Σφαγή στην Γάζα: 58 νεκροί από πυρά Iσραηλινών – 103 νεκροί Παλαιστίνιοι από τον Μάρτιο (upd 6)

Σφαγή στην Γάζα: 58 νεκροί από πυρά Iσραηλινών – 103 νεκροί Παλαιστίνιοι από τον Μάρτιο (upd 6)

(Αρχικό κείμενο 11.20): Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 58 Παλαιστινίους σήμερα στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας.

Μεταξύ αυτών ένα 14χρονο αγόρι και έναν ανάπηρο!

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τουλάχιστον 500 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, 11 είναι σε κρίσιμη κατάσταση τουλάχιστον 39 από αυτούς σοβαρά από αληθινές σφαίρες.

Όπως αναφέρουν οι Ισραηλινοί στο φράχτη της Γάζας βρίσκονται 40.000 διαδηλωτές Παλαιστίνιοι. 584 Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Γάζας, ενώ οι υπόλοιποι διακομήσθηκαν σε τοπικές κλινικές. 11 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, 39 τραυματίστηκαν σοβαρά και 411 έχουν υποστεί μέτρια τραύματα.

Σύμφωνα με την έκθεση, 320 διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία από την εισπνοή δακρυγόνων, 64 από μίνι εκρηκτικά τύπου shrapnel και 83 υπέστησαν αμβλεία τραύματα. Τρεις τραυματίστηκαν από σφαίρες με καουτσούκ. 118 εκ των τραυμάτων είναι στο άνω μέρος του σώματος.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο ισραηλινός υπουργός Παιδείας, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο πως το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τον φράκτη στη Γάζα σαν ένα «Σιδερένιο Τείχος» και όποιον το πλησιάσει ως «τρομοκράτη».​

Αυτοί οι 51 θάνατοι ανεβάζουν σε 96, τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά αφότου ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις στις 30 Μαρτίου.

Διαδηλωτές κατευθύνονται προς τα σύνορα κατά την κορύφωση έξι εβδομάδων διαδηλώσεων την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανοίξουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ.

Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να κλιμακωθούν στη διάρκεια της ημέρας, 70ής επετείου από την ίδρυση του Ισραήλ, καθώς μεγάφωνα στα τζαμιά της Γάζας καλούσαν τους Παλαιστινίους να συμμετάσχουν στην αποκαλούμενη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής», μία μαύρη μέρα για την Παλαιστίνη.

Ο απολογισμός των νεκρών προκάλεσε διεθνείς επικρίσεις, όμως οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προκαλέσει την οργή των Αράβων μεταφέροντας την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, επαναλαμβάνουν τις ισραηλινές κατηγορίες εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι υποθάλπει τη βία.

Ο ισραηλινός Στρατός έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα με τη Γάζα και έριξε σήμερα φέιγ-βολάν στον θύλακο προειδοποιώντας τους Παλαιστινίους «να μην χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο από τη Χαμάς» και να μην πλησιάσουν ούτε να προκαλέσουν ζημιές στον συνοριακό φράκτη.

Ωστόσο χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε πέντε τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων και τουλάχιστον 28, ανάμεσα στους οποίους και δύο ντόπιοι δημοσιογράφοι, τραυματίσθηκαν από ισραηλινά πυρά, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Οι διαμαρτυρίες πρόκειται να κορυφωθούν αύριο Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ’ αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Ο ισραηλινός Στρατός έχει δηλώσει πως οι στρατιώτες του υπερασπίζονται τα σύνορα και ανοίγουν πυρ βάσει των κανόνων εμπλοκής.

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν επίσης σήμερα εύφλεκτο υλικό για να κάψουν ελαστικά που διαδηλωτές είχαν στιβάξει για να τους βάλουν φωτιά και να τα αφήσουν να κυλήσουν προς τον φράκτη.

Οι Ισραηλινοί έριξαν επίσης δακρυγόνα σε ανθρώπους που βρίσκονταν στους καταυλισμούς από σκηνές οι οποίες έχουν ξεφυτρώσει κατά μήκος των συνόρων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο ισραηλινός υπουργός Παιδείας, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο πως το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τον φράκτη στη Γάζα σαν ένα «Σιδερένιο Τείχος» και όποιον το πλησιάσει ως «τρομοκράτη».

Τα επεισόδια σημειώνονται μερικές ώρες πριν από τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Η δήλωση της ευτραφούς ισραηλινής νικήτριας στην Γιουροβίζιον που τραγούδησε ως… κοτόπουλο, ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ και εκεί θα γίνει του χρόνου ο τελικός της Γιουροβίζιον, προκάλεσε το ξέσπασμα των συγκρούσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε τη χαρακτηριστική χορευτική κίνηση της φετινής νικήτριας: Μιμήθηκε το κοτόπουλο.

Σε βίντεο, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ο Νετανιάχου κάνει την κίνηση με τα χέρια και όπως φαίνεται ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την Eurovision στη χώρα του, το 2019.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=bTgMgpnVzRg

Αυτό πυροδότησε τις ταραχές: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία σε κάποια απόσταση από τα σύνορα και μικρές ομάδες επιχείρησαν να πλησιάσουν με κίνδυνο της ζωής τους τον φράκτη ασφαλείας που φρουρείται αυστηρά από τον ισραηλινό στρατό, διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.