Πώς απέδωσαν τα «ελληνικά» όπλα SCALP-EG, JDAM και FREMM στην επίθεση στη Συρία

Πώς απέδωσαν τα «ελληνικά» όπλα SCALP-EG, JDAM και FREMM στην επίθεση στη Συρία

Πάνω από 100 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν σήμερα τα ξημερώματα ενάντια σε εγκαταστάσεις-στόχους στη Συρία, με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία να χρησιμοποιούν ορισμένα από τα πιο ισχυρά όπλα στο οπλοστάσιό τους.

Οι βομβαρδισμοί που είχαν ως στόχο δύο εγκαταστάσεις όπου υποτίθεται γινόταν αποθήκευση και παραγωγή χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό και ένα στρατιωτικό διοικητήριο στη Χομς, πέτυχαν τους στόχους τους σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα δυτικά ΜΜΕ.

Παρόλα αυτά οι Σύροι επιμένουν πως 71 από τα 103 συνολικά βλήματα που εκτοξεύτηκαν καταρρίφθηκαν από την αεράμυνά τους.

Αυτό που ενδιαφέρει όμως περισσότερο είναι η απόδοση των «ελληνικών» όπλων στην επίθεση, δηλαδή των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν και βρίσκονται και στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Αυτά ήταν τρία: Το SCALP-EG, η κατευθυνόμενη βόμβα JDAM-ER (GBU-38) και το σύστημα SHORADS SA-8b εκ μέρους των Σύρων.

Σε ότι αφορά τα βλήματα η Γαλλία εκτόξευσε συνολικά 8 SCALP-EG εναντίον στόχων στη Συρία με αεροσκάφη Rafale (αναφέρεται ακόμη η εκτόξευση 9 βλημάτων απο συνδυασμό Rafale και Mirage 20000) ενώ οι ΗΠΑ αδιευκρίνιστο ακόμη αριθμό JDAM-ER πιθανότατα από αεροσκάφη B-1B ή F-15E.

Τα SCALP-EG φαίνεται ότι κτύπησαν τους στόχους τους καθώς δεν αναφέρθηκε καμιά αναχαίτισή τους ενώ το ίδιο είπαν και οι Γάλλοι.

Όπως αναφέρθηκε τα βλήματα εκτοξεύτηκαν από μαχητικά Rafale ή και Μirage από μεγάλη απόσταση εκμεταλλευόμενα τη μακρά ακτίνα δράσης τους η οποία ξεπερνά τα 500 χλμ.

Το λεγόμενο τριαδικό σύστημα ναυτιλίας δηλαδή αδρανειακό σύστημα ναυτιλίας , GPS και TERPROM είναι σχεδόν απρόσβλητο από οποιεσδήποτε παρεμβολές, ενώ το σύστημα τελικής καθοδήγησης με εικόνα IIR επιτυγχάνει 100% ευστοχία.

Το σημαντικό είναι πως τα όπλα πραγματοποίησαν επίδειξη της ισχύος τους χωρίς τα αεροσκάφη καν να εισέλθουν στη ζώνη αεράμυνας των συριακών Α/Α συστημάτων.

Θεωρητικά επομένως το ποσοστό ευστοχίας των SCALP-EG ανήλθε στο 100%.

Σε ότι άφορα τις βόμβες JDAM για τις οποίες πληροφορίες θέλουν να χρησιμοποιήθηκαν από κοινού μαζί με βλήματα JASSM-ER.

Τα JDAM ήταν φορτωμένα σε αεροσκάφη F-15E και F-16 τα οποία πραγματοποιούσαν αποστολές αμυντικής καταστολής DCA (Defensive Counter Air) δηλαδή κυρίως βομβαρδίζοντας αεροδρόμια στα οποία μπορεί να παρατηρείτο απογείωση μαχητικών της συριακής Αεροπορίας.

Οι συγκεκριμένες βομβες, που υπάρχουν και στο οπλοστάσιο της ΠΑ αλλά όχι στην έκδοση ER έχουν εμβέλεια που φτάνει μέχρι και τα 80 χλμ. ανάλογα με το ύψος άφεσης.

Για τα αντιαεροπορικά σημασία έχει πως οι Σύροι ενέπλεξαν όλη τη γκάμα των όπλων τους και πιο ειδικά τα S-125 Neva/Pechora (NATO: SA-3 Goa), S-200VE Vega-E (NATO: SA-5b), 9К317E Buk-M2/ 9K37M1-2 Buk-M1-2 (NATO: SA-17), 2K12E Kvadrat (ΝΑΤΟ: SA-6 Gainful) και 9K33 Osa (NATO: SA-8).

Ειδικά για τα τελευταία πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιστοποιημένα με την κατάρριψη 3 Tomahawk όταν τα βλήματα αυτά βρίσκονταν στο τελικό προφίλ της επίθεσής τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ούτε τον συνδυασμό FREMM και SCALP-Naval.

Εκτοξεύτηκαν τέσσερα τέτοια βλήματα από τις γαλλικές φρεγάτες για τα οποία επίσης δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι αναχαιτίστηκαν στην πορεία τους προς το στόχο.

Ο συνδυασμός όμως των γαλλικών φρεγατών με τα συγκεκριμένα βλήματα ανέδειξε πλήρως το καθαρά στρατηγικό πλαίσιο στο οποίο είναι ενταγμένα.

Η προμήθειά τους από το ΠΝ αποτελεί ένα ζήτημα που χρειάζεται όμως τόλμη, ανάλογη με αυτή που υπήρχε όταν είχαν παραγγελθεί τα SCALP-EG.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.