Ένταση λόγω φημών για «επεισόδιο» στον Έβρο – Η σύνοδος της Βάρνας και η κρισιμότητά της – Σε ετοιμότητα οι ΕΔ

Ένταση λόγω φημών για «επεισόδιο» στον Έβρο – Η σύνοδος της Βάρνας και η κρισιμότητά της – Σε ετοιμότητα οι ΕΔ

Στο ναδίρ των σχέσεών της δείχνει να βρίσκεται η Ελλάδα με την Τουρκία αλλά και η ΕΕ και ενώ συνέρχεται σήμερα στη Βάρνα της Βουλγαρίας η ευρωτουρκική σύνοδος κορυφής, που εξ αντικειμένου θα εξετάσει την άκρως επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά προχώρησε χθες σε «τεχνητή κατάκλυση» (ελεγχόμενη πλημμύρα) 5.500 στρεμμάτων στην περιοχή του Πυθίου, στον Εβρο, προκειμένου να καταστήσουν την περιοχή αδιάβατη (σε μηχανοκίνητα;) παρά το γεγονός ότι πλημμύρισαν 5.500 στρέμματα καλλιεργειών.

Επίσημη δικαιολογία είναι ότι η υπερχείλιση του ποταμού ενέχει κινδύνους και θα έπρεπε να αποσυμφορηθεί αλλά στην προκειμένη περίπτωση περισσότερο μοιάζει σαν εφαρμογή σχεδίου αυτοάμυνας σε μια επικείμενη τουρκική επίθεση.

Οπως ανακοινώθηκε το άνοιγμα των φραγμάτων θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα σε όλο τον Εβρο “για να μην κινδυνέψουν ζωές”.

Το άνοιγμα θα γίνει ακριβώς στο ύψος του προγεφυρώματος του Κάραγατς, (Άρδα, Έβρος και Ερυθροποτάμος) όπου και επικεντρωνόταν το σχέδιο “Βαριοπούλα” του 2003.

Πάντως η στάθμη του νερού στο Πύθιο ήταν 5,49 μέτρα, έχοντας ξεπεράσει το όριο επιφυλακής που είναι στα 4,70 μέτρα, ενώ το όριο συναγερμού προσδιορίζεται στα 5,70 μέτρα. Την ίδια ώρα, η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου στο «Πέταλο» Φερών άγγιζε τα 5,65 μέτρα, έχοντας ξεπεράσει οριακά το όριο επιφυλακής που είναι 5,60 μέτρα και προσεγγίζοντας σε απόσταση αναπνοής το όριο συναγερμού που είναι τα 6 μέτρα.

Επίσης πλημμύρισε και η περιοχή των Καστανιών, όπου αιχμαλωτίστηκαν πρόσφατα οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί. Άλλωστε αυτή η περιοχή δεν «προστατεύεται» από το ποτάμι του Έβρου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δυναμιτίσει ήδη το κλίμα και εξοργισμένος από την δήλωση καταδίκης που υπέγραψαν οι «28» την περασμένη Παρασκευή κατά της Τουρκίας για την Αφρίν και τη συμπεριφορά της γενικά στην ανατολική Μεσόγειο, απείλησε ακόμα και με την προβολή βίντεο στη σύνοδο το οποίο «θα εκθέτει τους Ευρωπαίους».

Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι προσέρχεται στη σύνοδο με «ανάμεικτα συναισθήματα» και εκτίμησε ότι «οι βασικές πηγές έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ αυξάνονται», εκφράζοντας πάντως την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «περισσότερη συνεργασία».

Στη Σύνοδο θα συζητηθούν η ανανέωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο, ενώ αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται ακόμα από τις τουρκικές αρχές.

Ο Ερντογάν πάντως δείχνει να μην «ιδρώνει» για τέτοια πράγματα. Οι τελευταίες δηλώσεις του περί «μεγάλης Τουρκίας» για την οποία οι Τούρκοι θα δώσουν και την ζωή τους, και ότι θα «πάρουν και ζωές, αν χρειαστεί» δείχνουν εποχές… 1940 λίγο πριν ανάψει η «φωτιά»

Η δήλωση του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου ήταν χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί

«Όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία θα τον συντρίψουμε. Όπως συνέτριψαν το 1821 οι Έλληνες μαχητές μία πανίσχυρη οθωμανική αυτοκρατορία. Όσοι σκέφτονται για μεγάλες οθωμανικές αυτοκρατορίες θα πρέπει να θυμούνται ότι το 1821 το πώς μία ψυχή, ο ελληνικός λαός, ενωμένος και δυνατός αντιμετώπισε την οθωμανική αυτοκρατορία και την συνέτριψε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, διαβεβαιώνοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση απέναντι στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».

Πρόσθεσε ακόμα πως «πρέπει να καταλάβει και η Τουρκία ότι μπορεί να στέλνουμε συνεχώς μηνύματα ειρήνης και συμφιλίωσης αλλά τέτοιου είδους συμπεριφορές την απομονώνουν και την στέλνουν πίσω από κει που ξεκίνησε απ’ τα βάθη της Ανατολής»!

Αναφερόμενος στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, ζήτησε την αποφασιστική παρέμβαση της ΕΕ και του διεθνούς παράγοντας, λέγοντας ότι με νόημα ότι «χρειάζονται πράξεις και τώρα θα μετρήσουμε τους φίλους και τους συμμάχους μας».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, είπε ότι «η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο. Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

«Η Ελλάδα ως πόλος και εγγυητής της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα» τόνισε από τα Ψαρά και απευθυνόμενος ουσιαστικά στον Ενρτογάν και τις προκλητικές του δηλώσεις.

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο και απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον τούρκο πρόεδρο, πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσει, αλλά ακριβώς για να εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, για να υπηρετήσει την αρχή της καλής γειτονίας, την αρχή κατά την οποία την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν την διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες του».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είπε: «Θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, δίχως ίχνος εκπτώσεων, την Ελευθερία μας, κατ’ επέκταση δε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας και της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όλα δείχνουν μιθα πρωτοφανή ένταση και κυρίως προετοιμασία για την… καταιγίδα που έρχεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.