον Βόρειο Ειρηνικό ειρηνικά», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ.

«Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ειδική ευθύνη να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποθαρρύνουν τη Βόρεια Κορέα από τον δρόμο της κλιμάκωσης», είπε.

Από την πλευρά της η Κίνα κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία και να αποφύγουν λέξεις ή ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την κατάσταση, και να κάνουν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να επιλύσουν το ζήτημα μέσω συνομιλιών.

Washington Post: Η Β. Κορέα διαθέτει διηπειρωτικό πύραυλο με πυρηνικά

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με απόρρητα συμπεράσματα εμπειρογνωμόνων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post, η Βόρεια Κορέα κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής προκειμένου να την εφαρμόσει σε έναν από τους διηπειρωτικούς πυραύλους της.

Αυτή η δυνατότητα σηματοδοτεί τη σημαντική πρόοδο που κατέγραψε η Πιονγκγιάνγκ, η οποία αναδεικνύεται πλέον σε αυτοτελή πυρηνική δύναμη, υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα, στη γνώση της οποίας περιήλθε η απόρρητη έκθεση που ολοκλήρωσε τον περασμένο μήνα η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (DIA) των ΗΠΑ.

Έως σήμερα, το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει προχωρήσει στη δοκιμή πολλών ατομικών βομβών και έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία δύο εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, που μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ, όμως η ικανότητά της να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο παρέμενε υπό αμφισβήτηση.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν σε γενικές γραμμές πεπεισμένες ότι αν και πέρασαν 10 χρόνια από την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, τον Οκτώβριο του 2006, η Βόρεια Κορέα χρειαζόταν ακόμη κάποια χρόνια για να πετύχει την σμίκρυνση μιας ατομικής βόμβας, κάτι που αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία. «Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα παρήγαγε πυρηνικά όπλα που μπορούν να εφαρμοστούν σε βαλλιστικούς πυραύλους, περιλαμβανομένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον Ποστ, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας έχει καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται σε μια άλλη επίσημη έκθεση των ΗΠΑ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διαθέτει περίπου 60 ατομικές βόμβες, σημειώνει η Ποστ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι εντούτοις πολλοί ειδικοί κρίνουν ότι αυτός ο αριθμός είναι υπερβολικός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.