ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

ΗΠΑ και Τουρκία ανταλλάσσουν ταξιδιωτικές οδηγίες η μία κατά της άλλης – Πού θα οδηγήσει αυτή η περίεργη σχέση;

ΗΠΑ και Τουρκία ανταλλάσσουν ταξιδιωτικές οδηγίες η μία κατά της άλλης – Πού θα οδηγήσει αυτή η περίεργη σχέση;

«Ανταλλαγή» ταξιδιωτικών οδηγιών έκαναν ΗΠΑ και Τουρκία μέσω των υπουργείων τους Εξωτερικών σε ένα ακόμη επεισόδιο των ταραγμένων σχέσεών τους.

Την αρχή έκανε το State Department για να απαντήσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι η Τουρκία ανέφερε τους ίδιους ακριβώς λόγους προκειμένου οι πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στις ΗΠΑ που είχε αναφέρει το State Department!

Εχθές το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μαζί με το νέο του σύστημα ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων, συμβούλευσε τους Αμερικανούς ταξιδιώτες να επανεξετάσουν τα ταξίδια τους στην Τουρκία ¨λόγω τρομοκρατίας και αυθαίρετων συλλήψεων¨.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους πολίτες του, πως τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας στον νομό Χατάι, όπως και οι Κίλις, Γκαζιάντεπ, Σανλιουρφα, Βαν, Σίιρτ, Μους, Μάρντιν, Μπάτμαν, Μπίγκιολ, Τούντζελι, Χακκάρι, Μπίτλις και Ελάζιγκ λόγω του κινδύνου της τρομοκρατίας είναι πιο επικίνδυνες περιοχές από τις άλλες και τους συμβουλεύει ¨Μην πάτε σε αυτές τις πόλεις¨.

Την ίδια ημέρα το τουρκικό υπουργείο εξέδωσε τη δική του ανακοίνωση.

Οι Τούρκοι πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αυθαίρετων συλλήψεων και θα πρέπει να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους και να λάβουν προφυλάξεις αν τελικά αποφασίσουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ταξιδιωτική οδηγία που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου, το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι υπήρξε πρόσφατα μια αύξηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις και στα περιστατικά βίας στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωνε ότι η ίδια η Halkbank θα καταβάλει οποιοδήποτε πρόστιμο της επιβληθεί από τις ΗΠΑ μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να καταδικάσει το υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας αυτής Μεχμέτ Χακάν Ατίλα ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, γράφει σήμερα η Hurriyet.

“Αν επιβληθεί στην Halkbank κάποιο πρόστιμο, αυτή θα το πληρώσει. Εμείς δεν θα δανειστούμε για την Halkbank”, σημείωσε ο Σιμσέκ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται η Hurriyet.

Το ζήτημα είναι ότι η σχέση Τουρκίας και ΗΠΑ έχουν μετακυλίσει σε ένα επίπεδο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το «επόμενο επεισόδιο»: Ενώ ολοκληρώνεται η παραγγελία για τους S-400, τα πρώτα τουρκικά F-35 βγαίνουν από την γραμμή παραγωγής, ενώ αγκαλιάζεται ο Ερντογάν με τον Πούτιν, ο Τραμπ τον χαρακτηρίζει «μεγάλο φίλο και σύμμαχο», όταν οι ΗΠΑ εκδίδουν ταξιδιωτική οδηγία, η Τουρκία απαντά στην ίδια ένταση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Τουρκία αυτονομείται όλο και περισσότερο από τις ΗΠΑ. Και αυτό μόνο πρόβλημα είναι. Μεσοπρόθεσμα, αυτή η αυτονόμηση θα είναι η «λυδία λίθος» όλων των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.