ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Παραδόθηκε στη Χάγη τζιχαντιστής από το Μάλι

Παραδόθηκε στη Χάγη τζιχαντιστής από το Μάλι

Ένας Μαλινέζος τζιχαντιστής που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, τα οποία φέρεται να διέπραξε το 2012 και το 2013 στο Τιμπουκτού, παραδόθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Ο αλ Χάσαντ Αγκ Αμπντούλ Αγκ Μοχάμεντ Αλ Μάχμουντ παραδόθηκε στο ΔΠΔ από τις αρχές του Μαλί», όπου «φέρεται να έχει διαπράξει βασανιστήρια, βιασμούς και διώξεις», ανακοίνωσε το Δικαστήριο χθες Σάββατο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αλ Χάσαν έφτασε χθες στη Χάγη αφού το ΔΠΔ εξέδωσε την Τρίτη ένταλμα σύλληψης εναντίον του για εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε στη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν στο Μαλί τον Ιανουάριο του 2012.

Ο τζιχαντιστής κατηγορείται «για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, διώξεις με θρησκευτικά ή σεξουαλικά κίνητρα, βιασμούς, σεξουαλική σκλαβιά η οποία διαπράχθηκε στο πλαίσιο αναγκαστικών γάμων, βασανιστήρια και άλλες απάνθρωπες πράξεις», επεσήμανε η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα.

Ο 41χρονος Χάσαν ήταν μέλος της Άνσαρ αν Ντιν και επιθεωρητής της ισλαμική αστυνομίας του Τιμπουκτού. Μεταξύ άλλων φέρεται να συμμετείχε και στην καταστροφή των μαυσωλείων μουσουλμάνων αγίων στην πόλη αυτή.

Σε μια ιστορική απόφαση, ένας άλλος Μαλινέζος τζιχαντιστής, ο Άχμαντ Αλ Φάκι αλ Μάχντι, καταδικάστηκε το 2016 από το ΔΠΔ σε εννέα χρόνια κάθειρξη για την καταστροφή των μαυσωλείων του Τιμπουκτού, που θεωρούνται μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η σύλληψη του αλ Χάσαν και η μεταφορά του στο ΔΠΔ στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους όσοι, όπου κι αν βρίσκονται, διαπράττουν εγκλήματα που βλάπτουν την ανθρώπινη συνείδηση», τόνισε η Μπενσούντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.