Γαλλία: «Έσβησε» ο αστυνομικός που αντάλλαξε την θέση του με ομήρους στο Τρεμπ – Ποιος ήταν (φωτό, βίντεο)

Γαλλία: «Έσβησε» ο αστυνομικός που αντάλλαξε την θέση του με ομήρους στο Τρεμπ – Ποιος ήταν (φωτό, βίντεο)

Ο Αρνό Μπελτράμ, ο Γάλλος αντισυνταγματάρχης της χωροφυλακής που είχε προτείνει στον Μαροκινό τζιχαντιστή να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους από το σουπερμάρκετ της Τρεμπ στην νοτιοδυτική Γαλλία και να κρατήσει μόνον εκείνον έχασε την μάχη με την ζωή.

Ο Αρνό Μπελτράμ υπέκυψε τελικά στα σοβαρά τραύματα που υπέστη κατά την έφοδο των αστυνομικών στο Super U και την ανταλλαγή πυρών με τον 25χρονο Ρεντουάμ Λακντίμ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος της χώρας, Εμμανουέλ Μακρόν τον χαρακτήρισε ήρωα: «Έσωσε ζωές, τίμησε το Σώμα και τη χώρα του», είπε, ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ απέτισε φόρος τιμής στο «θάρρος και τον ηρωισμό» του 44χρονου.

«Πέθανε για την πατρίδα του. Η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ τον ηρωισμό του, τη γενναιότητά του, τη θυσία του», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Μπελτράμ βοήθησε με τις ενέργειές του να τερματιστεί η τρομοκρατική δράση του ισλαμιστή εξτρεμιστή που άφησε πίσω του τρεις νεκρούς και 16 τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

Αφού πήρε τη θέση των ομήρων ο αντισυνταγματάρχης της χωροφυλακής φρόντισε να αφήσει ανοιχτό το τηλέφωνό του πάνω σε έναν πάγκο για να ακούν οι συνάδελφοί του τι συνέβαινε μέσα στο σουπερμάρκετ.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Ο Κριστιάν Γκιμπέρ έκανε τα ψώνια του στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς του όταν βρέθηκε αντίμετωπος με έναν οπλισμένο άνδρα που φώναζε στα αραβικά «Ο Θεός είναι μεγάλος» και τον απειλούσε με ένα μαχαίρι.

Οι πελάτες του σουπερμάρκετ Super U, στην πόλη Τρεμπ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, κρύφτηκαν στην αποθήκη-ψυγείο για να γλιτώσουν. Όπως ακριβώς είχαν κάνει και πριν από τρία χρόνια οι πελάτες ενός άλλου καταστήματος, ενός εβραϊκού παντοπωλείου στο Παρίσι.

Ο Γκιμπέρ είπε ότι άκουσε πυροβολισμούς όταν έφτασε στο κατάστημα για να ψωνίσει με τη σύζυγό του και την αδελφή της. Είπε στις δυο γυναίκες και σε κάποιους άλλους πελάτες να κλειδωθούν στο ψυγείο κι εκείνος άρχισε να ψάχνει στους διαδρόμους, ενώ τηλεφωνούσε ταυτόχρονα στην αστυνομία.

Ο Radouane Lakdim

Τότε, είδε τον δράστη που κρατούσε ένα όπλο και ένα μαχαίρι να φωνάζει «Αλαχού Ακμπάρ» και να διατάζει κάποιους ανθρώπους να πέσουν στο πάτωμα.

«Κάποια στιγμή με πρόσεξε και μου επιτέθηκε με το μαχαίρι, φαντάζομαι επειδή δεν είχε άλλα πυρομαχικά» είπε ο Γκιμπέρ στο πρακτορείο Reuters. «Μετά, κοίταξα πίσω μου και δεν ήταν πια εκεί, έτσι ξεγλίστρησα από την έξοδο κινδύνου. Όταν έφτασε η αστυνομία, τους είπα πού βρισκόταν», πρόσθεσε.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σουπερμάρκετ. Λίγο νωρίτερα ο δράστης, ο 26χρονος Ρεντουάν Λακντίμ, είχε σκοτώσει άλλον έναν στη γειτονική πόλη Καρκασόν, για να του κλέψει το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια εντόπισε τέσσερις αστυνομικούς που έκαναν τζόγκινγκ στην πόλη, άνοιξε πυρ και τραυμάτισε έναν από αυτούς στον ώμο. Ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε, για να φτάσει λίγα λεπτά αργότερα στην Τρεμπ που απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα.

Όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο κατάστημα, ο ένοπλος κρατούσε όμηρο μόνο έναν 45χρονο αντισυνταγματάρχη της χωροφυλακής, τον Αρνό Μπελτράμ, ο οποίος δίνει πλέον μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ο Μπελτράμ του είχε προτείνει να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους και να κρατήσει μόνο εκείνον. Φρόντισε μάλιστα να αφήσει ανοιχτό το τηλέφωνό του πάνω σε έναν πάγκο για να ακούν οι συνάδελφοί του τι συνέβαινε μέσα στο σουπερμάρκετ.

Ο Αντρέ Μπιβάν, 76 ετών, είχε τελειώσει τα ψώνια του και κατευθυνόταν στο ταμείο όταν άκουσε τους πυροβολισμούς και είδε τον Λακντίμ. «Έπεσα στο πάτωμα όταν άκουσα πυροβολισμούς για δεύτερη φορά και τότε τον είδα να περπατάει ανάμεσα στα ταμεία», είπε.

Ένας άλλος πελάτης τον βοήθησε να πάνε μέχρι την αποθήκη-ψυγείο, όπου κρύφτηκαν για μισή ώρα και μετά ξεγλίστρησαν έξω.

Ο Φρανσουά, ένας υπάλληλος, έτρεξε στο σημείο απ’ όπου ακούγονταν οι πυροβολισμοί και ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ένοπλο που, όπως είπε, μιλούσε εκείνη την ώρα για το Ισλαμικό Κράτος. Απομακρύνθηκε και βοήθησε περίπου 20 πελάτες να βγουν από την πίσω πόρτα.

Τον Ιανουάριο του 2015 ο υπάλληλος Λασανά Μπατιλί από το Μάλι έσωσε τους πελάτες ενός εβραϊκού παντοπωλείου στο Παρίσι, κρύβοντάς τους στην αποθήκη-ψυγείο του καταστήματος, όταν δέχτηκαν επίθεση από έναν ισλαμιστή εξτρεμιστή που σκότωσε τέσσερις ομήρους.

Ποιος ήταν ο 44χρονος αστυνομικός

Ο 44χρονος αξιωματικός «έσωσε ζωές και τίμησε το σώμα και τη χώρα μας», τόνισε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποτίοντας φόρο τιμής στον Αρνό Μπελτράμ.

Όπως αποκάλυψε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολάν, «ο αντισυνταγματάρχης πήρε τη θέση των ομήρων μετά από διαπραγματεύσεις με το δράστη».

Ο αστυνομικός «είχε αφήσει το τηλέφωνό του ανοικτό στο τραπέζι (…) και όταν ακούσαμε τους πυροβολισμούς οι ειδικές δυναμεις επενέβησαν και εξόντωσαν το δράστη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ τόνισε επίσης ότι ήταν «μια πράξη ηρωισμού όπως κανουν πάντα οι χωροφύλακες, οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπηρεσία του έθνους- η πράξη του αξίζει την αναγνώριση του έθνους».

Γεννημένος στη μικρή πόλη Ετάν ο Αρνό Μπελτράμ ήταν παντρεμένος και δεν είχε παιδιά. Εντάχθηκε στην αστυνομία το 2001. Αρχικά σε μια ομάδα θωρακισμένων οχημάτων (2002-2006) και στη συνέχεια εντάχθηκε στο πρώτο Σύνταγμα της Δημοκρατικής Φρουράς Προστασίας του Πρόεδρου της Δημοκρατίας μέχρι το 2010.

Από το 2010-2014 διετέλεσε επικεφαλής της Avranches Manche και αξιωματικός στο Παρίσι από το 2014 έως το 2017. Έφτασε στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη το 2016 και την 1η Αυγούστου 2017 έγινε αναπληρωτής διοικητής στην ομάδα της χωροφυλακής της Aude.

Ο Αρνό Μπελτράμ ειχε τιμηθεί με το μετάλλιο του Εθνικού Τάγματος της Αξίας. Τον Δεκέμβριο του 2017, συμμετείχε σε μια άσκηση που προσομοίωνε μαζική δολοφονία σε ένα σούπερ μάρκετ στην περιοχή, σύμφωνα με την περιφερειακή εφημερίδα La Dépêche du Midi. Η αστυνομία εκτελεί τακτικά αυτού του είδος την εκπαίδευση για την βελτίωση του τρόπου παρέμβασης σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης.

Πρόθεση; Το πεπρωμένο; Κάποιοι θα μπουν στον πειρασμό να πιστέψουν ότι μερικές φορές η ιστορία γράφεται εκ των προτέρων… Ήταν 13 Δεκεμβρίου 2017 όταν εκείνη την ημέρα ο Aρνό Μπελτράμ, ο ηρωικός αστυνομικός που αντάλλαξε τον εαυτό του και τη ζωή του με εκείνη των ομήρων του ισλαμιστή τρομοκράτη στο σούπερ μάρκετ της πολης Τρεμπ, ήταν επικεφαλής μιας άσκησης προσομοίωσης για οργανωμένη επίθεση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια της EDF στο Carcassonne.

Η γαλλική εφημερίδα Depeche du Midi παρακολούθησε τότε την άσκηση αυτή: «το σενάριο αυτής της προσομοίωσης της επίθεσης ηταν προφητικό: μια τρομοκρατική επίθεση σε ένα σούπερ μάρκετ».

«Μια μαζική τρομοκρατική “επίθεση” πραγματοποιήθηκε σε ένα σούπερ μάρκετ, αυτή είναι η μόνη πληροφορία που δόθηκε στην αστυνομία. Θέλουμε να είμαστε πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες, επομένως δεν υπάρχει προκαθορισμένο σενάριο», δήλωνε τότε στην εφημερίδα ο αντισυνταγματάρχης Μπελτράμ, ο οποίος εξήγησε ότι ο στόχος αυτού του είδους εκπαίδευσης είναι η βελτίωση της παρέμβασης αστυνομία σε περίπτωση επίθεσης.

Σε εκείνη την άσκηση εκτός από πυροσβέστες, αστυνομικούς, στρατιώτες του 4ου συντάγματος της Λεγεώνας των Ξένων και 3ο RPIMa της πόλης Καρκασόν, ο Αρνό Μπελτράμ μετείχε με εξήντα χωροφύλακες. «Φτάνουμε στο χώρο και εξοπλιζόμαστε με πιστόλια paintball, τα πάντα πρέπει να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα», ανέφερε.

Χθες, 23 Μαρτίου, το φανταστικό σενάριο έγινε πραγματικότητα. Ο Μπελτράμ δεν ήταν εξοπλισμένος με paintball όταν έφτασε στο σούπερ μάρκετ της πόλης Τρεμπ αλλά είχε το όπλο του. Ο τρομοκράτης είχε ήδη σκοτώσει έναν πολίτη στην Καρκασόν, και στη συνέχεια στην Τρεμπ έναν υπάλληλο και έναν πελάτη του σούπερ μάρκετ, ενώ εξακολουθούσε να κρατάει αρκετούς ομήρους. Ο αντισυνταγματάρχης αποφάσισε να διακινδυνεύσει τη δική του: άοπλος μπήκε στο σούπερ μάρκετ για να πάρει τη θέση των ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αντιμέτωπος με τον τρομοκράτη, είχε μόνο το θάρρος να αντιταχθεί. Αλλά αυτός τον πυροβόλησε αρκετές φορές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.