Μετριοπαθής αντίδραση της Κομισιόν για τις δηλώσεις Μ. Τσαβούσογλου: «Η συμφωνία Τουρκίας- Ελλάδας πρέπει να τηρείται»

Μετριοπαθής αντίδραση της Κομισιόν για τις δηλώσεις Μ. Τσαβούσογλου: «Η συμφωνία Τουρκίας- Ελλάδας πρέπει να τηρείται»

Η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται επισημαίνει η Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι συνιστά «σημείο αναφοράς» για τη συμφωνία Τουρκίας- Ε.Ε. στο προσφυγικό.

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία παγώνει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή τόσο με τις ελληνικές όσο και με τις τουρκικές αρχές. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει διάφορες και πολυάριθμες επαφές και με τις δύο πλευρές.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επανεισδοχή μεταναστών είναι «στοιχείο αναφοράς» για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις επανεισδοχές και παράλληλα, αποτελεί προαπαιτούμενο για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. «Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμόζεται συνέχεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ν. Μπερτό, σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν τα τελευταία προαπαιτούμενα στον οδικό χάρτη για την κατάργηση θεωρήσεων βίζας με την Τουρκία.

Παράλληλα σημείωσε επιστροφή των παράνομων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διασχίζουν τα τουρκικά παράλια και φτάνουν στην Ελλάδα, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και την αποτροπή δημιουργίας νέων μεταναστευτικών οδών.

Ερωτηθείσα αν η Επιτροπή ανησυχεί για αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, η Ν. Μπερτό είπε ότι η συνολική εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο. Ανέφερε, ωστόσο, ότι το 2017 και το 2018 μόνο 25 επιστροφές μεταναστών πραγματοποιήθηκαν στη βάση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας για την επανεισδοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας -Τουρκίας αφορά την επιστροφή παράνομων μεταναστών από την ενδοχώρα και όχι από τα νησιά. Η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας αφορά τους μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την 21η Μαρτίου του 2016 έχουν επιστρέψει συνολικά στην Τουρκία 600 παράτυποι μετανάστες στη βάση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας και 1.624 στη βάση της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.