Συνελήφθη πράκτορας της Β. Κορέας στην Αυστραλία που προσπαθούσε να πουλήσει εξαρτήματα πυραύλων

Συνελήφθη πράκτορας της Β. Κορέας στην Αυστραλία που προσπαθούσε να πουλήσει εξαρτήματα πυραύλων

Έναν άνδρα που προσπαθούσε να πουλήσει στη «μαύρη» αγορά εξαρτήματα πυραύλων και άνθρακα, για λογαριασμό της Β. Κορέας, συνέλαβε η αστυνομία της Αυστραλίας.

Ο 59χρονος Τσαν Χαν Τσόι κατηγορείται για πώληση όπλων μαζικής καταστροφής, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην Αυστραλία, αλλά και για παραβίαση των νόμων που εφαρμόζουν της κυρώσεις κατά της Β. Κορέας.

Πρόκειται για άνδρα Βορειοκορεατικής καταγωγής, ο οποίος ζει στην Αυστραλία τα τελευταία 30 χρόνια. Συνελήφθη σε προάστιο του Σίδνεϊ το Σάββατο. «Ήταν πιστός πράκτορας της Βόρειας Κορέας, που πίστευε ότι ενεργούσε υπέρ ενός ανώτερου πατριωτικού σκοπού», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για πρωτάκουστη περίπτωση στην Αυστραλία.

Ο 59χρονος προσπάθησε να πουλήσει εξαρτήματα πυραύλων, ανάμεσά τους λογισμικό για το σύστημα καθοδήγησης βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και άνθρακα, σε τρίτους στην Ινδονησία και το Βιετνάμ. Αν «έκλεινε» τη συμφωνία, αυτή θα ήταν ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, ο άνδρας ήταν σε επαφή με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Β. Κορέας, αλλά δεν είχαν μεταφερθεί εξαρτήματα πυραύλων στην Αυστραλία. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Βιετνάμ ή της Ινδονησίας εμπλέκονται στην απόπειρα πώλησης άνθρακα.

Αν καταδικαστεί, ο 59χρονος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 18 ετών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: Reuters

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.