ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αθήνα προς Άγκυρα για «Beayz Firtina-18»: «Παραβιάζετε τον περί ναυσιπλοΐας νόμο και θα αντιδράσουμε ανάλογα»

Αθήνα προς Άγκυρα για «Beayz Firtina-18»: «Παραβιάζετε τον περί ναυσιπλοΐας νόμο και θα αντιδράσουμε ανάλογα»

Η επίσπευση των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία μπορεί να μείωσε τους κινδύνους ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ωστόσο οι συνεχιζόμενες ασκήσεις σε όλο και πιο διευρυμένες περιοχές του Αιγαίου Αιγαίο δείχνουν ότι η θεωρία των “γκρίζων ζωνών” δεν αφορά μόνο τη προεκλογική ρητορική, αλλά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανατροπής του status quo στο Αιγαίο.

Έτσι μετά την άσκηση έρευνας και διάσωσης “Θαλάσσιος Λέων” από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη και είναι ακόμα μια άσκηση που εντείνει τις διεκδικήσεις και την διαμάχη για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

Η άσκηση θα διεξαχθεί στην τουρκική περιοχή έρευνας – διάσωσης και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Θα παραβρεθούν ξένοι παρατηρητές από 18 χώρες και 26 παρατηρητές από διάφορους τουρκικούς φορείς και υπηρεσίες.

Στόχος το εμπορικό ναυτικό

Όμως η Τουρκία θέλει να επεκτείνει την δικαιοδοσία της παντού και επόμενος στόχος φαίνεται να είναι ο εμπορικός στόλος οποιασδήποτε χώρας διέρχεται το Αιγαίο και φέτος επιχειρεί να το κάνει πραγματικότητας.

Έτσι η «Beayz Firtina 2018»( «Λευκή Καταιγίδα 2018») που ανακοίνωσε το τουρκικό ναυτικό είναι μια προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων καθώς οι τουρκικές αρχές έχουν καλέσει μάλιστα ναυτιλιακές αρχές και εμπορικά και αλιευτικά σκάφη μεγαλύτερα των 300 κόρων, να συνεργασθούν με το Ναυτιλιακό Κέντρο του τουρκικού ναυτικού με έδρα την Σμύρνη.

Η ελληνική αντίδραση

Άμεση είναι η ελληνική αντίδραση καθώς ταχύτητα ενημέρωσε ότι όλα τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη θα πρέπει να ενημερώνουν τις ελληνικές αρχές και να μην απαντούν το ναυτικό κέντρο Σμύρνης (δηαλδή να συνεχίζουν να κάνουν ότι έκαναν – εντολές στο Αιγαίο δίνει μόνο η Ελλάδα).

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν η τουρκική αυτή προσπάθεια έγινε απλά για να “ζυγίσει” τα αντανακλαστικά μας.

Σε κάθε περίπτωση η τουρκική επιθετικότητα λαμβάνει όλο και νεώτερους τομείς εμπλοκής στα πλαίσια ενός ανατολίτικου παζαριού που τόσο καλά ξέρει να κάνει η Άγκυρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.