ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Απειλή πολέμου από σύμβουλο Ντ. Τραμπ: «Αυξάνεται κάθε μέρα ο κίνδυνος για τις ΗΠΑ από την Β. Κορέα!» (φωτό, βίντεο)

Απειλή πολέμου από σύμβουλο Ντ. Τραμπ: «Αυξάνεται κάθε μέρα ο κίνδυνος για τις ΗΠΑ από την Β. Κορέα!» (φωτό, βίντεο)

Η τελευταία εκτόξευση πυραύλων από την Βόρεια Κορέα είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει σε μια νέα ένταση ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και την Ουάσιγκτον. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Βορεια Κορέα ως «την μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ» ενώ ο πρόεδρος ήδη κάλεσε για νέες κυρώσεις στο βορειοκορεατικό καθεστώς.

«Η πιθανότητα μιας ανοιχτής στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Βόρεια Κορέα μεγαλώνει» είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού πρόεδρου στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ «Χ.Ρ.» Μακμάστερ.

Μάλιστα αυτή η έντονη ρητορική του Μακμάστερ έρχεται δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μόλις μήνες. Τον Απρίλιο του 2017 είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν αποκλείουμε καμία επιλογή για τον Κιμ Γιονγκ Ουν».

«Πιστεύω ότι αυξάνεται κάθε μέρα [ο κίνδυνος για την ασφάλεια των ΗΠΑ] πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε σε μια κούρσα, πραγματικά, σε μια κούρσα για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα» δήλωσε ο Μακμάστερ κατά την διάρκεια ομιλίας του για την ασφάλεια σεν Καλιφόρνια σύμφωνα με το CNN.

Καλώντας την Βόρεια Κορέα ως την «μεγαλύτερη άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», ο Μακμάστερ είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να δεσμεύεται για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Μιλώντας περαιτέρω, ο Μακμάστερ δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μη στρατιωτικοί δρόμοι για την επίλυση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας για την επιβολή επιπροσθέτων οικονομικών κυρώσεων στην Βόρεια Κορέα συμπληρώνοντας ότι το Πεκίνο έχει «τεράστια πιεστική οικονομική δύναμη» υπέρ της Πιονγιάνγκ.

«Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, εκτός από τις ένοπλες συγκρούσεις, αλλά είναι μια κούρσα επειδή [ο Κιμ Γιονγκ Ουν] πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, και δεν έχει μείνει πολύς χρόνος», είπε.

Ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ «Χ.Ρ.» Μακμάστερ με τον Ντόναλντ Τραμπ

Την Τετάρτη, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (Intercontinental Ballistic Missile – ICBM), ονόματι Hwasong-15, ικανό να διανύσει 13.000 χιλιόμετρα (8.077 μίλια).

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Νοτίου Κορέας η δοκιμή ήταν επιτυχής και ο πύραυλος πιστεύεται ότι είναι ικανός να φτάσει στην Ουάσιγκτον ή οποιαδήποτε περιοχή της ηπειρωτικής Αμερικής. Η Πιονγκγιάνγκ σχολιάζοντας την εκτόξευση δήλωσε ότι έχει ολοκληρώσει την «πυρηνική της δύναμη» με την ανάπτυξη του ICBM Hwasong-15.

Εν τω μεταξύ τα ΜΜΕ των ΗΠΑ ανέφεραν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Βορείου Κορέας εξέδωσε δήλωση, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τράμπ και η διοίκησή του «ικετεύουν για πυρηνικό πόλεμο».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πυρηνικό στοίχημα στην κορεατική χερσόνησο», ανέφερε το βορειοκορεατικό υπουργείο, όπως μετέδωσε το CNN. Μάλιστα χαρακτήρισε τον Τραμπ και ως έναν «πυρηνικό δαίμονα» και ότι «διαταράσσει την παγκόσμια ειρήνη».

Μετά την δοκιμή της Βορείου Κορέας ο Τραμπ είπε την Τετάρτη ότι «θα επιβληθούν πρόσθετες μείζονες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα», αλλά δεν έδωσε στην δημοσιότητα ποιες ακριβώς θα είναι. Με την σειρά της η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη επανέλαβε την έκκληση προτρέποντας την διεθνή κοινότητα να διακόψει τους δεσμούς της με την Βόρεια Κορέα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απάντησε στις αιτήσεις των ΗΠΑ λέγοντας ότι η Μόσχα είναι αντίθετη με την ιδέα της αύξησης της επιβολής κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι οι τελευταίες ενέργειες της αμερικανικής ηγεσίας στοχεύουν στην πρόκληση της Πιονγιάνγκ.

Καθώς οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο έχουν φτάσει σε πρωτοφανή ύψη φέτος εν μέσω αυξημένων αριθμού δοκιμών βορειοκορεατικών πυραύλων η Ρωσία και η Κίνα έχουν προτείνει ένα σχέδιο «double freeze», το οποίο προβλέπει την ταυτόχρονη παύση των πυρηνικών δοκιμών του Πιονγκγιάνγκ αλλά και τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας τα οποία ονομάζονται επανειλημμένως ως προκλητικά από την ηγεσία της Βορείου Κορέας.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον απέρριψε την πρωτοβουλία. Μια νέα κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου.

Οι ασκήσεις, γνωστές και ως «Vigilant Ace», θα περιλαμβάνουν μαχητικά αεροσκάφη F-22 Raptor από την Αεροπορία των ΗΠΑ και περίπου 12.000 στρατιώτες των ΗΠΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.