Αφγανιστάν: Επίθεση ενόπλων στην στρατιωτική ακαδημία στην Καμπούλ – To ISIS ανέλαβε την ευθύνη, 5 νεκροί

Αφγανιστάν: Επίθεση ενόπλων στην στρατιωτική ακαδημία στην Καμπούλ – To ISIS ανέλαβε την ευθύνη, 5 νεκροί

[Ανανέωση 13:04] Σε 11 ανήλθε ο αριθμός των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους και σε 15 αυτών που τραυματίστηκαν από την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε μια στρατιωτική ακαδημία στην Καμπούλ, στην τρίτη μεγάλη επίθεση που γίνεται στην αφγανική πρωτεύουσα μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες.

Πέντε οπλισμένοι άνδρες επιτέθηκαν σε θέση του στρατού κοντά σε μια από τις κύριες στρατιωτικές ακαδημίες της χώρας, προτού οι δράστες τεθούν υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της τάξης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

“Δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν, δύο (ένοπλοι) σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις μας κι ένας συνελήφθη ζωντανός”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, στρατηγός Νταουλάτ Ουαζίρι. Οι αφγανικές δυνάμεις “κατέσχεσαν έναν εκτοξευτήρα ρουκετών, δύο (τουφέκια εφόδου) Καλάσνικοφ κι ένα γιλέκο με εκρηκτικά”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η σημερινή επίθεση άρχισε γύρω στις 05:00 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδας), με εκτοξεύσεις ρουκετών και την πυροδότηση των εκρηκτικών που είχε ζωστεί ένας καμικάζι, ενώ ακολούθησαν πυρά αυτόματων όπλων και αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες εναντίον ενός τάγματος στην είσοδο της ακαδημίας. Στόχος των τζιχαντιστών ήταν να εισβάλλουν στις εγκαταστάσεις της ακαδημίας, διευκρίνισε ο στρατηγός Ουαζίρι.


[Ανανέωση 8:36] Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση που έγινε τα ξημερώματα σήμερα κοντά στην κύρια στρατιωτική ακαδημία του Αφγανιστάν, στην πρωτεύουσα Καμπούλ, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πληροφορίες από το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης Amaq.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τουλάχιστον τέσσερις δράστες συμμετείχαν στην επίθεση κατά της στρατιωτικής ακαδημίας. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο Αφγανούς στρατιώτες νεκρούς και τουλάχιστον δέκα τραυματίες.


Επίθεση στη στρατιωτική ακαδημία του Αφγανιστάν στην Καμπούλ, πραγματοποίησαν ένοπλοι τα ξημερώματα της Δευτέρας με τον πρώτο απολογισμό να κάνει λόγο για δύο νεκρούς και 10 τραυματίες.

Η επίθεση άρχισε περί τις 05:00 (02:30 ώρα Ελλάδας) με την εκτόξευση ρουκετών, την οποία ακολούθησαν πυρά αυτομάτων όπλων και ρίψεις οπλοβομβίδων, ενώ συνεχιζόταν σχεδόν τρεις ώρες αργότερα, σύμφωνα με όσα είπαν αυτόπτες μάρτυρες κι επιβεβαίωσε μια πηγή προσκείμενη στις αφγανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση ενόπλων στην Καμπούλ μέσα σε δέκα ημέρες, έπειτα από εκείνη με στόχο το ξενοδοχείο Intercontinental την 20ή Ιανουαρίου και την έκρηξη ενός ασθενοφόρου παγιδευμένου με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών στο κέντρο της πόλης το Σάββατο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 103 ανθρώπους.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση ως τώρα.

«Μετρήσαμε τέσσερις επιτιθέμενους. Τρεις Αφγανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν και τώρα οι επιτιθέμενοι πολιορκούνται από τις αφγανικές Ειδικές Δυνάμεις», είπε η πηγή λίγο πριν από τις 08:30 (06:00 ώρα Ελλάδας) υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Έγινε μια μεγάλη έκρηξη μπροστά στην είσοδο, η φρουρά ανταπέδωσε. Δεν νομίζω ότι κατάφεραν να μπουν» στην ακαδημία, αφηγήθηκε νωρίτερα ένας αξιωματικός που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το εσωτερικό της ακαδημίας, σημειώνοντας πάντως πως «φοβάται (πως υπάρχουν) θύματα».

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η στρατιωτική ακαδημία δέχεται επίθεση», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μπασίρ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Σαχ Χουσάιν Μουρταζάουι εκτίμησε ότι οι δράστες δεν μπόρεσαν να περάσουν τη φρουρά.

Στη στρατιωτική ακαδημία Στρατάρχης Φαχίμ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Καμπούλ, φοιτούν ή εκπαιδεύονται αξιωματικοί του αφγανικού στρατού, από τον βαθμό του δοκίμου μέχρι και τα στελέχη του επιτελείου. Η σχολή αποκαλείται στους στρατιωτικούς κύκλους «το Saint-Cyr του Αφγανιστάν» ή ακόμη «το Sandhurst της άμμου» – τα προσωνύμια αυτά παραπέμπουν στις κορυφαίες στρατιωτικές σχολές της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αντίστοιχα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.