Νιγηρία: 11 στρατιώτες και τρεις πολίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: 11 στρατιώτες και τρεις πολίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Ένδεκα στρατιώτες και τρεις πολίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση που διέπραξαν μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ το απόγευμα της Παρασκευής εναντίον θέσης του στρατού στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, δήλωσαν την Κυριακή πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις και αυτόπτες μάρτυρες.

Ένοπλοι που κινούνταν με φορτηγά και μοτοσικλέτες εξαπέλυσαν έφοδο, χρησιμοποιώντας αρχικά εκρηκτικά, εναντίον σημείου ελέγχου του στρατού στο χωριό Μπουνάρι, κοντά σε στρατόπεδο στην πόλη Μονγκούνο, στην Πολιτεία Μπόρνο.

«Έφτασαν περί τις 18:30 (22:30 ώρα Ελλάδας) κι επιτέθηκαν στο σημείο ελέγχου του στρατού, οι στρατιώτες κατόπιν άνοιξαν πυρ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος της περιοχής, ο Αμαντού Σερίφ.

Τρεις πολίτες, ανάμεσά τους μια γυναίκα και το παιδί της, που βρίσκονταν κοντά στο σημείο όπου ξέσπασε η μάχη, σκοτώθηκαν στις ανταλλαγές πυρών, πρόσθεσε και σημείωσε ότι κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να την εγκαταλείψουν και προσέφυγαν στη Μονγκούνο καθώς φοβούνται νέες επιθέσεις.

Ο Σερίφ ανέφερε ότι είδε «δύο ασθενοφόρα που μετέφεραν στρατιώτες» κινούμενα προς στη Μονγκούνο, περίπου 8 χιλιόμετρα από τον τόπο όπου έγινε η επίθεση.

Πηγή προσκείμενη στον στρατό επιβεβαίωσε την επίθεση, δήλωσε ότι 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν και «τέσσερα οχήματα», ανάμεσά τους «ένα θωρακισμένο κι ένα φορτηγό με όπλα» έπεσαν στα χέρια «των τρομοκρατών».

Κατά την ίδια πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, οι τζιχαντιστές απωθήθηκαν χάρη στην άφιξη ενισχύσεων από τη Μονγκούνο.

Οδηγός λεωφορείου δήλωσε ότι ο δρόμος που συνδέει τη Μονγκούνο με την πόλη Μαϊντουγκούρι, που έκλεισε μετά την επίθεση, παραδόθηκε ξανά στην κυκλοφορία το Σάββατο.

«Πέρασα μπροστά από το σημείο (ελέγχου του στρατού) και το μόνο που είδα ήταν ένα καμένο αυτοκίνητο, ο τόπος είναι έρημος μετά την επίθεση», ανέφερε.

Το βράδυ της Πέμπτης, μαχητές της Μπόκο Χαράμ, με περίπου 30 οχήματα, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον άλλης βάσης του στρατού στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κάνοντας άλλη μια επίδειξη δύναμης.

Την Παρασκευή, ο στρατός ανακοίνωσε «μείζονες» αλλαγές στην ιεραρχία των δυνάμεών του στην Πολιτεία Μπόρνο, όπου τη διοίκησή των μονάδων που έχουν επιφορτιστεί να καταστείλουν τους αντάρτες ανέλαβε ο υποστράτηγος Αμ Ντίκο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι νέες επιθέσεις υπενθύμισαν ότι η Μπόκο Χαράμ παραμένει σημαντική απειλή, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η τζιχαντιστική οργάνωση έχει ουσιαστικά ηττηθεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.