Η Σεούλ ανακρίνει πλήρωμα πλοίου από το Χονγκ Κονγκ για λαθρεμπόριο πετρελαίου στη Β. Κορέα

Η Σεούλ ανακρίνει πλήρωμα πλοίου από το Χονγκ Κονγκ για λαθρεμπόριο πετρελαίου στη Β. Κορέα

Οι αρχές της Νοτίου Κορέας ανακρίνουν το πλήρωμα πλοίου από το Χονγκ Κονγκ, το οποίο κατασχέθηκε τον Νοέμβριο, για παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ.

Το πετρελαιοφόρο Lighthouse Winnmore, νοικιασμένο από την ταϊβανέζικη εταιρεία Billion Bunker Group Corp., κατασχέθηκε στο λιμάνι της Γεοσού στις 24 Νοεμβρίου, έπειτα από επιθεώρηση από το νοτιοκορεατικό τελωνείο.

«Από εκείνην την ημέρα, οι αρμόδιοι επιθεωρητές επιβαίνουν του σκάφους και ανακρίνουν το πλήρωμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος των νοτιοκορεατικών τελωνείων.

Με 25μελές πλήρωμα- από τους οποίους οι 23 είναι Κινέζοι- το πλοίο έδεσε στις 11 Οκτωβρίου στη Γεοσού και φόρτωσε πετρέλαιο ιαπωνικής προέλευσης, για να το μεταφέρει την Ταϊβάν. Ομως, το πλοίο βγήκε σε διεθνή ύδατα και μεταφόρτωσε 600 τόννους πετρελαίου στο βορειοκορεατικό δεξαμενόπλοιο Sam Jong 2, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στη Γεοσού.

Τα αποτελέσματα της ανακριτικής διαδικασίας θα διαβιβασθούν στην επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ, τόνισαν πηγές του Νοτιοκορεατικού ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, η Κίνα χαρακτήρισε αβάσιμες της κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ για παράνομη διακίνηση πετρελαίου στη Β. Κορέα, σε ανάρτηση του Αμερικανού στο Twitter με αφορμή την κατάσχεση του πλοίου από το Χονγκ Κονγκ.

«Το να προκαλείς θόρυβο χωρίς λόγο μέσω των μέσων επικοινωνίας ποσώς συμβάλλει στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της συνεργασίας», απάντησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνγίνκ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: ΑΠΕ-MΠΕ-

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.