ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Eπίθεση της Τουρκίας σε ΗΠΑ για την σφαγή των Παλαιστινίων – Αποδοκιμάζει το Ισραήλ μέχρι και η Αθήνα! (upd)

Eπίθεση της Τουρκίας σε ΗΠΑ για την σφαγή των Παλαιστινίων – Αποδοκιμάζει το Ισραήλ μέχρι και η Αθήνα! (upd)

Στους 52 νεκρούς και στους 2500 οι τραυματίες ο τραγικός απολογισμός από τις διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας οι οποίες συνεχίζονται και θα συνέχονται επ΄ αόριστον.

Τουλάχιστον 84 κράτη έχουν εκδώσει ανακοινώσεις, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων στα σύνορα με το Ισραήλ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση του οποίου να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας το νέο ξέσπασμα βίας και αντιδράσεων στη Μέση Ανατολή, δηλώνει… δεσμευμένος με την ειρήνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επανέλαβε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη “στη συνολική και βιώσιμη ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων”, με την ευκαιρία των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Στη λακωνική ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στους δεκάδες Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της πρεσβείας από το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Τουρκία: Οι ΗΠΑ είναι συνεργοί στο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι συνεργοί σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, καταδικάζοντας τις δολοφονίες από τις ισραηλινές δυνάμεις δεκάδων Παλαιστινίων σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας στις διαδηλώσεις για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Δυστυχώς, οι ΗΠΑ υπεροπτικά στάθηκαν στο πλευρό της ισραηλινής κυβέρνησης που σκοτώνει αμάχους και έγιναν συνεργοί σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

«Αυτή η πρόκληση το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει τα προβλήματα στην περιοχή και να προκαλέσει ένα βαθύτερο σημάδι στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σχέση και θα κάνει την ειρήνη στην περιοχή πιο δύσκολη», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή από προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του με την μεταφορά της πρεσβείας «προσπαθώντας να κρύψει τη πυρκαγιά εντός, ξεκινώντας πυρκαγιές εκτός».

Νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ ενθάρρυνε τις ισραηλινές δυνάμεις να σκοτώσουν δεκάδες παλαιστίνιους διαδηλωτές.

Σαφή θέση κατά της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας μεγάλες συγκρούσεις και δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».

«Οι ΗΠΑ έχουν χάσει τον μεσολαβητικό ρόλο τους στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, επικαλούμενος την απόφαση που ελάβαν 128 κράτη στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την οποία η Ουάσιγκτον και ελάχιστοι σύμμαχοί τους, δεν σεβάστηκαν.

Η Ιερουσαλήμ, πάνω απ’όλα, η Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Στον ισλαμικό κόσμο, το αποδεχόμαστε όπως είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Nωρίτερα, με επίσημη ανακοίνωσή της η Άγκυρα, καταδίκασε «τη σφαγή που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας», οι οποίες, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «ενθαρρύνθηκαν από τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας, κατά των Παλαιστινίων οι οποίοι συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις».

Ακολουθεί ολόκληρη η επίσημη ανακοίνωση της Άγκυρας:

«Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνουμε ότι αυτή η ενέργεια είναι νομικά άκυρη. Τονίζουμε ότι ένα τέτοιο βήμα, που αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, δεν θα εξυπηρετήσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τα ψηφίσματα σχετικά με την Ιερουσαλήμ που εγκρίθηκαν κατά την Έκτακτη Ισλαμική Διάσκεψη Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2017, καθώς και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 21 Δεκεμβρίου 2017, αποδεικνύουν ότι η παράνομη αυτή ενέργεια των ΗΠΑ απορρίπτεται από τη διεθνή κοινότητα.

Eπιμένοντας σε αυτή τη στάση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει βλάψει τη βάση για μια λύση του πιο βασικού ζητήματος στη Μέση Ανατολή. Η αμερικανική κυβέρνηση θα είναι πλήρως υπεύθυνη για τις επιπτώσεις της εν λόγω απόφασης, οι οποίες διατρέχουν τον κίνδυνο να υποβαθμίσουν τις παραμέτρους που καθιερώθηκαν κατά την ειρηνευτική διαδικασία.

Καταδικάζουμε τη σφαγή που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες ενθαρρύνθηκαν από την ενέργεια των ΗΠΑ, ενάντια στους Παλαιστινίους που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις.

Ούτε η περιφερειακή ούτε η παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα θα είναι βιώσιμες αν δεν επιλυθεί το παλαιστινιακό ζήτημα με μια μόνιμη και δίκαιη λύση και παύσουν οι άδικες μεταρρυθμίσεις προς τον παλαιστινιακό λαό.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα αρμόδια μέλη της διεθνούς κοινότητας για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας σε υγιή βάση και την οικοδόμηση μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή»

Κοτζιάς: Αποτροπιασμός για την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρώπων στη Γάζα

Τον αποτροπιασμό της για την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών στη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρώντας, ωστόσο, να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καταγράφουμε με αποτροπιασμό και ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα.

Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας.

Από πλευράς τους, η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών».

ΟΗΕ: Καταδίκη και σύγκλιση εκτάκτου Συμβουλίου Ασφαλείας

Η χρήση αληθινών σφαιρών από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων στη Γάζα σήμερα πρέπει να σταματήσει αμέσως και η διεθνής κοινότητα πρέπει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους, επισήμανε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Οι σοκαριστικοί σκοτωμοί δεκάδων ανθρώπων, ο τραυματισμός εκατοντάδων άλλων από τις αληθινές σφαίρες των Ισραηλινών στη #Γάζα πρέπει να σταματήσουν αμέσως» έγραψε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν στο μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών στο Twitter.

«Το δικαίωμα στη ζωή πρέπει να γίνεται σεβαστό. Οι υπεύθυνοι για τις εξοργιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγγυηθεί την απονομή της δικαιοσύνης για τα θύματα- #Ζέιντ».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται να συγκληθεί εκτάκτως εντός των ερχόμενων 24 ωρών για τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 52 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Παλαιστινιακών Εδαφών στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ.

«Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε αυτή την έκτακτη συνάντηση (του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ) το ταχύτερο δυνατό και μπορεί να διεξαχθεί εντός των επόμενων 24 ωρών», δήλωσε ο Μανσούρ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί σε… αυτοσυγκράτηση τις δύο πλευρές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να επιδείξουν “τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση” μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

“Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών” τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κάνοντας λόγο για μια “περίπλοκη και ήδη πολύ τεταμένη” κατάσταση που απομακρύνει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προοπτικές, η Μογκερίνη ζήτησε να μην υπάρξει νέα κλιμάκωση στην περιοχή.

“Το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και την αρχή της αναλογικότητας στη χρήση βίας”, επέμεινε.

“Η Χαμάς και εκείνοι που καθοδηγούν τις διαδηλώσεις στη Γάζα πρέπει να φροντίσουν να παραμείνουν σε ειρηνικά πλαίσια και να μην τις εκμεταλλεύονται για άλλους σκοπού”, συνέχισε.

Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας επανέλαβε επίσης ότι Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας λύσης των δύο κρατών “με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του καθενός από αυτά”.

Για το ζήτημα του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ η Μογκερίνι υπενθύμισε τη “σαφή και ενιαία” θέση της Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η μεταφορά των πρεσβειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει πριν καθοριστεί το καθεστώς της πόλης στο πλαίσιο μιας οριστικής ρύθμισης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Πρόσφατα, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία μπλόκαραν την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής διακήρυξης που επέκρινε τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Η Βρετανία… ανησυχεί για την κατάσταση

Η βρετανική κυβέρνηση εκφράζει ανησυχίες για τις πληροφορίες περί βίας στα σύνορα με τη Γάζα, επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σήμερα, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

«Ανησυχούμε για τις πληροφορίες περί βίας και απώλειας ζωών στη Γάζα. Προτρέπουμε να επικρατήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθούν ενέργειες καταστροφικές για τις ειρηνευτικές προσπάθειες» είπε στους δημοσιογράφους.

«Η Βρετανία παραμένει σθεναρά δεσμευμένη στη λύση των δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα».

Ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι η Τερέζα Μέι θα θέσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συνομιλίες της αύριο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmud Abbas πριν από λίγο λέγοντας: «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις ειρηνικές μας διαδηλώσεις με κανένα τρόπο».

https://twitter.com/ELINTNews/status/996062684822065153

Ανάμεσα στους νεκρούς Παλαιστίνους είναι ένα 14χρονο αγόρι και ένας ανάπηρος!

Όπως αναφέρουν οι Ισραηλινοί στο φράχτη της Γάζας βρίσκονται 40.000 διαδηλωτές Παλαιστίνιοι.

Την ίδια ώρα η Χαμάς καλεί σε νέα εξαγόραση λέγοντας σε ανακοίνωσή της: «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να βάλουμε φωτιά σε όλη τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη».

https://twitter.com/NTarnopolsky/status/996064062378213376

https://twitter.com/uunionnews/status/996024566869831681

https://twitter.com/uunionnews/status/996025348893609984

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυε αεροπορική επιδρομή εναντίον «πέντε τρομοκρατικών στόχων σε στρατόπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης που ανήκει στη Χαμάς» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF).

«Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τις βίαιες ενέργειες της Χαμάς τις τελευταίες ώρες», διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός σε δελτίο Tύπου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ με σκληρή γλώσσα κατά Ισραήλ και ΗΠΑ ανέφερε ότι και τα δύο αυτά κράτη είναι συμμέτοχοι σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.