Προειδοποίηση Ιράν-Πακιστάν για Ιερουσαλήμ: «Ο ισλαμικός κόσμος θα αντιταχθεί σε αυτή την συνωμοσία!»

Προειδοποίηση Ιράν-Πακιστάν για Ιερουσαλήμ: «Ο ισλαμικός κόσμος θα αντιταχθεί σε αυτή την συνωμοσία!»

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα διεξαγάγει έκτακτη σύνοδο το Σάββατο για τα σχέδια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον διεθνή οργανισμό.

Οι Παλαιστίνιοι και η Ιορδανία έχουν ζητήσει η σύνοδος να συγκληθεί στις 3 μ.μ., δήλωσε τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Ρόιτερς ο πρεσβευτής Ντιάμπ αλ-Λουχ.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα ανεχθεί την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ροχανί εξέφρασε λύπη για μια «παράνομη, προκλητική και πολύ επικίνδυνη» αμερικανική απόφαση, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Ιρανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να συμμετάσχει σε μια έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στις 13 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, την οποία συγκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος προκειμένου να επεξεργαστεί μια ενιαία απόκριση στις τελευταίες εξελίξεις.

Το Ιράν «δεν θα ανεχθεί μια παραβίαση των ιερών μουσουλμανικών τόπων» είπε εξάλλου ο Ροχανί σε ομιλία ενώπιον αξιωματούχων στην Τεχεράνη, αναφερόμενος στην επικείμενη ανακοίνωση του Τραμπ.

«Οι μουσουλμάνοι πρέπει να είναι ενωμένοι απέναντι σε αυτή τη μεγάλη συνωμοσία» πρόσθεσε μιλώντας ενώπιον πολιτικών και θρησκευτικών αξιωματούχων πολλών μουσουλμανικών χωρών που συγκεντρώθηκαν στην ιρανική πρωτεύουσα.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, νωρίτερα, είδε στην αμερικανική απόφαση μια απελπισμένη κίνηση, αποτέλεσμα της «ανικανότητας» των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο ισλαμικός κόσμος θα αντιταχθεί ασφαλώς σε αυτή τη συνωμοσία», είπε.

Εξάλλου, το Πακιστάν η δεύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ότι είναι «αντίθετο αναμφίβολα» στην απόφαση που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο λαός και η κυβέρνηση του Πακιστάν σημείωσαν με μεγάλη ανησυχία την απόφαση που φέρεται να έλαβαν [σύμφωνα με μμε] οι Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην κατεχόμενη πόλη Αλ-Κοντς Αλ-Σαρίφ, τροποποιώντας εξ αυτού του γεγονότος το νόμιμο και ιστορικό καθεστώς της πόλης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Σαχίντ Χακάν Αμπάσι.

Αλ-Κοντς Αλ-Σαρίφ είναι το αραβικό όνομα της Ιερουσαλήμ. Στο κείμενο του Πακιστάν δεν γίνεται καμία αναφορά στο Ισραήλ. Το Πακιστάν δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, μια χώρα την οποία απαγορεύεται να επισκεφθούν οι πολίτες του.

Ένα τέτοιο βήμα «που θα αποτελούσε σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ θα αγνοούσε δεκαετίες συναίνεσης στο θέμα, θα υπονόμευε την περιφερειακή ειρήνη και την ασφάλεια και θα εμπόδιζε οποιαδήποτε προοπτική βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η πακιστανική κυβέρνηση, «αντίθετη αναμφίβολα» στην απόφαση που αναμένεται να λάβει σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να «απόσχουν» από κάθε ενέργεια προς αυτό τον σκοπό.

Η Βολιβία ζητεί έκτακτο συμβούλιο του ΟΗΕ

Η Βολιβία, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως το όργανο αυτό του ΟΗΕ, εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώσει την απόφασή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της, ο Σάσα Σολίς.

«Αναμένουμε την ανακοίνωση» που θα είναι «μια επικίνδυνη και απερίσκεπτη απόφαση που θα αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» δήλωσε σε δημοσιογράφος ο Βολιβιανός διπλωμάτης.

«Εάν αυτό επιβεβαιωθεί (η μεταφορά της πρεσβείας), η Βολιβία θα ζητήσει από την προεδρία (της Ιαπωνίας) του Συμβουλίου Ασφαλείας να συγκαλέσει το συντομότερο μια δημόσια συνεδρίαση επί αυτού του θέματος» συμπλήρωσε ο Σολίς.

«Εάν αυτή η απόφαση ληφθεί, θα πρόκειται για μια απειλή όχι μόνο για την ειρηνευτική διαδικασία αλλά μια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο» κατέληξε ο ίδιος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.