Μαρόκο και Τυνησία τα νέα «φυτώρια» τζιχαντιστών του ISIS των επιθέσεων στην Ευρώπη

Μαρόκο και Τυνησία τα νέα «φυτώρια» τζιχαντιστών του ISIS των επιθέσεων στην Ευρώπη

Το δίχτυ του τρόμου έχει απλωθεί πάνω από την Ευρώπη και όπως φαίνεται η Γηραιά Ήπειρος θα απαλλαγεί δύσκολα από αυτό.

Νέοι τζιχαντιστές ετοιμάζονται να δράσουν στις μητροπόλεις της Ευρώπης. Σε εκτενές ρεπορτάζ της «Ντόιτσε Βέλε», αναφέρεται πως η Τυνησία και το Μαρόκο είναι τα νέα ορμητήρια τρομοκρατών, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση του φαινομένου από τις ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας. Μαροκινοί ή Τυνήσιοι ήσαν αρκετοί από τους δράστες των τελευταίων επιθέσεων σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Στην πρόσφατη αιματηρή επίθεση εναντίον της Βαρκελώνης, ο «μακελάρης» που σκόρπισε τον θάνατο με το φορτηγό του στη λεωφόρο Λας Ράμπλας ήταν Μαροκινός (ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ).

Αναζητώντας τις ρίζες της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας στις χώρες του Μαγκρέμπ (βόρεια Αφρική) η «Ντόιτσε Βέλε» μετέφερε την άποψη του Τυνήσιου νομικού Ρίντα Ραντάουι, ο οποίος μελέτησε τα στοιχεία 1.000 υπόπτων για τρομοκρατία στη χώρα του. «Πρόκειται για μια νέα γενιά, με καλή επαγγελματική κατάρτιση και μόρφωση… Το 70% των Τυνήσιων υπόπτων έχει εκπαιδευθεί σε στρατόπεδα τζιχαντιστών στο εξωτερικό», τονίζει, προσθέτοντας ότι υπάρχει και ένα ποσοστό μικροπαραβατών που ριζοσπαστικοποιούνται μέσα στις φυλακές.

Οσο για το Μαρόκο, πολλοί θεωρούν τον ουαχαμπισμό στον οποίο το βασίλειο στράφηκε κατά τη δεκαετία του 1970 ως το ιδεολογικό υπόβαθρο του ISIS. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί 56 τρομοκρατικοί πυρήνες στο Μαρόκο, ενώ στο εξωτερικό δρουν πάνω από 1.600 Μαροκινοί τζιχαντιστές.

Οι απόψεις αυτές φωτίζουν μια πλευρά του φαινομένου της ακραίας ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Στην Ισπανία, που δέχθηκε το τελευταίο «ηχηρό» τρομοκρατικό πλήγμα, ζουν πολλοί Μαροκινοί και Τυνήσιοι, όπως άλλωστε στην Ιταλία και τη Γαλλία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DW, πολλοί ακραίοι «νεοφώτιστοι» ριζοσπάστες φεύγουν από το Μαρόκο γιατί στη χώρα οι αρχές ελέγχουν εξονυχιστικά τα τεμένη και τους ιμάμηδες τα τελευταία χρόνια.

Η Ισπανία βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα σε επιφυλακή και η Βαρκελώνη εξακολουθεί να πενθεί για τα θύματα της τρομοκρατίας. Χθες ανακοινώθηκε ένας ακόμη θάνατος από την επίθεση εναντίον της τουριστικής λεωφόρου Λας Ράμπλας. Πρόκειται για την ελληνικής καταγωγής 51χρονη μητέρα δύο παιδιών, που είχε τραυματιστεί σοβαρά όταν το φορτηγάκι του τζιχαντιστή έπεσε πάνω σε πεζούς.

Η Ελληνίδα που είχε γερμανική υπηκοότητα είχε μεταφερθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Μαρ ντε Μπαρσελόν. Τα τραύματά της ήταν πολύ σοβαρά και υποβλήθηκε σε μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση, αλλά από την Πέμπτη ήταν κλινικά νεκρή και η οικογένειά της είχε αποφασίσει να δωρίσει τα όργανά της. Καταγράφεται, πλέον, ως το 16ο θύμα της επίθεσης του ISIS στη Βαρκελώνη και στην πόλη Καμπρίλς.

Το Σάββατο στη Βαρκελώνη πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία ειρήνης, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότερα από 500.000 άτομα. Πολλοί κρατούσαν πανό κατά της τρομοκρατίας, ενώ στην πορεία ειρήνης πρωτοστατούσαν οργανώσεις μουσουλμάνων, θέλοντας να δείξουν την αντίθεσή τους στην ακραία ιδεολογία του τζιχάντ και της τυφλής τρομοκρατίας. Ενας μουσουλμάνος, μάλιστα, κρατούσε ένα πλακάτ στο οποίο έγραφε «είμαι μουσουλμάνος, δεν είμαι τρομοκράτης. Μοιράζομαι αγκαλιές αγάπης και ειρήνης» και καλούσε τους περαστικούς να τον αγκαλιάσουν. Η πρωτότυπη αυτή διαμαρτυρία γυρίστηκε σε βίντεο και αναμεταδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την Παρασκευή το βράδυ, λίγες ημέρες ύστερα από την πολύνεκρη επίθεση εναντίον της Βαρκελώνης και τις προειδοποιήσεις του Ισλαμικού Κράτους κατά της Ισπανίας, άλλο ένα αιματηρό επεισόδιο καταγράφηκε στις Βρυξέλλες. Αυτή τη φορά ο «στρατιώτης του ISIS», όπως τον χαρακτήρισε η τρομοκρατική οργάνωση, έδρασε μόνος. Ο άνδρας, σομαλικής καταγωγής, επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον στρατιωτών, αλλά έπεσε νεκρός από τα πυρά τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.