ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σ. Λαβρόφ: «Εξαιρετικά επικίνδυνη η ακύρωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν»

Σ. Λαβρόφ: «Εξαιρετικά επικίνδυνη η ακύρωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν»

«Η ακύρωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που είχε επιτευχθεί μεταξύ της Τεχεράνης και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Γάλλο ομόλογο του Ζαν Υβ Λεντριάν.

«Εμείς, όπως και η Γαλλία, θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί πλήρως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) , η ακύρωση του οποίου θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Εάν υπάρχει επιθυμία σε αυτό το πλαίσιο, πάνω στο οποίο συμφωνήθηκε το ΚΟΣΔ, είτε σε άλλο πλαίσιο να συζητηθούν κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν το Ιράν, αυτό πρέπει να γίνει υποχρεωτικά με τη συμμετοχή του Ιράν, με σκοπό την επίτευξη συναίνεσης και όχι μέσω τελεσιγράφων».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του, αναφερόμενος στον πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν , είπε ότι προκαλεί ανησυχίες και θα πρέπει να επιδιώξουμε να μην γίνει το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν ένας παράγοντας απειλής για τους γείτονες του.

Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης των Λαβρόφ-Λεντριάν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε έκκληση στην συριακή ισλαμική αντιπολίτευση να αποδεχτεί την εκεχειρία, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Υβ Λεντριάν, επικροτώντας ως καλό βήμα προς τα εμπρός την διάρκειας πέντε ωρών καθημερινή εκεχειρία που ανακοίνωσε η Μόσχα, δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ανατολική Γούτα.

Οι δυνάμεις της ισλαμικής αντιπολίτευσης που συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την Δαμασκό πρέπει να αποδεχθούν ότι είναι αναγκαίο να εφαρμόσουν το ψήφισμα 2041 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτεί από τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες τουλάχιστον για 30 ημέρες ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους. Την δήλωση αυτή έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Γάλλο ομόλογο του Ζαν Υβ Λεντριάν.

«Θα ήθελα επίσης να ελπίζω ότι οι ισλαμιστές αντιπολιτευόμενοι, οι οποίοι σύμφωνα με μαρτυρίες του ΟΗΕ εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την Δαμασκό, θα αναλάβουν την ευθύνη να αποδεχθούν ότι πρέπει να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις του ΟΗΕ» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λεντριάν, αναφερόμενος στην διάρκειας πέντε ωρών καθημερινή εκεχειρία που ανακοίνωσε η Ρωσία , είπε ότι είναι ένα καλό βήμα προς τα εμπρός, αλλά χρειάζονται να γίνουν περισσότερα, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ανατολική Γούτα.

Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι οι ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης «Τζαίς αλ Ισλάμ» να μην αφήσει τους αμάχους της Ανατολικής Γούτα να εγκαταλείψουν την Ανατολική Γούτα, δημιουργούν αμφιβολίες όσον αφορά την πρόθεση τους να εφαρμόσουν το ψήφισμα 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει να επαληθευθούν στην πράξη οι ειλικρινείς προθέσεις για ανακωχή των διαφόρων ομάδων που δρουν στην Ανατολική Γούτα, αλλά αποστασιοποιούνται από την τρομοκρατική οργάνωση «Μέτωπο της Αλ Νόσρα».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι προς το παρόν η κατάσταση στην Συρία απέχει πολύ από την επίτευξη μιας γενικής εκεχειρίας. «Ωστόσο η Ρωσία αντιλαμβάνεται περίφημα την πολύπλοκη ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στην Γούτα και μονομερώς μαζί με την κυβέρνηση της Συρίας ανακοινώσαμε μονομερή εκεχειρία διάρκειας πέντε ωρών που θα ισχύει καθημερινά από σήμερα», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Στο πλαίσιο αυτής της εκεχειρίας έχουν ορισθεί συγκεκριμένοι διάδρομοι , μέσω των οποίων θα διοχετεύεται η ανθρωπιστική βοήθεια και μέσω των οποίων θα πραγματοποιείται η μεταφορά τραυματιών, αλλά και η απομάκρυνση των αμάχων που θέλουν να φύγουν σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.