ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Επιδείνωση: Ναυτικό αποκλεισμό ετοιμάζει ο Ντ.Τραμπ για την Β.Κορέα! – Μεγάλος κίνδυνος για γενική ανάφλεξη (βίντεο)

Επιδείνωση: Ναυτικό αποκλεισμό ετοιμάζει ο Ντ.Τραμπ για την Β.Κορέα! – Μεγάλος κίνδυνος για γενική ανάφλεξη  (βίντεο)

Στον απόηχο της πυρηνικής δοκιμής της Βορείου Κορέας την προηγούμενη Κυριακή και της ανακοίνωσής της ότι πλέον κατέχει υδρογονική βόμβα ικανή να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (intercontinental Ballistic Missile – ICBM) οι ΗΠΑ αλλά και η διεθνής κοινότητα βρίσκονται με κομμένη την ανάσα.

Προσπαθώντας να αναχαιτίσουν την επιθετική ρητορική του Κιμ Γιονγκ Ουν οι ΗΠΑ αναμένεται να καταθέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόταση για ναυτικό αποκλεισμό και πλήρες εμπάργκο πετρελαίου.

Εκτός των παραπάνω, η Ουάσιγκτον θα προτείνει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Κιμ Γιονγκ Ουν εκτός Κορέας, την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργίας και στις προσλήψεις εργατικού δυναμικού της Βόρειας Κορέας από ξένες χώρες.

Οι παραπάνω προτάσεις και ιδιαίτερα ο ναυτικός αποκλεισμός, αποτελούν τις ύστατες λύσεις σε διπλωματικό επίπεδο, όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές.

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες συνεργάζονται σε εμπορικό επίπεδο με τη Βόρεια Κορέα, ενώ χρησιμοποιούν εργατικό δυναμικό στα μεγάλα έργα που κατασκευάζουν, όπως το γήπεδο στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί στο Μουντιάλ της Ρωσίας, το 2018.

Αυτή η κίνηση έρχεται ως σχέδιο των ΗΠΑ, που προσπαθεί να συμπαρασύρει και υπόλοιπα μέλη της διεθνούς κοινότητας, για τον οικονομικό στραγγαλισμό της Βορείου Κορέας. Αξίζει να θυμηθούμε και να παραφράσουμε ελάχιστα τι λένε οι στρατιωτικοί αναλυτές Χάλφορντ Μακίντερ και Άλφρεντ Θέιερ Μάχαν για τον ναυτικό αποκλεισμό «ότι όποιο κράτος ελέγχει τις θάλασσες ελέγχει και τον κόσμο». Αυτή η κίνηση των ΗΠΑ στοχεύει ακριβώς σε αυτό. Με την τοποθέτηση του 7ου στόλου σε καίρια σημεία τίποτα δεν θα μπαίνει ούτε θα βγαίνει από την Βόρεια Κορέα διά μέσου θαλάσσης χωρίς να εντοπίζεται.

Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος της Κίνας και της Ρωσίας που μοιράζονται σύνορα αναβαθμίζεται κατά κόρον καθώς έχουν κοινά χερσαία σύνορα.

Αυτό σημαίνει ότι ένα θερμό επεισόδιο είναι ακόμα πιο πιθανό να λάβει χώρα καθώς η σύγκρουση μεταξύ ενός αμερικανικού πλοίου (ή και κάποιου συμμαχικού) με του Ναυτικού της Β. Κορέας αυξάνεται κατακόρυφα.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ένας ναυτικός αποκλεισμός θα χαρακτηριστεί ως casus belli από την κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ που θα δει την κυριαρχία της έξω από τις ακτές της να «χάνεται» εν μια νυκτί. Θα μπορέσει όμως το Ναυτικό της να απαντήσει σ’ αυτήν την κίνηση;

Βίντεο για τον 7ο αμερικανικό Στόλο:

Βίντεο για το Ναυτικό της Βορείου Κορέας:

Και ένα βίντεο με την σύγκριση ανάμεσά τους:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.