Aμερικανικό ινστιτούτο RAND: «Οι ΗΠΑ θα χάσουν τον επόμενο πόλεμο με την Ρωσία ή την Κίνα»

Aμερικανικό ινστιτούτο RAND: «Οι ΗΠΑ θα χάσουν τον επόμενο πόλεμο με την Ρωσία ή την Κίνα»

Οι ΗΠΑ θα ηττηθούν εάν εμπλακούν σε πόλεμο είτε με τη Ρωσία είτε με την Κίνα, υποστηρίζει το διεθνώς αναγνωρισμένο ινστιτούτο στρατηγικών αναλύσεων RAND.

Στην πλέον πρόσφατη ανάλυσή του με τίτλο «Αμερικανικές ικανότητες και δυνάμεις σε ένα επικίνδυνο κόσμο», το RAND το οποίο εδρεύει στην Καλιφόρνια, προειδοποιεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν ελάχιστες πιθανότητες να νικήσουν σε μια πολεμική αναμέτρηση, με την Ρωσία στην Ευρώπη ή με την Κίνα στην Ασία για την Ταϊβάν.

Το RAND εξηγεί στην 190 σελίδων ανάλυσή του, ότι Ρωσία και Κίνα έχουν παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο στις στρατιωτικές τεχνολογίες, τα τελευταία χρόνια και έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τα υφιστάμενα κονδύλια για την άμυνα και η έλλειψη επαρκών δυνάμεων για να υποστηρίξουν τα φιλόδοξα στρατηγικά σχέδια, πλήττουν το αξιόμαχο του αμερικανικού Στρατού.

«Για να το θέσουμε πιο ευδιάκριτα, οι εκτιμήσεις στην συγκεκριμένη μελέτη και βάσει λογικών σεναρίων θα δείξουν ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα ηττηθούν στον επόμενο μεγάλο πόλεμο, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ξεπερνούν σε στρατιωτικές δαπάνες την Κίνα κατά 2,7:1 και την Ρωσία κατά 6:1», αναφέρει η μελέτη η οποία συνιστά: «Το έθνος απαιτείται να κάνει πολλά περισσότερα».

«Παρά το γεγονός ότι δαπανιούνται δισεκατομμύρια στην αποστολή στρατευμάτων και υλικού στην Ανατολική Ευρώπη και στις Βαλτικές Δημοκρατίες, το ΝΑΤΟ δε θα μπορέσει να αντέξει σε μια «αποφασιστική και αιφνιδιαστική επίθεση της Ρωσίας», αναφέρει ακόμη το RAND καταλήγοντας:

«Εν ολίγοις συμπεραίνουμε ότι, όπως και αναφέρθηκε ανωτέρω, ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις βαλτικές Δημοκρατίες από μια αιφνιδιαστική ρωσική επίθεση».

Σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν

Τα σενάρια πολέμου με την Κίνα, στην ίδια μελέτη του αμερικανικού ινστιτούτου εστιάζονται στο θέμα της Ταϊβάν και σε και πιθανή απόπειρα του Πεκίνου να καταλάβει το νησιωτικό αυτό κράτος.

Η Κίνα θεωρεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ υπονομεύει την πολιτική των προκατόχων του στον Λευκό Οίκο αναφορικά με την πολιτική της μιας Κίνας, ενώ αντιδρά με οργή αναφορικά με νόνο που πέρασε το αμερικανικό Κογκρέσο ότι πολεμικά σκάφη της Ταιβάν μπορούν να επισκοτίζονται στις ΗΠΑ και αντίστροφα. Όπως μάλιστα δήλωσε ανώτατος διπλωμάτης της Κίνας Li Kexin «την ημέρα που αμερικανικά πλοία καταπλεύσουν στο Kaohsiung, την ιδια ημε΄ρα η Κίνα θα ενσωματώσει την Ταιβάν στην επικράτειά της μέσω της στρατιωτικής της ισχύος».

Οι ΗΠΑ επίσης αρνούνται να αναγνωρίσουν στην Κίνα την κυριαρχία της στην νότια κινεζική Θάλασσα στέλνοντας συχνά πολεμικά σκάφη κοντά σε κινεζικές τεχνητές νησίδες, προκειμένου να προστατέψουν το ελεύθερο της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Το RAND επάνω σε αυτό το σενάριο, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν μεγάλες δυσκολίες στο να προστατέψουν την Ταϊβάν, καθώς η Κίνα έχει μελετήσει προσεκτικά προηγούμενες εκστρατείες των ΗΠΑ στο εξωτερικό έχοντας αναπτύξει δικά της νέα δόγματα και τακτικές.

Όπως αναφέρεται αυτή η ανάλυση, αλλά και άλλες που έχουν πραγματοποιηθεί από το Πεντάγωνο έχουν θορυβήσει το Λευκό Οίκο ο οποίος αποφάσισε να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό κατά 600 δισ.$ ποσό ρεκόρ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.