Πολεμική ανακοίνωση της Άγκυρας: «Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στην Κύπρο» – Μπαράζ παραβιάσεων

Πολεμική ανακοίνωση της Άγκυρας: «Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στην Κύπρο» – Μπαράζ παραβιάσεων

Μετά την αποστολή τριών φρεγατών και ενός υποβρυχίου στην περιοχή όπου το πλωτό γεωτρύπανο West Capella, έλαβε θέση για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου το τουρκικό ΥΠΕΞ έβγαλε βραδυνή πολεμική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Η Τουρκία έτσι απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό Α.Τσίπρα στην δική του χθεσινή δήλωση ότι «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικά της δικαιώματα» και πρόσθεσε ότι «έχουμε γείτονες που δεν θέλουν την σταθερότητα»

Η Άγκυρα λεκτικά τουλάχιστον είναι διαθέσιμη να κλιμακώσει τις ενέργειές της αν και το να στραφεί κατά της ΤΟΤAL που επί της ουσίας είναι η ίδια η… Γαλλία το εκτιμούμε πολύ δύσκολο έως και ανεδαφικό.

Οι Γάλλοι στην ιστορία τους έχουν αποδείξει ότι δεν είναι καθόλου διστακτικοί όταν πρόκειται για τα συμφέροντά τους και δεν υπολογίζουν κανένα τίμημα

Με ανακοίνωση του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

“Παρακολουθούμε στενά τις εν εξελίξει μονομερείς δραστηριότητες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες σχετίζονται με την εξόρυξη-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, οι οποίες αγνοούν τα αναφαίρετα δικαιώματα, επί των φυσικών πόρων, του Τουρκοκυπριακού λαού του συνιδιοκτήτη του νησιού…

Η Τουρκία έχει από την αρχη προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες προειδοποιήσεις προς τις ανεύθυνες κινήσεις της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης. Αυτή την φορά ένα πλοίο γεωτρήσεων έχει καταπλεύσει στην περιοχή προκειμένου να ξεκινήσει να εργάζεται στο πλαίσιο των «αποκαλουμενων αδειών» που δόθηκαν από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο βασικός λόγος της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, παρά τις καλές προθέσεις της τουρκικής πλευράς, περιλαμβανομένης και της συνόδου για το Κυπριακό, είναι η θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς ότι της ανήκει το σύνολο της νήσου.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, σε συντονισμό με την (παράνομη) “κυβέρνηση” της (παράνομης) “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, ως απάντηση στις μονομερείς δραστηριότητες που διεξάγονται από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, παραβλέποντας τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τους φυσικούς πόρους της νήσου».

Μόλις χθες το απόγευμα με μια πολύ περίεργη δήλωση προοιόνιζε ένταση το τουρκικό Γενικό Επιτελείο αναφέρει ότι “Μία φρεγάτα του (σ.σ.: τουρκικού) Ναυτικού εκπληρώνει το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης”.

Χθες τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε 37 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δύο εξ αυτών, ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκε και μια εικονική αερομαχία.

Ένας σχηματισμός αποτελούμενος από δύο μαχητικά F-16, καθώς και δύο μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235, προέβησαν σε τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών και σε 37 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (17 και 17 από τα 2 CN-235 και 3 από τον σχηματισμό).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.