Ιράν: Νεκροί πέντε αστυνομικοί σε συγκρούσεις με διαδηλωτές

Ιράν: Νεκροί πέντε αστυνομικοί σε συγκρούσεις με διαδηλωτές

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χθες το βράδυ στην Τεχεράνη μεταξύ διαδηλωτών, οπαδών μιας θρησκευτικής αίρεσης και αστυνομικών δυνάμεων του Ιράν, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε αστυνομικών και τη σύλληψη 300 διαδηλωτών.

Μέλη των Δερβίσηδων Γκοναμπαντί, που ακολουθούν το μυστικιστικό σουφιστικό παρακλάδι του ισλάμ, και θεωρούνται απειλή από το θεοκρατικό κατεστημένο, συγκρούστηκαν με την αστυνομία κατά των διαδηλώσεων έπειτα από συγκέντρωση που πραγματοποίησαν μπροστά σε αστυνομικό τμήμα για να αξιώσουν την αποφυλάκιση μελών της ομάδας τους.

Τρεις αστυνομικοί κατά των διαδηλώσεων σκοτώθηκαν όταν ένα λεωφορείο έπεσε πάνω τους, ένας εθελοντής πολιτοφύλακας Μπασίτζ παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και ένας άλλος μαχαιρώθηκε, δήλωσαν αξιωματούχοι,.

Ορισμένοι Σούφι περικύκλωσαν επίσης το σπίτι του ηγέτη τους, του Νουραλί Ταμπαντέχ, 90 ετών, στην ίδια συνοικία στη βόρεια Τεχεράνη, φωνάζοντας ότι δεν θα ανεχθούν ενδεχόμενη σύλληψή του.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μονταζέρ αλ-Μάχντι δήλωσε πως μεταξύ των 300 και πλέον συλληφθέντων είναι οι δύο οδηγοί των «φονικών οχημάτων». Περίπου 30 αστυνομικοί και ορισμένοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν, είπε.

Ο ιστότοπος Majzooban, που συνδέεται με τους Σούφι Γκοναμπαντί, ανέφερε πως διαδηλωτές πυροβολήθηκαν από την αστυνομία.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δερβίσηδες με το πρόσωπο γεμάτο αίματα, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες στις φλόγες που προφανώς πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές. Βίντεο που ανέβηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Ο σουφισμός θεωρείται μία από τις πιο ειρηνικές σέχτες του ισλάμ. Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται υπό διαρκή πίεση από τις ιρανικές αρχές, οι δερβίσηδες δεν έχουν ιστορικό ένοπλων συγκρούσεων με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (Center for Human Rights in Iran — CHRI), πολλοί δερβίσηδες συνελήφθησαν τους τελευταίους δύο μήνες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δέκα τραυματίστηκαν στην πόλη Κόβαρ στις 14 Ιανουαρίου όταν η αστυνομία επιτέθηκε σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε για την αποφυλάκιση κρατουμένων Σούφι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν εξέφρασε ανησυχία το 2017 για τη «στοχοποίηση και τη σκληρή μεταχείριση» μελών διαφόρων ομάδων Σούφι, λέγοντας πως «εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυθαίρετες συλλήψεις, παρενόχληση και φυλακίσεις και κατηγορούνται συχνά για εγκλήματα εθνικής ασφάλειας όπως ενέργειες εναντίον της εθνικής ασφάλειας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.