ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Σε δίκη κατά Αμερικανού στρατιώτη κατέθεσαν Αφγανοί χωρικοί

Σε δίκη κατά Αμερικανού στρατιώτη κατέθεσαν Αφγανοί χωρικοί

Ότι είδαν μόνο έναν Αμερικανό στρατιώτη να επιτίθεται στο χωριό τους, κατέθεσαν σήμερα ένας Aφγανός χωρικός και δύο από τους γιους του, που επέζησαν της σφαγής 16 αμάχων στην επαρχία Κανταχάρ για την οποία κατηγορείται ο Αμερικανός επιλοχίας Ρόμπερτ Μπέιλς.

Οι Αφγανοί κατέθεσαν στη διάρκεια της πέμπτης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας, που διεξάγεται προκειμένου να αποφασιστεί αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε ο Μπέιλς να παραπεμφθεί στο στρατοδικείο.

Ο επιλοχίας Μπέιλς, παρασημοφορημένος βετεράνος που πολέμησε σε Ιράκ και Αφγανιστάν, κατηγορείται για 16 ανθρωποκτονίες, 6 απόπειρες ανθρωποκτονίας, βιαιοπραγίες καθώς και για παράνομη κατοχή και κατανάλωση στεροειδών και αλκοόλ εν ώρα υπηρεσίας.

Οι στρατιωτικοί εισαγγελείς επιθυμούν ο επιλοχίας να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία 16 χωρικών, κυρίως γυναικών και παιδιών, στην επαρχία Κανταχάρ, τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, ο Μπέιλς ήταν διαυγής όταν έφυγε από τη στρατιωτική του βάση και κατευθύνθηκε στο χωριό αυτό της επαρχίας Κανταχάρ, όπου δολοφόνησε 16 αμάχους μέσα σε πέντε ώρες και έδρασε έχοντας «προμελετήσει» το έγκλημά του.

Κάποιοι χωρικοί δήλωσαν σε δημοσιογράφους λίγο ύστερα από  τις επιθέσεις ότι σε αυτές εμπλέκονται περισσότεροι από ένας Αμερικανοί στρατιώτες, όμως δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ένορκες καταθέσεις που να στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Νωρίς σήμερα το πρωί, οι τρεις επιζώντες απάντησαν στις ερωτήσεις του δικαστηρίου στη στρατιωτική βάση Λιούς-ΜακΚορντ στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, μέσω βιντεοσύνδεσης από την Κανταχάρ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που Αφγανοί μάρτυρες καταθέτουν για τα γεγονότα της 11ης Μαρτίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.