ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κολομβία: Βομβαρδισμός στα σύνορα με τη Βενεζουέλα – 13 αντάρτες των Farc έπεσαν νεκροί

Κολομβία: Βομβαρδισμός στα σύνορα με τη Βενεζουέλα – 13 αντάρτες των Farc έπεσαν νεκροί

Δεκατρείς φερόμενοι ως αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC έπεσαν νεκροί την Τετάρτη σε βομβαρδισμό στα σύνορα της Κολομβίας και της Βενεζουέλας, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Δεν μειώνουμε την επαγρύπνησή μας έναντι αυτών των εγκληματιών», έγραψε ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο βομβαρδισμός, ένας από τους πιο σημαντικούς εναντίον πρώην μελών των FARC που αποσκίρτησαν, είχε στόχο μια ομάδα την οποία διοικεί ο Άλεξ Ρενδόν, γνωστός με το προσωνύμιο «Ελ Μπούρο», που ενδέχεται να είναι μεταξύ των νεκρών, διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας, Λουίς Κάρλος Βιγέγκας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 10 νεκρούς, επτά άνδρες και τρεις γυναίκες, ωστόσο ο οριστικός απολογισμός ίσως αποδειχθεί ακόμη πιο υψηλός, ανέφερε ο υπουργός.

Πρόκειται για τον δεύτερο βομβαρδισμό εναντίον αποστατών των FARC από την αρχή της χρονιάς. Τον Μάρτιο, εννέα από τους αντάρτες που έχουν απορρίψει τη συμφωνία ειρήνης του 2016 σκοτώθηκαν στην επαρχία Γουαβιάρε (νότια).

Η ομάδα του Ελ Μπούρο κατηγορείτο από τις αρχές για επιθέσεις εναντίον ενός τοπικού νοσοκομείου, πετρελαϊκών υποδομών και ανδρών των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Σύμφωνα με τον στρατό, ορισμένοι από τους αντάρτες που ανήκαν στην οργάνωση FARC, που πλέον έχει αφοπλιστεί και μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα, συνήψαν «δεσμούς» με μέλη του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία. Η οργάνωση αυτή διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2017.

Κατά την ίδια πηγή, οι ομάδες αυτές συμμάχησαν για να ελέγξουν τη διακίνηση ναρκωτικών κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα και συντονίζουν «τις εκβιάσεις, το λαθρεμπόριο όπλων και την οργάνωση τρομοκρατικών ενεργειών».

Χωρίς πλέον κεντρική διοίκηση, ομάδες αποστατών των FARC δρουν σε διάφορες περιοχές της Κολομβίας και–σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις–μετρούν συνολικά περίπου 1.200 μαχητές, τόσο πρώην αντάρτες που αποκήρυξαν τη συμφωνία ειρήνης, όσο και νεοσύλλεκτους. Ελέγχουν ιδίως τη διακίνηση ναρκωτικών και παράνομα μεταλλεία.

Η συμφωνία ειρήνης, η οποία υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2016 με τις ως τότε Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), που μετασχηματίστηκαν σε πολιτικό κόμμα που ονομάστηκε Εναλλακτική Επαναστατική Κοινή Δύναμη (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común), οδήγησε στον αφοπλισμό περίπου 7.000 ανταρτών και επέτρεψε να αποφεύγονται τουλάχιστον 3.000 θάνατοι σε ετήσια βάση, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η Κολομβία, η χώρα που κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης, προσπαθεί να γυρίσει τη σελίδα του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου που κρατάει πάνω από πέντε δεκαετίες κι έχει αφήσει πίσω του οκτώ εκατομμύρια θύματα–260.000 νεκρούς, πάνω από 80.000 εξαφανισμένους, 7,4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.