9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις ένοπλων οργανώσεων κοντά στο αεροδρόμιο στη Λιβύη

9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις ένοπλων οργανώσεων κοντά στο αεροδρόμιο στη Λιβύη

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να ανασταλούν όλες οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της πόλης.

Σφοδρά πυρά και πυρά πυροβολικού ακούγονταν από το κέντρο της πόλης και το αεροδρόμιο Μιτίγκα ανακοίνωσε πως όλες οι πτήσεις έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας. Στις εχθροπραξίες αντιπαρατίθενται η Ειδική Δύναμη Αποτροπής (Rada), μία από τις πιο ισχυρές οργανώσεις στην πόλη, και μια αντίπαλη παράταξη με έδρα τη συνοικία Τατζούρα της Τρίπολης.

Η Rada δρα ως μονάδα κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας και ελέγχει τον αεροδρόμιο Μιτίγκα και μια μεγάλη φυλακή που βρίσκεται δίπλα σε αυτό. Στοχοθετείται κατά καιρούς από αντίπαλες ομάδες μέλη των οποίων έχει συλλάβει. Τα πτώματα τουλάχιστον εννέα μαχητών διακομίστηκαν σε κοντινό νοσοκομείο, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως τουλάχιστον 28 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η Μιτίγκα είναι μια αεροπορική στρατιωτική βάση κοντά στην Τρίπολη που αποτελεί το κύριο αεροδρόμιο της πόλης για πολιτικές πτήσεις μετά την εν μέρει καταστροφή του διεθνούς αεροδρομίου από μάχες το 2014. Το διεθνές αεροδρόμιο εξακολουθεί να παραμένει εκτός λειτουργίας. Η Rada δήλωσε πως το αεροδρόμιο δέχθηκε επίθεση από ένα άτομο ονόματι «Μπασίρ ‘η Αγελάδα’» και άλλους τους οποίους καταζητεί μετά την απόδρασή τους από κέντρο κράτησης υπό τον έλεγχο της Rada σε άλλο σημείο της Τρίπολης. Η Rada ανήρτησε εικόνες που δείχνουν δρόμους γύρω από το αεροδρόμιο, φορτηγάκια στα οποία έχουν προσαρμοστεί πολυβόλα και ένα άρμα μάχης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Τρίπολη ελέγχεται από διάφορες ένοπλες οργανώσεις αφότου μια εξέγερση το 2011 ανέτρεψε τον επί μακρόν ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και οδήγησε στον κατακερματισμό της χώρας. Οι ομάδες αυτές μερικές φορές συγκρούονται σε μάχες επιρροής ή με αφορμή δολοφονίες ή κρατήσεις μελών τους, αλλά τους τελευταίους μήνες οι εχθροπραξίες έχουν μειωθεί αφότου ομάδες που έχουν συμμαχήσει με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, περιλαμβανομένης της Rada, εδραίωσαν τον έλεγχό τους σε μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.