ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

El Pais: «Νέο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας η τακτική του ιμάμη του Ριπόλ»

El Pais: «Νέο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας η τακτική του ιμάμη του Ριπόλ»

Τα μέλη του πυρήνα που εκτέλεσαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη δεν ήσαν οι μόνοι που ο ιμάμης του Ριπόλ Αμπντελμπάκι ες Σάτι επεχείρησε να φανατίσει και να στρατολογήσει. Τουλάχιστον δύο συγγενείς των δραστών έχουν παραδεχθεί πως ο ιμάμης τους είχε προσεγγίσει, αλλά τα επιχειρήματά του ήσαν απωθητικά γι’αυτούς.

«Θέλησε να μου κάνει κήρυγμα και άρχισε να μου λέει πως το να ακούω μουσική ήταν κακό και άλλα τέτοια. Εγώ του απάντησε πως δεν θα μου άλλαζε μυαλά και να μη μου ξαναμιλήσει», τόνιζε στην εφημερίδα El Pais ένας από τους εξαδέλφους των δραστών στο Καμπρίλς. Ο δε γαμπρός ενός άλλου τόνιζε πως ουδέποτε έκρυψε στην οικογένειά του τη δυσπιστία του απέναντι στις προθέσεις του ες Σάκι. Και τώρα όλοι στην κοινότητα του Ριπόλ αναρωτιούνται πως στάθηκε δυνατό να μπορέσει ο ιμάμης να σπείρει τοη φύτρα του τζιχαντισμού στις καρδιές μίας δράκας νεαρών, που καθ’ όλα τα φαινόμενα ήσαν πλήρως ενσωματωμένοι στην καταλανική κοινωνία και τον τρόπο ζωής της;

Φίλοι και συγγενείς των τρομοκρατών του Ριπόλ διατείνονται πως δυσπιστούσαν στα κηρύγματα του ιμάμη, όμως η προφανής ερώτηση που διατυπώνεται είναι η εξής: γιατί αφού τον υποπτεύονταν δεν ειδοποίησαν τις αρχές; Σε κάθε οικογένεια η απάντηση είναι η ίδια: «διότι ουδέποτε πιστεύαμε ότι θα έφθαναν ως εκεί. Δεν ξέρω. Η αλήθεια είναι πως κανείς μας δεν πίστευε πως τούτα τα παιδαρέλια θα έκαναν κάτι τέτοιο».

Πραγματικά, οι τρομοκράτες της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής δεν ανταποκρίνονταν στο κλασικό προφίλ του τρομοκράτη και ήσαν πέραν κάθε υποψίας. Θα ήσαν οι τελευταίοι που κάποιος θα έβαζε στοίχημα πως είναι τρομοκράτες. Ήσαν πολύ νεώτεροι από το συνηθισμένο πρότυπο, χωρίς δυσκολίες κοινωνικές, ή οικονομικές, ούτε και εργασιακές, όπως τεκμαίρουν οι φίλοι τους. Δεν είχαν ύποπτοι συμπεριφορά, ή ποινικό μητρώο. Ο ιμάμης επέλεξε να φανατίσει εκείνους ακριβώς που θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να εντοπισθούν.

Όπως τονίζει η Μαρία Ντολόρς Βιλάλτα, σύμβουλος για την Δημοτική Ασφάλεια, τη Συμβίωση και τη Συμμετοχικότητα της δημαρχίας τουΡιπόλ εξηγεί: «ήσαν παιδιά που μιλούσαν άπταιστα τα καταλανικά, είχαν πάει σχολείο εδώ, ήσαν καλοί μαθητές και δεν είχαν εμπλακεί σε προβλήματα». Για τη Νούρια Περπινιά, εκπαιδευτικό και σύμβουλο στον ίδιο τομέα της δημαρχίας -κι επιπλέον γειτόνισσα των τρομοκρατών- «ποτέ δεν είχαν δείξει κακή συμπεριφορά, και ούτε ήσαν υπερβολικά θρησκευόμενοι».

Ο Μανουέλ Γκαθάπο είναι διευθυντής του Παρατηρητηρίου Εθνικής Ασφάλειας και επιχειρεί να προβάλει κάποιους από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να διαλευκάνουν τον τρόπο και τα γιατί που ώθησαν παιδιά με τέτοιο χαρακτήρα να εκτελέσουν αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. «Πρώτος παράγοντας είναι ασφαλώς η ηλικία: ήσαν πολύ νεώτεροι απ’ότι είναι συνήθως οι τρομοκράτες και ως εκ τούτου βρισκόμαστε ενώπιον ατόμων με ακόμη πολύ εύπλαστη προσωπικότητα». Ο δεύτερος παράγοντας είναι εκείνος που ανοίγει ένα ευρύ πεδίο για διάλογο: η καταγωγή τους. «Όλοι διατείνονται πως ήσαν πλήρως ενσωματωμένοι. Αυτό αληθεύει μεν, αλλά δεν έπαψαν ποτέ να ανήκουν σε μία μειονότητα που διαρκώς αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να περιθωριοποιηθεί και να αποκλεισθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: El Pais

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.